Retete cu Vanilie

Ciocolată de casă - prăjitura care îți amintește de gustul copilăriei

Această rețetă de ciocolată de casă cu siguranță iți aduce aminte de gustul copilăriei. Vezi cum se face ciocolata de casă cu lapte și ce ingrediente ai nevoie.

Creme anglaise

Crema de vanilie cu ouă și lapte sau creme anglaise, așa cum este cunoscută în bucătăria și patiseria internațională, este o cremă foarte simplu de obținut, care se face din câteva ingrediente la îndemâna oricui, foarte versatilă și care poate fi servită ca atare sau inclusă in diverse deserturi și prăjituri. 

Trufe Oreo cu ciocolată albă

Deserturile simple, fără coacere, care se fac din câteva ingrediente sunt cele mai iubite și mai apreciate. Este și cazul bomboanelor pe care vi le propunem astăzi. O rețetă simplă și rapidă de bomboane cu Oreo, învelite în glazură de ciocolată albă. Pe cât de simplu se prepară, pe atât de gustoase sunt și vă veți impresiona musafirii cu ele. 

Clătite japoneze (pancakes)

Spre deosebire de clătitele americane (sau celebrele pancakes), clătitele japoneze sunt mult mai pufoase, crescute în volum și au o textură foarte aerată și afânată, datorită prafului de copt. Nu este ușor să obții acel volum de invidiat la o clătită japoneză, dar, cu puțin exercițiu, veți reuși. Pentru început, puteți adăuga puțin mai mult praf de copt decât este recomandat în rețetă, pentru a vă asigura reușita. 

Cheesecake cu cremă de lămâie (fără coacere)

Cheesecake-ul este unul dintre cele mai populare deserturi fără coacere. Se face repede, este potrivit pentru orice ocazie și poate fi combinat cu tot felul de arome, fructe etc. Astăzi vă propunem o rețetă fresh de cheesecake cu cremă de lămâie. Puteți cumpăra crema de lămâie gata făcută sau o puteți prepara după rețeta de AICI. 

Budincă de orez cu vanilie și frișcă

Clasicul orez cu lapte poate fi reinterpretat foarte ușor, astfel încât să îi dăm o notă de originalitate și personalitate. O aromă subtilă de vanilie, puțină frișcă și câteva fructe proaspete pot face dintr-o porție banală de orez cu lapte, un desert deosebit care să ne aducă în continuare aminte de copilărie. 

Tartă cu mere a la Jamie Oliver (tartă Tatin)

Tarta cu mere este unul dintre cele mai ușoare și populare deserturi. Există o mulțime de rețete și moduri de preparare, care mai de care mai simple sau mai complexe.  Cu aluat făcut în casă sau cu aluat cumpărat, cu foietaj sau cu aluat de tartă, cu merele tăiate bucăți sau cu ele date pe răzătoare etc. Astăzi vă prezentăm o rețetă simplă de tartă cu mere Tatin, făcută celebră de Jamie Oliver. Se face foarte ușor, din câteva ingrediente, și trebuie să o încercați. 

Mousse de mascarpone cu lămâie

Nimic nu e mai bun decât un desert simplu, rapid și răcoritor, atunci când aveți poftă de ceva dulce și nu aveți timp să stați prea mult în bucătărie. Iar această spumă de mascarpone cu lămâie este exact ce vă trebuie în astfel de situații. Se face repede, o puteți folosi inclusiv pentru prăjituri sau torturi și nu necesită multe resurse.  Crema de lămâie o puteți cumpăra gata preparată sau o puteți prepara în casă. Găsiți rețeta AICI.

Tort Sponge Cake - simplu și rapid

De multe ori, atunci când vrem să facem un tort, sărim peste pasul cu preparatul blatului și apelăm la blat din comerț, gata făcut. Dar blatul de tort făcut în casă rămâne cel mai gustos și nu ar trebui să fie o bătaie de cap, dimpotrivă.  Astăzi vă prezentăm o rețetă de blat foarte simplă, care în patiserie poartă numele de ”sponge cake” și asta datorită texturii. Blatul este pufos, aerat, exact ca un burete. Este un blat universal, care poate fi folosit ca bază pentru orice fel de tort. Umpleți cu crema sau cremele preferate, decorați și aveți un tort nemaipomenit. 

Panna cotta cu vanilie și dulceață

Dintre deserturile fără coacere, panna cotta este o alegere delicioasă, cremoasă și foarte simplu de realizat. Se face ușor, dar aveți nevoie de răbdare pentru că necesită mult timp în care trebuie să stea la frigider înainte de a fi servită.  Astăzi vă propunem o rețetă de panna cotta pe care o puteți servi cu fructe proaspete, cu dulceață sau jeleu de fructe. Vă recomandăm să încercați combinația cu dulceață de fructe de pădure.

Prăjitură Marlenka

Prăjitura Marlenka este un desert fin, aromat și ușor de făcut. Este potrivit pentru orice ocazie, festivă sau nu, și poate fi făcută și pe post de tort, dacă alegeți o formă rotundă. Foile cu miere se vor înmuia în contact cu crema, iar desertul îi va cuceri pe cei care îl vor gusta.

Cheesecake cu creme brulee

Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una de cheesecake cu coacere, cu o crustă crocantă de zahăr caramelizat deasupra. Se face ușor și este foarte potrivită pentru orice ocazie.

Cremă de șampanie pentru prăjituri

Cremele simple și rapide, cu textură de budincă, sunt perfecte atunci când aveți poftă de ceva dulce, dar le puteți folosi și pentru prăjituri, torturi sau deserturi improvizate pe loc. Crema pe care v-o propunem astăzi este una foarte simplă și parfumată. O puteți savura ca atare, cu fructe proaspete, cu waffles, pancakes sau o puteți folosi la prăjituri. Este, așadar, un desert foarte versatil și ușor de preparat.  

Prăjitură Nanaimo - fără coacere

Prăjitura Nanaimo este un desert tipic japonez, foarte bun și ușor de făcut. Este o prăjitură fără coacere, la rece, rapidă și foarte aspectuoasă. Atunci când este tăiată, veți avea trei straturi, adică trei culori în secțiune. Este un desert rapid pe care îl puteți prepara cu orice ocazie și nu necesită ingrediente sofisticate. 

Tort de ciocolată cu cremă de mascarpone

Tortul de ciocolată este un desert irezistibil pentru orice ocazie, fie că vorbim despre o aniversare, atunci când aveți musafiri sau despre masa de sărbătoare. Un tort de ciocolată cu cremă catifelată și fructe proaspete este desertul perfect pentru întreaga familie, de la cei mai mici până la cei mai mari.  Astăzi vă prezentăm o rețetă simplă, dar sofisticată, în același timp, festivă, de tort de ciocolată cu cremă de mascarpone. Pe cât de ușor se face, pe atât de arătos și delicios este. 

Ștrudel cu mere și sos de vanilie

Deserturile cu mere și scorțișoară sunt nemaipomenite în orice perioadă a anului, dar parcă în sezonul rece sunt mai bune ca niciodată. Rumenite în cuptor, parfumul lor se răspândește în toată casa și devin irezistibile. Astăzi vă propunem o rețetă de desert tipic bavarez: un ștrudel cu mere, servit cu sos de vanilie cremos și parfumat. Se face ușor și este un desert cu care vă veți impresiona familia sau prietenii. Puteți folosi aluat cumpărat, sau îl puteți face în casă.

Ciocolată caldă cu condimente

Ciocolata caldă este una dintre cele mai bune băuturi în sezonul rece. Dulce și catifelată, ciocolata caldă se poate obține acasă, la fel de bună cum este cea din restaurante, fără să folosiți ciocolată instant.  Secretul unei ciocolate calde ca la carte este să fie cremoasă și să nu aibă gustul acela prăfos, cum este cea la plic. Pentru a obține acest efect, trebuie să folosiți ciocolată adevărată, de calitate superioară. Iar rețeta pe care v-o propunem astăzi are un gust îndrăzneț, aparte, datorită combinației de condimente. 

Compot de mere pentru iarnă

Toamna este momentul perfect să transformați în gem, dulceață și compot fructele voastre preferate. Aroma și parfumul lor se pot conserva și păstra peste iarnă și aproape că nu există fruct pe care să nu îl poți transforma în dulceață sau compot. Și dacă aici v-am propus o rețetă de gem de mere, a venit momentul și pentru un compot de mere. Simplu, parfumat și delicios. Se păstrează foarte bine peste iarnă și îl puteți prepara și servi chiar și proaspăt. 

Cremă de vanilie pentru prăjituri

Crema de vanilie este o cremă universală în bucătăria și patiseria internațională. Se potrivește la o mulțime de prăjituri și deserturi și este delicioasă și pentru a fi savurată ca atare. Astăzi vă propunem o rețetă simplă, rapidă și foarte versatilă de cremă de vanilie. O puteți folosi la orice prăjitură, pentru umplut eclere sau în orice rețetă de desert care conține cremă de vanilie, dar nu este specificată o rețetă anume. 

Peltea (jeleu) de gutui

Toamna, unul dintre fructele vedetă ale sezonului este gutuia. Galbenă, pufoasă, parfumată, gutuia este un fruct pretențios, a cărui textură nu o agreează oricine, în varianta crudă. Dar în gemuri, dulcețuri sau compot, gustul ei este nemaipomenit.  Astăzi vă propunem o rețetă de peltea de gutui, sau jeleu de gutui. Se face din apa în care au fiert gutuile, așa că puteți profita de ocazie și să preparați și o dulceață pe lângă, pentru a nu irosi fructele. 

Prăjitura Boema - rețetă de cofetărie

Există deserturi care nu se vor demoda niciodată și care își vor păstra farmecul indiferent de epocă. Iar prăjiturile de cofetărie, pe care le mâncam când eram mici, fac parte din această categorie. Astăzi vă propunem să ne aducem aminte de prăjitura Boema și să recreăm rețeta ei, acasă.  Prăjitara Boema este o clasică a cofetăriilor și era foarte populară în perioada comunistă. De fapt, ca rețetă și mod de preparare, nu este altceva decât un fel de amandină sub altă formă și cu alt nume, ornată cu frișcă. Dar este delicioasă și merită să o încercați!

Griș cu lapte și scorțișoară

Nu sunt multe mâncăruri și deserturi care ne aduc aminte de copilărie, dar unele gusturi și arome parcă rămân vii în memoria noastră toată viața. Printre acestea se numără și grișul cu lapte, unul dintre cele mai iubite deserturi din copilărie. Îl făceau mamele sau bunicile noastre, atunci când aveam poftă de ceva dulce și bun. Era unul dintre cele mai la îndemână deserturi făcute în casă și asta pentru că nu e deloc un preparat pretențios, nici ca ingrediente, nici ca mod de preparare. 

Dulceață din fructe de soc

Dacă primăvara ne bucurăm de aroma deosebită a socului prin suc și sirop, în toiul verii este momentul optim pentru a prepara o dulceață din fructe de soc. Acele bobițe mici, închise la culoare, extrem de aromate, care pot fi ușor confundate cu coacăzele, pot fi transformate într-o dulceață delicioasă.  Perioada optimă pentru culegerea fructelor de soc este sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august. Procesul de alegere a fructelor pentru dulceață poate părea migălos, dar vă asigurăm că merită efortul. Trebuie alese doar fructele coapte, închise la culoare, și îndepărtate cele verzi, pentru că acelea vor da un gust acru dulceței. 

Blat pentru ruladă cu cacao

Secretul unei rulade delicioase constă în reușita blatului. Un blat pufos, aerat și elastic, care se rulează ușor și se completează cu crema din interior este tot ce ne dorim de la o ruladă. Blatul pentru ruladă are câteva secrete. El trebuie să fie copt, dar nu uscat, trebuie lucrat rapid și rulat cât este încă fierbinte. Pentru o reușită sigură, folosiți un prosop de bucătărie subțire, de mari dimensiuni, umezit. Puteți lucra și cu hârtie de copt, dacă aveți deja exercițiu cu blatul de ruladă. 

Dulceață de piersici

Gemurile, dulcețurile și compoturile sunt variante nemaipomenite pentru a vă bucura de aroma și parfumul fructelor proaspete pentru tot restul anului. O dulceață făcută corect va fi întotdeauna parfumată și fructele își vor păstra forma și textura, fără să se confunde cu siropul. Spre deosebire de gem și marmeladă, dulceața se fierbe foarte puțin, tocmai pentru ca siropul să intre în fruct și acesta să rămână cât mai ferm. Dulceața de piersici pe care v-o prezentăm astăzi este foarte simplu de făcut, delicioasă și este excelentă pe o felie de pâine prăjită cu unt. 

Dulceață de pepene roșu

A început sezonul pepenilor, iar piețele și supermarketurile sunt pline de pepeni verzi și galbeni, de la producători români. Este momentul ideal pentru a face o dulceață de pepene roșu, pentru că este început de sezon și pepenii sunt cruzi, nu au apucat să se răscoacă. Secretul pentru o dulceață ca la carte este să nu lăsați pepenele să fiarbă prea mult. În caz contrar, își va pierde textura și forma și se va ”topi” în sirop. Bucățelele de pepene trebuie fierte doar câteva minute, cât să se combine cu dulceața siropului.  Dacă ați ales un pepene foarte dulce, puteți pune mai puțin zahăr decât este în rețetă. Pepenele are oricum un miez dulce și nu este nevoie de proporțiile recomandate în majoritatea rețetelor de dulceață. 

Compot de pere

În plin sezon al fructelor românești, rețetele de compoturi și dulcețuri sunt întotdeauna binevenite, pentru că vă puteți bucura de aroma fructelor preferate și în restul anului, când nu le mai găsiți în stare proaspătă. Astăzi vă propunem o rețetă de compot de pere, foarte simplă și aromată, pentru care aveți nevoie doar de câteva ingrediente. Ideal ar fi să alegeți pere mai puțin coapte, nu pere moi, pentru că acestea se vor mai înmuia și în contact cu siropul cald și în timpul fierberii și își vor pierde din textură. 

Cremă catalană cu zahăr caramelizat

Crema spaniolă, sau crema catalană, așa cum mai este numită, este un desert foarte simplu de făcut și de efect. Ca gust și mod de preparare seamănă destul de mult cu crema de zahăr ars, pe care toată lumea o cunoaște, și cu creme brulee.  Crema catalană este un desert foarte de efect și rapid atunci când aveți musafiri. O puteți prepara de seara și pune în recipiente mici și păstra la frigider peste noapte. Va fi nemaipomenită a doua zi, rece, cu puțin zahăr caramelizat deasupra sau un sirop de caramel. 

Compot de căpșuni

Este sezonul căpșunilor, dar savoarea și aroma lor pot fi păstrate pentru restul anului sub formă de compot, dulceață și suc concentrat.  Astăzi vă propunem o rețetă simplă, rapidă și ușoară de compot. Aveți nevoie doar de căpșuni, zahăr și o aromă de vanilie. Fără conservanți sau arome artificiale.  Căpșunile se vor păstra întregi și ferme, nu se vor înmuia și își vor păstra savoarea pentru câteva luni bune, atunci când nu vă puteți bucura de aroma căpșunilor proaspete. 

Prăjitură cu Coca Cola și glazură

Prăjiturile pe bază de băuturi acidulate au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Este celebră deja prăjitura cu Fanta, așa că a venit momentul și pentru o rețetă de prăjitură cu Coca Cola. Prăjitura Coca Cola seamănă foarte mult cu o negresă cu glazură, este simplu de făcut și foarte gustoasă. Puteți folosi și Cola Zero sau Cola Light, dacă vreți să reduceți cât mai mult cantitatea de zahăr. Această prăjitură are un blat simplu și o glazură dulce, ambele pe bază de Cola. Puteți pune și nuci întregi în blat, dacă doriți, dar noi astăzi vă propunem rețeta cea mai simplă.

Negresă cu glazură de ciocolată

Nu știm alții cum sunt, dar noi, când ne gândim la o porție de negresă, cu sau fără glazură, ne amintim instant de gustul copilăriei și ni se face poftă de cea mai cunoscută și simplă prăjitură din bucătăria românească. Negresa este unul dintre acele deserturi pe care mamele sau bunicile noastre le făceau în copilărie și care erau devorate imediat. Rețeta de negresă este una atât de simplă, încât a devenit una dintre prăjiturile pe care și copiii pot învăța să le facă. Negresa poate fi servită cu sau fără glazură, se prepară repede și este genul acela de desert care nu trebuie neapărat să fie foarte dulce pentru a fi gustos. Vă puteți juca cu rețeta și să puneți alune de pădure în compoziție, de exemplu. 

Cheesecake cu miere

Cheesecake cu biscuitii graham cu miere, perfect pentru masa de sarbatori.

Cheesecake Philadelphia cu ciocolata si afine

Prajiturile cu fructe au darul sa te faca sa te simti mai putin vinovat, iar in cazul de fata aproape ca uiti ca e un cheesecake plin de ciocolata.

Dulce de leche

O crema originara din Argentina, pe baza de caramel si care este folosita in multe retete.

Briose cu vanilie si cirese

Aceste briose pot fi pastrate o perioada indelungata in congelator. Tot ce trebuie sa faci este sa le incalzesti in cuptorul cu microunde inainte de a le consuma.

Cheesecake cu mousse de vanilie

Un desert fin, care este gata in numai cativa pasi. Singura problema este ca va trebui sa ai rabdare sa-l lasi la rece timp de 4 ore.

Creme Anglaise

Creme Anglaise este o crema absolut delicioasa, mai ales atunci cand adaugi vanilie pentru o aroma imbietoare. O poti folosi la diverse preparate si merge perfect si langa deserturi cu fructe.

Tarta cu coacaze negre, branza de capra si cimbru

Combinata cu un blat cu ovaz si un topping dulce acrisor, branza de capra este perfecta pentru acest desert special.

Lichior de oua cu migdale

Cand vrei sa prepari ceva rapid pentru oaspeti care si-au anuntat venirea in ultima clipa, acest lichior poate fi alegerea perfecta.

Caneles - desert frantuzesc

Caneles sunt niste prajituri frantuzesti, crocante la exterior si foarte pufoase la interior.

Tarta cu zmeura si cimbru

Aroma subtila de cimbru merge perfect cu fructele, dar nu trebuie sa ne crezi pe cuvant. Mai bine incearca reteta!

Cea mai buna prajitura din lume

Acesta este numele unui desert norvegian delicios, iar noi nu putem sa-i contrazicem.

Tarta cu cirese

Aceasta reteta traditionala are gustul copilariei.

Trifle Cu Aroma De Cardamom Si Dafin

Foile de dafin nu sunt cel mai popular ingredient atunci cand vine vorba de desert, insa acesta este unul special.

Budinca De Orez Cu Gem De Pere

Budinca traditionala de orez a fost reinventata prin aromele proaspete ale gemului de pere.

Tarte Cu Ciocolata Alba Si Zmeura

Tarte cremoase, cu fructe, care arata atat de bine incat ai fi convins ca sunt cumparate de la cofetarie.

Tarta Cu Nuci Pecan Si Inghetata De Zmeura

Combinatia perfecta intre aluat pufos, caramel si inghetata racoritoare, pentru a trece cu bine peste caldura de afara.

Desert Cu Crema De Vanilie Si Jeleu

Un desert destinat doar adultilor, cu textura cremoasa si un strop de alcool.

Mere Coapte Cu Sos Caramel

Un desert cu mere coapte poate parea de moda veche, insa sosul de caramel ii da o nota sofisticata.

Jeleu De Campari Si Felii De Portocale Caramelizate

Un desert cu jeleu pe care trebuie neaparat sa-l incerci in aceasta vara.