Nimeni nu vrea să fie blocat în bucătărie toată ziua de Crăciun, dar toți ne dorim o masă perfectă alături de cei dragi. Cum reușim să punem o masă impresionantă într-un timp minim în această zi specială? Iată câteva trucuri care fac munca mai ușoară.
1.
Pregătește aperitive simple
Aperitivele nu pot lipsi de la o masă de sărbătoare și cu atât mai puțin de la masa de Crăciun. Însă, dacă nu ai prea mult timp la dispoziție sau energie ca să pregătești aperitive mai complexe, nu înseamnă că masa e compromisă.
O variantă ar fi să cumperi bruschete și să pui pe ele icre, somon afumat, brânză cu măsline sau cu felii de roșii ori castraveți și să le aranjezi frumos pe un platou. Dacă nu ai timp nici de asta, atunci niște felii de cașcaval și de mezeluri, împreună cu măsline, castraveți și roșii aranjate pe un platou ar trebui să fie în regulă.
Altfel, poți face din timp aperitive simple cu aluat foietaj. De exemplu, poți pregăti de dinainte aperitive cu cârnăciori și foietaj. Îi poți pune cu în seara de Ajun într-o tavă de copt, îi poți acoperi și îi poți lăsa în frigider. În ziua de Crăciun, tot ce ai mai avea de făcut la acest capitol ar fi să ungi aluatul cu ou bătut și să pui tava în cuptor pentru 25 sau 30 de minute.
Dacă preferi, adaugă un strop de miere de albine în ultimele cinci minute pentru un finisaj frumos și lipicios. Poți chiar să gătești aceste aperitive înainte dacă vrei și le poți reîncălzi în ziua de Crăciun sau le poți servi reci.
Desigur, dacă ai răgazul necesar, nu strică să ornezi înainte de Crăciun platouri frumoase cu salată boeuf sau să faci platouri cu ouă umplute sau rulade ori brioșe-aperitiv cu aspect festiv.
2.
Pregătește din timp o garnitură de cartofi
Un alt truc este să pregătești din timp o garnitură de cartofi. Cu o zi înainte, pregătește cartofi la cuptor așa cum ai face-o în mod normal, dar scoate-i din cuptor atunci când sunt ușor aurii (mai degrabă decât mai închiși la culoare). Pune-i într-un vas, lasă-i la răcit, acoperă-i și pune-i în frigider.
Acoperă și tava ce are grăsimea sau uleiul în ea. O poți lăsa la temperatura camerei. În ziua de Crăciun, preîncălzește cuptorul timp de 10 minute la 200 de grade Celsius, cu tava neacoperită în cuptor. Apoi, transferă cartofii în tavă și lasă-i la copt timp de aproximativ 20 de minute, până când devin rumeni și crocanți.
Altfel, dacă preferi, poți face un piure de cartofi cu o zi sau două înainte. Îl lași la răcit, îl acoperi și îl pui în frigider. Cuptorul cu microunde este prietenul tău în ziua de Crăciun - reîncălzește piureul de cartofi, amestecând de câteva ori până când devine foarte fierbinte, apoi servește-l acoperit cu o bucată de unt.
3.
Cumpără legume gata preparate
Morcovii și fasolea verde gata curățată sunt alegeri excelente, pentru că nu au nevoie de pregătire. La fel sunt și mixurile de legume congelate. Trebuie doar să le gătești la aburi cu o seară înainte. Dacă sună plictisitor, poți încerca următoarele garnituri:
- Varză cu miere și oțet balsamic - amestecă mierea și oțetul balsamic cu o zi înainte (lasă-le acoperite la temperatura camerei), apoi stropește-le pe varza gătită la aburi și încheie cu un praf de migdale fărâmițate.
- Morcovi cu unt și piper - Amestecă un vârf bun de cuțit de piper alb cu câteva linguri de unt sărat de bună calitate. Acoperă și lasă la temperatura camerei. Pune sosul cu lingura pe morcovii copți la aburi. Adaugă o crenguță de cimbru proaspăt sau puțin pătrunjel, dacă vrei.
- Fasole verde cu usturoi și parmezan - Tot ce ai de făcut este să amesteci câteva linguri de unt sărat de bună calitate cu o jumătate de cățel de usturoi tocat mărunt. Acoperă sosul și lasă-l la temperatura camerei. Pune-l cu lingura pe fasolea verde gătită la aburi. Presară o lingură de parmezan gata ras chiar înainte de a servi.
4.
Aranjează masa din timp
Poți aranja masa de Crăciun din timp, chiar și cu câteva zile înainte. Fața de masă, șervețelele, farfuriile, paharele, tacâmurile și ornamentele nu vor pleca la plimbare dacă nu le vei așeza chiar înainte de a lua masa. În acest fel, îți vei scuti mult efort și multă agitație.
5.
Pregătește un desert de efect care să nu ocupe mult spațiu în frigider
La fel de util este să pregătești din timp unul sau mai multe deserturi simple și de efect, care să nu ocupe mult spațiu în frigider, pentru că cel mai probabil vei avea nevoie de loc și pentru alte preparate.
Îți sugerăm să alegi dintre următoarele rețete: Tort de ciocolată - cea mai simplă rețetă, tort de biscuiți cu ciocolată și alune (fără coacere), prăjitură Raffaello fără coacere sau prăjitura Buturugă - rețeta originală de ruladă cu cremă de Crăciun.
Sfaturi bonus
Încălzește farfuriile, astfel încât, dacă ceva s-a răcit puțin în graba de a servi totul, să nu mai conteze. Le-ai putea pune în mașina de spălat vase și ai putea să o setezi astfel încât să fie gata cu 30 - 60 de minute înainte de servire. Farfuriile vor rămâne calde dacă mașina de spălat vase va fi ținută închisă.
Pune pe masă o cutie cu întrebări amuzante de familie. Dacă toată lumea s-a așezat și așteaptă să mănânce și nu ești încă gata să servești mâncarea, te asiguri măcar că se pot distra până când le poți aduce farfuriile.