Cunoașteți pe cineva care să nu fi mâncat shaorma măcar o dată în viața lui? Noi nu. Nimic nu se compară cu o shaorma ”cu de toate”, la finalul unei seri de beție. Sau ca ”răsfăț” culinar, în weekend. Adevărul e că shaorma e bună la orice oră și în orice context. Aici vine vestea proastă: shaorma ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană începând de anul viitor.
În fiecare zi, în România se vând 30.000 de shaorme. Care este problema cu ele? Carnea. Mai precis, aditivii care se folosesc în procesul de preparare a cărnii.
Comisia pentru Sănătate din Parlamentul European a ajuns la concluzia că acești aditivi cresc riscul de boli cardio-vasculare, atunci când sunt consumați în cantități mari. Parlamentul European urmează să decidă dacă va interzice folosirea fosfaților și a altor tipuri de aditivi în procesul de preparare a cărnii.
Carnea pentru shaorma și kebab vine condimentată și congelată, iar aditivii sunt folosiți pentru a păstra carnea fragedă și suculentă, atunci când este gătită. Reprezentanții Parlamentului European au refuzat să autorizeze folosirea acidului fosforic, difosfaţilor, trifosfaţilor şi polifosfaţilor (E338-452) în carnea pentru kebab și shaorma.
Soarta shaormei în Uniunea Europeana va fi decisă pe 11 decembrie, atunci când Parlamentul European va vota propunerea.