Sarmalele oltenești pot fi un deliciu dacă le acordați puțină atenție. Oricum, nu sunt prea greu de făcut, iar ingredientele sunt cam aceleași ca și pentru celelalte tipuri de sarmale.

Sarmale oltenești - rețeta tradițională din sudul țării

În general, sarmalele se numără printre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale în România, indiferent de modul de preparare.

Sarmalele oltenești se fac cu mult cimbru, uneori acesta fiind singura plantă aromatică adăugată și deseori, nu au afumătură. Spre deosebire de sarmalele moldovenești, care sunt bine scăzute, sarmalele oltenești au multă zeamă.

Rețeta de sarmale oltenești

Preparare 30 minute
Gătire 2 ore
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg de carne de porc;
  • 1 varză murată pentru foi;
  • 100 g de orez;
  • 300 g de ceapă tocată mărunt;
  • 200 g de bulion de roșii;
  • 2-3 linguri de ulei;
  • 1 l de zeamă de varză murată;
  • 4-5 crenguțe de cimbru;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare

Ca la mai toate rețetele de sarmale, se călește mai întâi ceapa în ulei până își schimbă culoarea, apoi se amestecă cu orezul bine spălat și cu carnea tocată într-un bol mare. Se adaugă sare și piper după gust și se amestecă din nou totul foarte bine.

Apoi se pregătesc foile de de varză murată și se pune câte o lingură de amestec pentru sarmale în fiecare foaie de varză.

Într-o oală, se așează prima oară un strat de varză murată tocată și câteva crenguțe de cimbru, apoi se pun sarmalele rând peste rând. Între straturi, mai puteți așeza cimbru, dacă vă place, iar la final, se pune bulion deasupra.

Turnați apă și zeamă de varză în oală pentru a acoperi sarmalele și puneți-le la fiert, la foc mediu, pentru 2 ore. Dar, normal, gustați-le înainte să le luați de pe plită, pentru a fi bine făcute.

Cum și cu ce servești sarmalele oltenești

În caz că nu știai, există un mod corect de a mânca sarmale. Codul bunelor maniere are un capitol dedicat felului în care trebuie mâncate anumite preparate. Astfel, nu poți folosi niciodată cuțitul pentru a le porționa. Regula spune că sarmalele, chiftelele și ruladele se taie doar cu furculița.

Sarmalele oltenești merg de minune cu mămăligă, dar și cu ardei iuți, proaspeți sau murați, precum și vin roșu sec sau demisec.

Tot ca recomandare, sevește sarmalele fierbinți!