În timp ce vă relaxați cu un pahar de vin fiert în fața bradului de Crăciun în această iarnă, v-ați putea gândi că sezonul sărbătorilor face ravagii în alegerile dumneavoastră sănătoase. Dar avem o veste bună - cana dumneavoastră de vin fiert este de fapt plină de beneficii pentru sănătate (bine, în limitele rezonabile, desigur - și numai atunci când este savurat cu moderație!).
De obicei, servit fierbinte și preparat cu vin roșu, citrice, precum portocale și lămâi și mirodenii pentru gătit, respectiv scorțișoară, cuișoare, ienibahar, nucșoară, ghimbir, piper sau cardamom, vinul fiert reprezintă o tradiție de Crăciun încă din secolul al II-lea și se crede că are origini romane.
De-a lungul veacurilor, s-a demonstrat că vinul fiert este în strânsă legătură cu sănătatea, căldura și fericirea, toate fiind asociate și cu Crăciunul. Mai exact, legătura sa cu Crăciunul a apărut în Anglia victoriană, unde era privit ca o băutură sofisticată de sărbători. Întrucât este cea mai importantă sărbătoare de iarnă, vinul fiert a devenit sinonim cu Crăciunul și a fost servit de atunci în această zi de bun augur.
Dar, pe lângă starea de bine pe care o aduce o cană de vin fiert, băutura are și o serie de beneficii pentru sănătate.
Ce beneficii ne aduce vinul fiert
Pe lângă factorul de stare de bine pe care îl aduce o ceașcă de vin fiert, băutura are și o serie de beneficii pentru sănătate:
1. Reducerea bolilor cardiovasculare
Unele studii au arătat că vinul roșu poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, o cauză cunoscută a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.
Vinul roșu este o sursă de antioxidanți, iar consumul său ar ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL „bun” și la eliminarea colesterolului LDL „rău”, contribuind la prevenirea arterelor înfundate și a bolilor de inimă.
De asemenea, nucșoara, un alt condiment din vinul fiert, poate ajuta sistemul cardiovascular, deoarece studiile au demonstrat că reduce bolile cardiovasculare și poate stimula funcția inimii.
2. Reducerea riscului de osteoporoză
Vinul roșu a fost asociat și cu reducerea riscului de osteoporoză și poate contribui la creșterea densității minerale osoase. S-a ajuns la concluzia că acest lucru se datorează resveratrolului - un compus polifenol vegetal - din vinul roșu, care are proprietăți antiinflamatorii și care ajută la protejarea împotriva pierderii osoase.
3. Încetinirea îmbătrânirii
Totodată, se crede că resveratrolul din vinul roșu ajută și la întinerirea celulelor, dar și la încetinirea procesului de îmbătrânire. O concentrație mare de resveratrol ajută la combaterea radicalilor liberi dăunători din piele, menținându-vă mai tânăr.
4. Stimularea creierului
Și încă o veste bună: se pare că resveratrolul ajută și la îmbunătățirea fluxului sanguin, iar studiile susțin că acest lucru poate stimula funcția creierului și memoria. În plus, nucșoara din vinul fiert poate ajuta la stimularea creierului, reducând oboseala, stresul, anxietatea și îmbunătățind concentrarea.
5. Vinul roșu susține imunitatea
Antioxidanții din vinul roșu ar putea chiar să lupte împotriva infecțiilor și să susțină imunitatea: un studiu spaniol a demonstrat că persoanele care beau mai mult de 14 pahare de vin pe săptămână prezintă un risc cu 40% mai mic de a răci decât cele care nu consumă deloc. De asemenea, se pare că și cuișoarele au proprietăți antivirale.
6. Detoxifiere
Nucșoara din vinul fiert poate ajuta la curățarea ficatului și a rinichilor de toxine și este deosebit de eficientă ca tonic hepatic. Aparent, nucșoara poate contribui și la prevenirea formării pietrelor la rinichi.
7. Combaterea inflamației
S-a demonstrat că scorțișoara din vinul fiert are un efect antiinflamator puternic, reducând umflarea și restabilind funcția normală a țesuturilor. Acest lucru poate ameliora afecțiuni precum artrita. În plus, antioxidanții din vinul roșu și din cuișoare pot ajuta la reducerea inflamației.
8. Îmbunătățirea sănătății intestinale
Totodată, cuișoarele din vinul fiert ajută la creșterea mobilității intestinale, precum și la îmbunătățirea digestiei. Ca urmare, se pare că tot cuișoarele îmbunătățesc problemele digestive, respectiv indigestia, gazele și constipația.
9. Calmarea durerii
Uleiul esențial eugenol, găsit în cuișoare, are proprietăți anestezice locale și antiseptice, care pot fi folosite pentru a ajuta la tratarea problemelor dentare, precum durerea de dinți.