Aceasta este cea mai ușoară rețetă de gem de struguri pe care o veți găsi. Fără sâmburi și fără pectină. Vezi cum se prepară.

Gem de struguri. Rețeta simplă și fără sâmburi

Aceasta este cea mai ușoară rețetă de gem de struguri pe care o veți găsi – fără sâmburi și fără pectină adăugată! Cu un gust minunat, este fără doar și poate o rețetă de gem pe care merită să o încercați!

Strugurii reprezintă ingredientul principal, ingredient ce poate schimba culoarea, textura și gustul. Puteți folosi struguri roșii, negri sau verzi. Noi vă recomandăm să folosiți mai mulți struguri negri pentru aroma și culoarea bogată a duceții. În același timp, au coaja groasă ce nu se dizolvă ușor, astfel încât o veți simți puțin și în dulceață. În schimb, soiurile de struguri verzi au o coajă mai subțire și care se amestecă ușor.

Amintiți-vă că strugurii au un conținut scăzut de pectină, așa că, indiferent de soiul pe care îl utilizați, dulceața de struguri are un conținut ridicat de apă, iar o dulceață de struguri fără pectină va avea un randament scăzut, cu un gust destul de dulce.

Încercați să utilizați un soi fără semințe pentru un gem ușor și fără probleme. Dacă faceți dulceață de struguri, este important să le scoateți semințele tăiându-i în jumătate și îndepărtându-le cu degetul mare.

Rețeta de gem de struguri

Preparare 10 minute
Gătire 45 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

(pentru 3 borcane de 500 ml)

  • 1,7 kg de struguri, fără sâmburi
  • 1 kg de zahăr granulat
  • 3 linguri suc de lămâie

Mod de preparare

Puneți strugurii, zahărul și sucul de lămâie într-o oală și puneți-o la foc. Amestecați des până se dizolvă zahărul. Pe măsură ce amestecul se încălzește, zdrobiți o parte din struguri cu o lingură de lemn sau folosiți un zdrobitor de cartofi pentru a scoate sucul strugurilor.

Odată ce tot zahărul s-a dizolvat complet (aproximativ 20 de minute) luați amestecul de pe foc și folosiți un blender pentru a amesteca strugurii până la o consistență asemănătoare sucului.

Puneți tigaia din nou pe foc, aduceți la fierbere și lăsați-o acolo apoi, timp de 25 de minute, amestecând continuu. (Puteți începe cu 23 de minute, deoarece în funcție de prospețimea și varietatea strugurilor, timpul poate varia puțin).

Luați tigaia de pe foc și faceți un test: pentru a se întări puneți câteva picături de dulceață pe o farfurie răcită și puneți la frigider pentru un minut. Dulceața ar trebui să formeze o pojghiță „creață” atunci când împingeți degetul prin ea. Dacă nu, mai fierbeți-o câteva minute și testați din nou până când veți obține acest rezultat.

În cazul în care vreți să o conservați, sigilați borcanele sterilizate în prealabil și puneți-le în baie de apă clocotită, pe foc, timp de 8 minute. Lăsați-le să stea în apă încă 5 minute după ce ați oprit focul. Apoi le puteți scoate, verificați sigiliile după 12 ore și păstrați toate borcanele nesigilate la frigider.

Cum se îngroașă dulceața de struguri?

Cum se fierbe gemul de struguri

Puteți îngroșa dulceața de struguri fierbând suficient de mult pentru ca excesul de apă din dulceață să se evapore. Cea mai bună practică este adăugarea de pectină ca o substanță mai groasă.

Cum scoateți semințele din struguri pentru a face dulceață?

Puteți fie să gătiți strugurii, fie îi puteți strecura într-o strecurătoare grosieră pentru a separa semințele, dar veți pierde și coaja. Sau puteți tăia strugurii pe jumătate și apoi să îndepărtați semințele cu degetul mare. Sau, cel mai bine ar fi să folosiți un soi de struguri fără semințe.

Cum se poate mânca gemul de struguri

Deoarece sezonul de struguri este relativ scurt, gemul se poate conserva și vă va permite să vă bucurați de struguri mai târziu în timpul iernii.

  • Se întinde pe pâine prăjită sau pe biscuiți
  • Îl puteți folosi ca pe un un sos de struguri pe care să îl presărați pe înghețată sau pe deserturi
  • Îl puteți adăuga și la umpluturile pentru plăcintă