Retete cu Chimion

Hummus cu avocado - rețetă de post

Hummus cu avocado se prepară rapid și ușor și este o variantă gustoasă a rețetei clasice.

Supă cremă de mazăre galbenă

Chiar dacă mazărea verde este cea mai populară, trebuie să știți că și mazărea galbenă este foarte gustoasă, hrănitoare și merită să fie inclusă în alimentație. Spre deosebire de cea verde, mazărea galbenă se găsește mai degrabă în varianta uscată decât proapătă și nu trebuie să o confundăm cu lintea. Este ceva mai mare ca dimensiune și mai deschisă la culoare decât lintea. Astăzi vă propunem o rețetă de supă cremă de mazăre galbenă, ușoară și sănătoasă, pe care o puteți savura cu bacon prăjit sau simplă. 

Aripioare de pui în stil marocan, cu sos de iaurt

Aripioarele de pui pot fi gătite într-o mulțime de feluri și sunt delicioase oricum, datorită cantității mari de grăsime pe care o conțin. Este drept că nu sunt tocmai prietenoase cu silueta, dar, dacă le combinăm cu salată sau cu un sos ușor, pot fi savurate fără probleme.  Astăzi vă propunem o rețetă simplă de aripioare în stil marocan, condimentate și rumenite la cuptor. Le puteți face și pe grătar și, de asemenea, puteți renunța la anumite condimente dacă nu vă plac. 

Salată taco cu pește și dressing de avocado

Salatele sunt întotdeauna alegeri ușoare, sănătoase și rapide pentru a prepara o cină sau un prânz delicios. Sunt hrănitoare, puteți combina orice ingrediente vă plac și se pot adapta la toate gusturile. O salată poate fi săracă în calorii sau, dimpotrivă, sățioasă, așa că nu se consumă doar când sunteți la dietă.  Astăzi vă propunem o rețetă de salată taco, cu pește și dressing de avocado, perfectă atunci când vreți să preparați ceva raid sau când v-a rămas pește gătit de la masa precedentă și vreți să-l savurați în alt mod. 

Plăcintă cu carne și ciuperci

O plăcintă sărată, cu carne și ciuperci, este ideală atunci când vreți să preparați o masă delicioasă pentru întreaga familie sau un aperitiv cald. Pentru această plăcintă, puteți folosi orice fel de carne: de porc, vită sau pui, trebuie doar să țineți cont de timpul de gătire al fiecăreia.

Nuferi de ceapă pane

Ingredientele simple, la îndemână, pot fi transformate în preparate spectaculoase, cu care să vă impresionați familia și musafirii. De exemplu, acești nuferi de ceapă sunt o gustare crocantă, delicioasă, ieftină și foarte ușor de făcut. Pot fi serviți alături de sosul preferat, ca aperitiv sau în timp ce vedeți un film.

Tocană marocană de vinete

Tocănițele de legume sunt o alegere delicioasă pentru o masă sănătoasă și rapidă, preparată în casă. Fie că sunt rețete autentice sau inspirate din alte bucătării, tocănițele se pot servi ca atare sau le puteți alătura o carne.  Astăzi vă propuem o rețetă inspirată din bucătăria marocană, cu vinete și năut, delicioasă, sănătoasă și foarte ușor de făcut. 

Ouă umplute cu pastă de curry

Ouăle umplute sunt o idee foarte populară de aperitiv și nu lipsesc de pe platourile cu bunătăți fie că vorbim despre sărbători sau ocazii speciale. Astăzi vă propunem o rețetă mai altfel de ouă umplute, cu pastă aromatizată cu condimente. Sunt delicioase, ușor de făcut și nu necesită mult timp sau nultă atenție. 

Hummus cu ardei copți și roșii uscate

Hummusul, celebra pastă de năut atât de cunoscută și apreciată în bucătăria orientală, poate fi combinată cu tot felul de alte ingrediente, în funcție de gusturi și de preferințe. Astăzi vă propunem să încercați o rețetă de hummus cu ardei copți și roșii uscate, cu o culoare foarte apetisantă și o aromă deosebită. Se face în câteva minute, poate fi savurată inclusiv în perioada postului și este potrivită și pentru vegetarieni. 

Spirale de cartofi cu chilli și brânză

Atunci când vine vorba despre street food, este imposibil să nu fi văzut măcar, dacă nu să fi gustat, celebrele spirale de cartofi. Crocante, aromate, delicioase și spectaculoase, aceste gustări se pot face foarte simplu și acasă. Aveți nevoie de niște cartofi lunguieți și puțină îndemânare pentru a-i tăia cât mai subțire.

Chifteluțe de miel cu mentă

Carnea de miel este foarte populară mai ales în bucătăria orientală. Se folosește sub toate formele și la o mulțime de preparate, mai ales cele cu carne tocată. Chiar dacă în bucătăria românească nu prea se folosește carne de miel decât de Paște, merită să încercați această rețetă. Astăzi vă propunem o rețetă delicioasă de chifteluțe cu mentă și condimente, delicioase și aromate. Puteți înlocui carnea de miel cu carne de vită sau amestec, dacă nu vă place. 

Supă cremă de cartofi dulci

Supele cremă sunt printre cele mai ușoare și la îndemână supe și ciorbe pe care le puteți prepara. Puteți combina orice fel de legume cu condimentele preferate și, în mai puțin de o oră, aveți un fel de mâncare delicios și sănătos. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este o supă cremă de cartofi dulci, pe care o puteți prepara și în varianta de post. Trebuie doar să renunțați la smântâna lichidă din rețetă. 

Mâncare de linte cu cârnați

În sezonul rece, organismul are nevoie de mai multe substanțe nutritive decât de obicei. De aceea, alimentele bogate în nutrienți, dar și proteinele și grăsimile de calitate trebuie să facă parte dintr-o dietă echilibrată.  Astăzi vă propunem o mâncare simplă și delicioasă cu linte și cârnați. Dacă vreți să preparați varianta vegetariană sau de post, puteți renunța la cârnați. 

Tocăniță de vită cu cartofi

O tocăniță cu carne și legume este o alegere sănătoasă și sățioasă pentru o masă care să sature întreaga familie. Tocănița în general are avantajul că se prepară ușor și nu trebuie să stați pe lângă ea. O lăsați să fiarbă și, între timp, vă ocupați de alte lucruri pe care le aveți de făcut. Sățioasă, delicioasă și din ingrediente la îndemână, tocănița pe care v-o propunem astăzi se potrivește perfect pe post de cină. Nu are nevoie de garnitură, pentru că conține atât carne, cât și legume. 

Chilli con carne

Chilli con carne este o mâncare foarte populară mai ales în țările de pe continentul american. O combinație de carne tocată, sos de roșii și fasole roșie, aromatizate cu mirodenii și condimente, chilli con carne își are originea în Texas, dar a ajuns să fie cunoscută și savurată în toată lumea. Modul de preparare și rețeta diferă de la o țară la alta, de la o bucătărie la alta și în funcție de gusturi. Dar nu există diferențe majore, ci doar chestiuni ce țin de dozarea condimentelor. 

Supă mexicană de pui

Supa de pui este un remediu internațional pentru răceală, în orice bucătărie a lumii ne-am duce. E drept că diferă modul de preparare, ingredientele și aroma, de la o bucătărie internațională la alta.  Astăzi vă propunem o altfel de supă de pui, în stil mexican, delicioasă și aromată. Gustul și modul de preparare diferă de supa cu care noi suntem obișnuiți, dar dacă vă plac preparatele exotice, merită să o încercați. Este o supă care se servește cu avocado și tortilla, simplă dar sofisticată în același timp. 

Fajitas cu halloumi

Halloumi este o alternativă excelentă pentru a înlocui carnea în diverse preparate și a le face vegetariene. Burgerii, de exemplu, sau fajitas pot fi făcuți la fel de bine cu brânză în loc de carne de vită sau pui. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una super simplă și sănătoasă. Fajitas cu halloumi se fac ușor, rapid și sunt o alegere excelentă pentru o masă savuroasă și rapidă. 

Supă marocană de linte cu cartof dulce

Atunci când v-ați săturat de supele și ciorbele clasice din bucătăria românească, vă puteți inspira oricând din bucătăriile internaționale, unde găsiți o mulțime de rețete delicioase de supe și ciorbe, cu sau fără carne.  Supa pe care v-o propunem astăzi este una de origine marocană, aromată, condimentată și parfumată. Este o sursă excelentă de proteine și substanțe nutritive, datorită lintei și cartofului dulce. De asemenea, este o alegere excelentă pentru prânz și pentru vegetarieni sau cei care țin post. 

Pilaf de bulgur cu legume - de post

Cerealele sunt o alegere foarte hrănitoare și sățioasă și nu trebuie să lipsească dintr-o alimentație echilibrată. Mai ales în perioada postului, cerealele vă asigură necesarul de carbohidrați și fibre de care organismul are nevoie și există o mulțime de idei și rețete pentru a le prepara, fie că vorbim despre cereale clasice sau pseudo-cereale.  Astăzi vă propunem o rețetă orientală, de post, de pilaf de bulgur cu legume. Este delicios, aromat, datorită condimentelor, și poate fi servit atât ca fel de mâncare în sine, cât și ca garnitură. Dacă nu țineți post, alăturați-i o carne și un sos de iaurt și garantăm că alegerea nu vă va dezamăgi. 

Hummus cu dovleac copt

Dovleacul este vedeta toamnei și poate fi inclus într-o mulțime de rețete, fie ele dulci sau sărate. Putem face plăcintă sau cheesecake cu dovleac, dar și supă sau hummus. Este la fel de gustos atât în combinații dulci, cât și sărate, iar aroma de copt dă preparatelor o savoare aparte.  Astăzi vă propunem o rețetă de hummus cu dovleac copt, simplă și delicioasă. Puteți savura pasta de năut cu dovleac cu lipii, pâine prăjită sau tartine, pe post de aperitiv. 

Piept de pui umplut cu guacamole

Există atât de multe rețete cu piept de pui umplut, încât nu știi pe care să o încerci mai repede. Pieptul de pui poate fi scos din anonimat fie cu o umplutură delicioasă, fie cu un sos care să îl pună în valoare.  Astăzi vă propunem o rețetă foarte simplă, dar extrem de gustoasă cu piept de pui umplut cu guacamole. Se face ușor, este delicios alături de orice garnitură sau salată și este o idee nemaipomenită pentru un prânz sau o cină delicioasă și sănătoasă. 

Macrou la cuptor în stil mediteranean

Macroul este o alegere excelentă atunci când vreți să preparați o masă rapidă și sănătoasă. O porție de pește la câteva zile aduce un echilibru de proteine și grăsimi sănătoase, Omega 3 și Omega 6.  Astăzi vă propunem o rețetă simplă de macrou la cuptor, dar puteți folosi orice fel de pește aveți la îndemână. Tot ce vă trebuie sunt câteva ingrediente și mirodenii pe care le aveți în casă, plus o garnitură care să se potrivească: orez, salată, piure, legume sote sau orice vă place. 

Supă cremă de linte în stil marocan

Supele cremă sunt cele mai ușoare și mai rapide. Dacă nu ați preparat ciorbe și supe până acum, o supă cremă este un punct de pornire excelent, pentru că nu necesită cine știe ce experiență în bucătărie, nici prea mult timp de preparare.  Astăzi vă propunem o supă cremă de linte după o rețetă marocană. Există multe feluri de a face supă de linte, majoritatea inspirate din bucătăriile orientale. Diferă puțin modul de preparare și condimentele, dar rețeta de bază este aproximativ aceeași. 

Hummus cu ardei copți

Dacă v-ați plictisit de gustul de hummus tradițional, îi puteți da o notă de originalitate combinându-l cu ardei copt. Pe lângă gustul deosebit și aroma de fum, hummusul va avea și o culoare foarte frumoasă, portocalie, care îl va face extrem de apetisant. Puteți alege năut gata fiert, pentru a vă ușura treaba, sau puteți să îl fierbeți voi, dar trebuie să țineți cont de faptul că necesită câteva ore bune de fierbere. Și dacă tot aveți ardei copți la îndemână, vă invităm să încercați și Muhammara, această pastă de ardei copți cu nuci, inspirată tot din bucătăria orientală. 

Muhammara - pastă de ardei copt cu nuci

Bucătăria orientală este extrem de ofertantă atunci când vine vorba despre gusturi și arome deosebite. Mirodeniile și condimentele fac din fiecare preparat unul aparte, care nu seamănă cu nimic din alte bucătării internaționale.  Muhammara este o pastă de ardei copt cu nuci, o combinație care poate părea ciudată la prima vedere. Vă asigurăm însă că gustul este deosebit. Originară din bucătăria siriană, Muhammara poate fi servită ca aperitiv, cu lipie proaspătă sau ca sos, alături de un alt preparat. 

Pide turcești cu carne tocată

Pidele turcești fac parte din categoria de street food pe care nu aveți cum să o ratați dacă mergeți într-o vacanță în Turcia. Se găsesc peste tot, sub diverse dimensiuni și cu diverse umpluturi: cu carne tocată, cu brânză etc.  Pidele sunt acele mini-pizza sub formă de bărcuțe și sunt foarte ușor de preparat acasă, în propria bucătărie. Aluatul se face la fel ca cel de pizza și găsiți instrucțiunile și rețeta AICI.

Butter Chicken - piept de pui în stil indian

Pieptul de pui este o carne care poate fi inclusă în atât de multe rețete, încât nu ai cum să rămâi în pană de idei. Tradiționale, exotice, simple sau mai complexe, sunt o mulțime de mâncăruri pe care le puteți face pornind de la un banal piept de pui.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una de inspirație indiană. Butter Chicken sau Chicken Makhani, cum se mai numește, este un preparat cu carne de pui, sos de roșii, smântână lichidă și multe condimente. Este gata în mai puțin de o oră și poate fi servit cu garnitură de orez, simplu. 

Dovlecei umpluți cu carne tocată, în stil arăbesc

Dovleceii sunt o legumă foarte versatilă și pot fi integrați într-o mulțime de rețete. Astăzi însă vă propunem o rețetă arăbească de dovlecei umpluți cu carne tocată, rumeniți la cuptor și serviți cu iaurt.  Rețeta este una simplă, iar dacă știți să faceți ardei umpluți sau vinete umplute, cu siguranță vă va ieși perfect și această rețetă. Nu aveți nevoie decât de câteva condimente în plus, pentru a da o aromă orientală preparatului. 

Supă cremă de năut

Supele cremă sunt cele mai rapide și ușoare variante din categoria ciorbelor. Se fac ușor, nu vă trebuie cine știe ce calități sau pregătire culinară, nici nu trebuie să tocați legumele foarte fin, pentru că oricum vor fi pasate ulterior. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este o supă cremă delicioasă, sățioasă și rapidă, de năut. Dacă alegeți năutul la conservă, supa va fi gata în mai puțin de o oră. 

Harissa - pastă de ardei iute

Bucătăria orientală este extrem de bogată în arome și condimente, iar harissa este doar un exemplu. Celebra pastă de ardei iute a devenit cunoscută în toată lumea și se folosește atât la preparate clasice, cât și la sosuri sau ca atare, atunci când vreți ceva foarte iute.  Harissa se găsește în comerț, dar poate fi făcută și conservată foarte ușor și acasă. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente și veți obține o pastă de ardei foarte iute și concentrată, pe care o puteți folosi tot timpul anului. 

Patlicanli kebap - frigărui turcești cu carne tocată și vinete

Bucătăria turcească este extrem de ofertantă atunci când vine vorba despre mâncăruri pe bază de carne tocată. Numite generic kebap, kafta sau kofte, există zeci, poate chiar sute de rețete în bucătăria internațională, în special în cele orientale.  O astfel de rețetă de kebap vă propunem și noi, astăzi. Este vorba despre un preparat cu carne tocată și vinete, tradițional turcesc, foarte simplu de făcut și delicios. 

Yaprak Sarma - sărmăluțe în foi de viță în stil turcesc

Una dintre mâncărurile cunoscute ca fiind tradițional românească are, de fapt, origini turcești. Sarmalele au fost preluate în bucătăria românească din cea otomană, iar modul de preparare nu diferă foarte mult. Una dintre diferențe este că în Turcia sunt mult mai populare sarmalele în foi de viță, foarte subțiri și delicate, fierte în sos de roșii și servite cu iaurt. Dacă vă hotărâți să faceți o porție de sarmale turcești ca la carte, trebuie să vă înarmați cu multă răbdare. Rularea sarmalelor vi se va părea migăloasă, pentru că ele trebuie să fie foarte subțiri și delicate. Dar vă asigurăm că rezultatul final merită efortul!

Harira - cea mai bună supă marocană

Bucătăria orientală este foarte ofertantă în ceea ce privește mâncărurile pe bază de carne de vită. Chiar dacă unele preparate au un gust total diferit de mâncarea cu care românii sunt obișnuiți, aroma lor este deosebită și nu poate fi trecută cu vederea.  Astăzi vă propunem o călătorie culinară în Maroc, cu o supă tradițională harira, delicioasă și ușor de făcut. Este unul dintre cele mai populare preparate din bucătăria marocană, o supă aromată și plină de condimente, o alternativă delicioasă la clasicele ciorbe românești.  Supa harira este o combinație exotică de gusturi și ingrediente pe care în mod normal nu le-ai pune în comun în ciorbele cu care suntem noi obișnuiți. Dar este delicioasă și merită să o încercați măcar o dată. 

Gazpacho de morcovi - rapid și sănătos

Vara, rețetele care nu necesită preparare termică sunt cele mai populare, fie că vorbim despre mâncăruri clasice sau deserturi. Nimic nu se compară cu o supă rece, o salată rapidă sau o înghețată făcută în casă.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una extrem de simplă, răcoritoare și plină de vitamine. Gazpacho de legume, în care morcovii sunt vedeta. E gata în 10 minute, nu necesită nici timp, nici răbdare prea multă și veți avea un bol plin cu vitamine și fibre proaspăt stoarse, din legume. Supele gazpacho au avantajul că substanțele nutritive din legume rămân întregi și nu se pierde nimic, pentru că nu sunt preparate termic. 

Piept de pui cu sos salsa verde

Carnea de pui este una foarte versatilă și permisivă, astfel că o puteți găti într-o mulțime de feluri, fără să vă plictisiți de gustul ei. Dacă nu vă place pieptul de pui simplu, îl puteți înnobila oricând cu un sos. Puteți prepara o mulțime de rețete pornind de la un banal piept de pui, de fiecare dată cu un gust diferit.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și delicioasă. O porție de piept de pui cu sos de brânză și salsa verde, numai bun pentru o cină rapidă sau un prânz delicios. Se face ușor și îi puteți da o notă fresh, cu lămâie și pătrunjel după gust. 

Cum să faci Pulled Pork perfect

Una dintre cele mai populare modalități de a găti carnea de porc în ultima vreme este pulled pork. Adică o carne de porc gătită timp îndelungat, la foc mic, până când devine atât de fragedă, încât se desprinde singură.  Pentru rețeta de pulled pork aveți nevoie, în primul rând, de un vas cu capac de tip slow cooker și multă răbdare. Pentru că preparatul trebuie să stea la cuptor, la foc domol, mai bine de două ore și jumătate. Dar vă garantăm că rezultatul merită așteptarea și nimic nu se compară cu o porție de pulled pork, alături de un pahar de bere rece. 

Pui cu curry în stil indian (Murgh Kari)

Dacă vă plac mâncărurile orientale, ușor picante, în care aromele și condimentele se combină, această rețetă de pui cu curry este una pe care trebuie neapărat să o încercați. O mulțime de condimente, piept de pui și iaurt, toate servite alături de o porție de orez simplu. Sună bine, nu-i așa? Baza acestei rețete o reprezintă mirodeniile. E vorba despre multe condimente, dar pe care le puteți găsi cu ușurință în supermarket și la prețuri accesibile. Singurul care se găsește mai greu este garam masala, așa că dacă nu îl aveți, îl puteți omite din rețetă. Puiul curry în stil indian se servește cu orez fiert, simplu. Puiul va fi suficient de condimentat și aromat, încât nu este nevoie să mai condimentați orezul deloc. Gusturile se vor combina perfect!

Falafel arăbesc cu salată tabouleh

Vă e poftă de o mâncare cu iz oriental sau pur și simplu vreți ceva ușor de făcut, rapid și fără carne? Ați ajuns exact unde trebuie, pentru că astăzi vă propunem o porție delicioasă de falafel, chifteluțe din năut cu pătrunjel și condimente, 100% vegetariane și care se potrivesc de minune alături de o salată tabouleh. Falafelul este alegerea perfectă dacă vreți să savurați niște chifteluțe aromate, dar v-ați săturat de carne. Este o rețetă ușoară, perfectă pentru o cină rapidă și gustoasă. Falafelul se potrivește de minune cu salata tabouleh, dar nu este obligatoriu să le savurați împreună. Puteți combina falafelul cu sosuri, cartofi prăjiți sau orice vă trece prin minte.

Supă cremă de linte - rețeta originală

Supa cremă de linte este o rețetă de inspirație orientală, extrem de gustoasă și care a devenit cunoscută în toate bucătăriile lumii. Este gustoasă, sățioasă și se face ușor.

Lahmacun - pizza turcească

Lahmacun, sau pizza turcească, este o rețetă pe care trebuie să o încercați, dacă vă place să experimentați în bucătărie. O pizza complet diferită de cea cu care sunteți obișnuți, cu topping de carne tocată, dar foarte gustoasă și categoric originală.  Dacă vă place bucătăria orientală și vreți să vă jucați cu aromele puțin, vă propunem să încercați Lahmacun. Este o mâncare spornică, iar din cantitățile de mai jos vă vor ieși 3-4 pizza. Așadar, este perfectă atunci când aveți musafiri sau pentru o cină cu arome orientale în familie.  Faceți aluatul după instrucțiunile de AICI.

Ciorbă de pui cu iaurt - remediul excelent pentru răceală (rețetă arăbească)

Ciorba de pui cu iaurt este o rețetă asemănătoare cu ciorba de pui a la grec, numai că aceasta este de inspirație arăbească. Gustul de smântână este înlocuit cu un gust acrișor, de iaurt, și cu o aromă orientală, dată de cumin (chimion). Ciorba de iaurt este un remediu foarte bun atunci când sunteți răciți sau gripați și vă ajută să vă puneți rapid pe picioare. Se face foarte simplu și se servește fierbinte, cu mult pătrunjel proaspăt sau mentă verde.

Kofte (chifteluțe turcești) din carne de vită

Atunci când vine vorba despre carne tocată, turcii sunt experți în a o pregăti. Dacă ne gândim numai la adana, kebap sau kafta, parcă ne lasă gura apă. Dar să nu uităm de clasicele chifteluțe, pe care turcii le-au dus din bucătăria lor, în toată lumea. Chifteluțele (sau kofte, așa cum se numesc la origini), au cucerit bucătăria balcanică și au devenit un preparat foarte popular. Evident că rețeta diferă de la o bucătărie la alta și de la o gospodină la alta, dar astăzi vorbim despre rețeta turcească de chifteluțe și, probabil, cea mai veche din lume. Dacă la noi se pot face chifteluțe și din carne de porc, turcii și musulmanii în general nu consumă carne de porc, așa că, pentru această rețetă veți avea nevoie de carne de vită sau amestec de vită și oaie. 

Mâncare de linte verde

Lintea este o legumă extrem de hrănitoare și versatilă. Este o sursă incredibilă de proteine, fiind a doua legumă, după soia, ca aport caloric. Există mai multe tipuri de linte: roșie, verde, maro și neagră, dar primele două sunt cele mai populare pe piața de la noi. În timp ce lintea roșie este mai potrivită pentru supă-cremă, cea verde este ideală pentru mâncare. Mâncarea de linte se face foarte ușor și seamănă la gust cu cea de mazăre și cu fasolea, numai că se gătește mult mai repede. Lintea verde este considerată cea mai gustoasă, are o aromă ușor piperată, iar boabele își păstrează forma atunci când este fiartă și nu devine fărâmicioasă. Desigur, cu condiția să nu fie fiartă prea mult. Mâncarea de linte este o sursă ideală de fibre, fier, calciu și vitamina B, precum și magneziu, fosfor și acid folic. Fiind și atât de bogată în proteine, mâncarea de linte poate fi consumată ca atare, fără carne sau o sursă suplimentară de proteine. În plus, este o rețetă ideală pentru vegetarieni!

Friptura De Porc Jamaicana

500 grame ceafa de porc 1 pahar vin rosu zeama de la o lamaie 30 ml ulei de masline 50 ml sos de soia 2 lingurite oregano 1 lingurita chimion 1 lingurita nucsoara 1 lingurita de scortisoara 1 ardei iute, tocat marunt sare, piper

Tocana De Dovleci, Napi Si Fasole

O reteta sanatoasa si o sursa buna de proteine, chiar daca nu contine carne.

Gulyas la ceaun

1 kg carne porc si vita( se poate si pui) 1 kg cartofi 3-4 morcovi 2-3 patrunjei 5-6 cepe verzi 1 ou 100 g faina 1 ardei gras 2 rosii 1 tub Piros Arany iute( pasta ardei) sare piper paprika 2-3 linguri ulei chimion

Couscous Royal cu merguez

12 carnati ( am folosit merguez ) sau 8 carnati + 4 cotlete de miel sau 4 piepti de pui 400 gr couscous ( in pungulite prefiert ) 4 morcovi 1 ceapa mare 1 ardei gras rosu 2 zucchini 1 cutie naut 1 cutie rosii cuburi sau 3 rosii taiate cuburi 1 lingurita harissa 2 cuburi knorr de vita Ras el hanout - Este un mix de condimente pentru couscous ce contine coriandru chimion curcuma nucsoara ghimbir si cardamom 1 lingurita unt 2 linguri ulei de masline 1 lingurita boia de ardei dulce sare piper

Socata Cu Sare De Lamaie

10-12 flori mari de soc, 1 lamiie, 1 pachetel sare lamiie, 800 gr. zahar, 1 virf de cutit de drojdie, 10 litri apa

Samoosa, aperitiv indian

Pentru aluat 200g faina, ¼ lingurita de sare, O lingura si lingurita de ulei, 100ml de apa calduta, Pt umplutura:2 cartofi rosii mari fierti (se firb in coaja) tb sa aiba o textura ferma, sa se taie in cubulete, 5 linguri de mazare (congelata sau din borcan - dar sa fie fina), 2 ardei iuti (sau in functie de cat de iute mancati - eu am pus 3, ardei iuti in tamarid, facuti in casa), O lingurita de ghimbir ras (ginger), ½ lingurita de chimion seminte (jeera sau cumin), 1 lingurita de coriandru pudra sau vreo 3 de coriandru verde, ½ lingurita de garam masala – in loc de masala se paote pune boia, cuisoare, piper si scortisoara, nu e acelasi lucru dar rezultatul e similar,2 linguri de ulei.

Mititei din carne de miel

1,2 carne miel macinata o linurita ienibahar macinata o lingurita piper o lingurita sare o lingurita boia iute turceasca 200 ml apa calduta miez piine o felie mujdei din patru catei ustuoi chimion o lingura bicarbonat sau un praf de copt