Păstrăvul la cuptor cu legume este sănătos și extrem de sățios. Este perfect pentru cină, mai ales dacă aveți zile aglomerate, petreceri sau reuniuni.
Această rețetă ușoară vă va arăta cum să faceți, de fiecare dată, un păstrăv perfect la cuptor. Și fără prea mult efort!
Este perfect pentru cină, mai ales dacă aveți zile aglomerate, petreceri sau reuniuni. De asemenea, este în mod natural, fără lactoză și fără gluten.
În afară de tăierea legumelor și prepararea sosului, chiar nu aveți altceva de făcut. Păstrăvul se așează cu legumele pe aceeași foaie de copt și astfel, veți avea mult mai puține vase de spălat.
De ce veți îndrăgi această rețetă de păstrăv la cuptor cu legume
Păstrăvul la cuptor este sănătos și extrem de sățios. În plus, este foarte ușor de făcut. De altfel, dacă optați să puneți păstrăvul pe o tavă, cu legume cu tot, veți economisi câțiva pași și veți avea și felul principal și garnitura gata în același timp.
Iar în ceea ce privește legumele, puteți alege ce vă place și să adaptați!
Ingrediente de care aveți nevoie
- File de păstrăv proaspăt: folosiți păstrăv proaspăt cu piele cu tot. Carnea ar trebui să fie fermă, fără mirosuri neplăcute și să se desprindă în fulgi atunci când este gata.
- Legume: Puteți încerca cu un amestec de dovlecel tăiat, vinete și ardei gras roșu. Însă, puteți schimba și alege orice alte legume proaspete. Sparanghelul, buchețelele de broccoli, ciupercile, feniculul, fasolea verde, roșiile cherry, conopida și varza de Bruxelles reprezintă variante optime. Totodată, folosirea unei varietăți de culori face ca acest fel de mâncare să arate frumos. Doar asigurați-vă că atunci când tăiați legumele vor avea cam aceeași dimensiune.
- Cartofii dulci: sunt o sursă excelentă de fibre, făcând această rețetă sățioasă și ușor dulceagă. Puteți folosi și cartofi roșii, albi sau mov. Atenție, însă, ar fi cazul să îi tăiați mai mici decât celelalte legume, deoarece se gătesc mai lent.
- Ceapă: ceapa roșie este mai indicată decât cea albă sau cea galbenă.
- Ulei de măsline: Cel extravirgin va oferi aromă și astfel legumele nu se vor lipi. Ba dincontră, vor deveni crocante și fragede la cuptor. Puteți folosi și ulei de avocado.
- Praf de usturoi: Puteti folosi și usturoi proaspăt în loc de pudră de usturoi.
- Sare și piper negru: Adăugați, după gust, pentru a evidenția aromele naturale ale tuturor ingredientelor.
- Lămâie: Păstrăvul la coptor este întotdeauna mai bun cu puțină zeamă de lămâie. Și asta pentru că îi pune în valoare savoarea, fără să-i dea un gust acid.
- Sirop de arțar (opțional): Gustul dulce se combină perfect cu legumele și păstrăvul la cuptor.
Păstrăvul, unul dintre cei mai buni pești
Păstrăvul este unul dintre cei mai buni pești ce trebuie inclus în alimentația dumneavoastră. Este un pește suculent, cu o aromă proaspătă și ușoară.
Și, cu siguranță, nu există o mâncare mai bună (raport calitate-preț) decât păstrăvul la cuptor cu multe legume! Partea cea mai bună este că durează doar câteva minute pentru a face un preparat delicios, plin de nutrienți.
Cum se prepară păstrăvul la cuptor cu legume
Ingrediente
- 1 dovlecel mare, tăiat în bucăți
- 1 vânătă, tăiată în bucăți
- 1 cartof dulce, decojit și tăiat în bucăți mici
- 1 ardei gras roșu, cu miezul și semințele îndepărtate, tăiat în bucăți
- 5 cepe roșii, decojite şi tăiate pe jumătate
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de sirop de arțar
- 1 linguriță de praf de usturoi
- sare si piper după gust
- 500-750 grame de file de păstrăv cu piele
- 5 felii de lămâie
Mod de preparare
Pregătiți cuptorul
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius și tapetați o tavă cu hârtie de copt. Apoi, lăsați-o deoparte.
Preparați sosul
Într-un castron mic, amestecați uleiul de măsline, siropul de arțar și pudra de usturoi. Și îl puneți și pe acesta deoparte.
Ungeți legumele cu sos
Puneți dovleceii, vinetele, cartofii dulci, ardeiul gras și ceapa într-un castron mare, apoi adăugați sosul (păstrând o lingură pentru mai târziu). Stropiți legumele cu sosul și apoi întindeți-le pe tava pregătită.
Cum gătiți legumele
Dați tava la cuptor și lăsați-o la făcut în jur de 15 minute. Între timp, vă puteți pregăti păstrăvul.
Asezonați păstrăvul
Presărați sare și piper pe fileul de păstrăv și stropiți-l cu lingura de sos păstrat. Lăsați fileul la marinat în sos în timp ce legumele se gătesc.
Coaceți păstrăvul
După 15 minute, scoateți legumele din cuptor și împingeți-le cu grijă până la marginea foii de copt pentru a face loc păstrăvului. Puneți peștele în centru cu pielea în jos. Acoperiți-l cu felii proaspete de lămâie.
După aceea, puneți din nou tava în cuptor și coaceți până când legumele și păstrăvul sunt gătite (20-25 de minute). Serviți cu felii de lămâie.
Cum vă puteți da seama când este gata păstrăvul
Păstrăvul se face atunci cand trece de la o culoare lucioasă la una opacă. Când este gătită perfect, carnea peștelui va fi super fragedă, suculentă și se va desprinde ușor.
Trucuri pentru cel mai bun păstrav la cuptor cu legume
- Cartoful dulce se face mai greu, așa că trebuie să îl tăiați mai mic decât restul legumelor.
- Lăsați pielea pe păstrăv pentru că este gustoasă și hrănitoare.
- În funcție de grosimea fileului de păstrăv, poate fi necesar să ajustați timpul de gătire. Pentru cele mai subțiri, începeți să verificați dacă sunt gata după aproximativ 15 minute.
Păstrare și depozitare
Această rețetă este destul de mare (cantitativ) pentru una sau două porții, dar poate fi păstrată și savurată câteva zile. Și acest lucru reprezintă doar o gură de oxigen pentru că nu veți mai pregăti încă o masă!
Cum depozitați păstrăvul la cuptor cu legume
Lăsați peștele și legumele să se răcească complet și apoi puneți totul în recipiente etanșe, la frigider, timp de 2 până la maximum 3 zile.
Congelare
Puteți congela fileul de păstrăv gătit întreg sau în porții. Lăsați peștele să se răcească complet și apoi puneți-l într-un recipient etanș, adânc sau acoperiți cu folie de plastic. Congelați timp de 1 până la 2 luni. Cel mai bine ar fi să decongelați în frigider înainte de reîncălzire.
Variante de rețetă
- Pregătiți un alt tip de pește: păstrăvul este delicios, are o aromă blândă și este și extrem de versatil. Cu toate acestea, poate fi înlocuit cu succes cu somon.
- Adăugați ierburi proaspete: dacă se întâmplă să aveți verdețuri proaspete prin casă (pătrunjel, oregano, mărar, ceapă verde etc.), nu ezitați să presărați în amestecul de sirop de arțar. Ornarea peștelui la cuptor, atunci când este gata, cu pătrunjel proaspăt tocat va oferi o notă de prospețime întregului preparat.