Dulceața de ghimbir este un preparat ce îmbină gustul dulce cu cel picant. O combinație fascinantă de arome, Este foarte ușor de făcut și, în plus, are o culoare superbă.
Dulceața de ghimbir se potrivește de minune cu mâncărurile ușor sărate, cum sunt biscuiții, brânza, morcovii copți, cartofii dulci sau peste orice ți se pare că merge o notă ușor iute. Este foarte ușor de făcut, prepararea sa nu îți va lua prea mult timp și, în plus, are o culoare superbă, un portocaliu – auriu.
În mod normal, ingredientele principale din orice rețetă de gem sau dulceață sunt fructele, zahărul și pectina, însă cea pe care o vom prezenta în rândurile de mai jos este puțin diferită. Fiind caracterizat de gustul picant – dulce, singurul fruct prezent în gemul de ghimbir este, de fapt, zeama de lămâie, folosită pentru pectină.
Ghimbirul este cunoscut pentru efectul benefic pe care îl are asupra imunității. Ceaiul de lămâie și ghimbir este recomandat tocmai pentru stimularea sistemului imunitar și efectele antiinflamatorii. Este eficient și după antrenamente sau efort fizic, ca tratament pentru febra musculară.
Cum se prepară dulceața de ghimbir
Ingrediente
- 200 de grame de ghimbir ras
- 470 de mililitri de zahăr
- zeama și coaja de la două lămâi
- 400 de grame de zahăr
- un sfert de linguriță de unt
Mod de preparare
Spală, curăță și dă ghimbirul prin răzătoare, apoi pune-l într-o oală fundul gros. Se adaugă apa, zeama de lămâie și coaja. Se amestecă zahărul până se dizolvă complet. Pune apoi vasul pe foc mediu și așteaptă până când începe să fiarbă. Adaugă unt pentru a preveni formarea spumei.
Lasă la gătit până când compoziția ajunge la o consistență gelatinoasă sau până când compoziția ajunge la 100 de grade – pentru măsurare poți folosi un termometru pentru gem.
Ia vasul de pe foc și îndepărtează orice urmă de spumă, până când suprafața gemului este limpede.
Transferă compoziția cât este încă fierbinte în borcanele sterilizate, calde, având grijă să lași un spațiu de doi centimetri în partea de sus a borcanului. După ce ai sigilat recipientele, cufundă-le într-o oală de dimensiuni mari cu apă clocotită, astfel încât apa să depășească borcanele cu cel puțin cinci centimetri, și lasă-le să fiarbă timp de zece minute.
Scoate borcanele din oală și lasă-le să se răcească complet.
Cum se mănâncă dulceața de ghimbir
- Întinsă pe pâine prăjită
- Adăugată într-un bol cu iaurt și fructe proaspete
- O linguriță adăugată în lapte fierbinte
- Se combină cu cremă de brânză când se întinde pe pâine
Dulceața de ghimbir merge de minune adăugată în ceai. De fapt, este o practică veche în Rusia să îndulcești sau să condimentezi ceaiul cu gem sau dulceață, iar cel de ghimbir este perfect.
În mâncare, pare să meargă mai bine atunci când este asociată cu garnituri sărate, cum ar fi brânză, iaurt sau chiar ca alternativă la sos barbeque.
Sfaturi și trucuri pentru cea mai bună dulceață de ghimbir
- Părțile fibroase ale rădăcinii de ghimbir nu se vor înmuia la fel de mult în timpul gătirii, așa că se recomandă să folosești ghimbir cât mai proaspăt și încearcă să le separi și să nu le adaugi în compoziție.
- Poți experimenta cu textura gemului de ghimbir. Taie, mărunțește sau răzuiește ghimbirul pentru a obține diferite opțiuni de consistență și textură.
- De asemenea, poți face modificări și când vine vorba despre cantitatea de zahăr din această rețetă. Nu uita să ții cont de faptul că o cantitate mai mică va afecta modul în care se întărește dulceața și cât durează până la atingerea punctului în care se îngroașă.
- Poți utiliza diferite tipuri de zahăr, cum ar fi zahărul brun nerafinat.
- Dacă gemul îți iese prea lichid, nu trebuie decât să pui compoziția din nou pe foc și să aștepți până se îngroașă.
Beneficiile consumului de dulceață de ghimbir
Gemul de ghimbir este folosit de mulți și în scopuri medicinale, spunându-se că prin consumul lui se pot vindeca numeroase boli. Ghimbirul conține proteine, calciu, fier, vitamina C, acid folic, mangan, vitamina B3 și colină, care sunt esențiale pentru menținerea unui organism sănătos.
- Dulceața de ghimbir poate fi consumată și cu ceai de ghimbir, în caz de răceală și tuse.
- Este recomandată și în tratarea constipației, ghimbirul având efecte benefice pentru stomac.
- Poate alina durerile menstruale
- Mulți oameni se plâng de tuse pe tot parcursul anului. Într-o astfel de situație, tusea poate fi vindecată consumând dulceață de ghimbir.
- Este recomandată și celor care suferă de astm