Are o aroma placuta si o textura cremoasa asemanatoare cu laptele obisnuit. Din acest motiv, este o alegere populara pentru vegani si pentru cei alergici sau cu intoleranta la lactate.
Poti gasi lapte de migdale in majoritatea supermarketurilor. Este, de asemenea, foarte usor sa faci acasa.
Laptele comercial de migdale vine intr-o varietate de branduri si arome. Din motive de sanatate, este bine sa alegi lapte de migdale care nu contine zahar adaugat.
Cele mai multe sortimente sunt, de asemenea, imbogatite cu vitamine, minerale sau proteine. Daca nu consumi lactate, poti opta pentru alegerea produselor care sunt imbogatite cu calciu.
Studiile au corelat migdalele cu o varietate de beneficii pentru sanatate, insa multe dintre ele nu se aplica laptelui de migdale. Acest lucru se datoreaza faptului ca laptele de migdale este strecurat si, de obicei, este facut din migdale fara coaja, ceea ce inseamna ca majoritatea fibrelor si o mare parte din antioxidanti au fost indepartati.
In al doilea rand, laptele de migdale este o sursa mai putin concentrata de nutrienti decat migdale intregi.
Concentratia nutrienților din laptele de migdale depinde de numarul de migdale utilizate pentru a-l face, de cantitatea de apa utilizata si de continutul de vitamine si minerale.
De exemplu, aproximativ 72 de migdale (86 de grame) pot fi folosite pentru a face o ceasca (262 grame) de lapte de migdale de casa, in timp ce laptele de migdale comercial este in general mult mai diluat.
Asta nu inseamna insa, ca laptele de migdale nu are beneficii pentru sanatate.
Iata care sunt cele mai importante dintre ele:
Laptele de migdale este hranitor
Desi laptele de migdale nu este chiar la fel de
hranitor ca laptele de vaca, produsele imbogatite se apropie. Acestea
contin adesea vitamina D, calciu si proteine, facandu-le mai
asemanatoare cu laptele obisnuit in ceea ce priveste continut
nutritional.
Cu toate acestea, laptele de migdale este in mod natural
bogat in mai multe vitamine si minerale, in special vitamina E.
Laptele de migdale are putine calorii
Cu toate ca migdalele au 50% grasimi si un
continut ridicat de calorii, laptele de migdale comercial este o bautura
cu continut scazut de calorii. Acest lucru inseamna ca poti bea mult,
fara sa-ti faci griji in legatura cu cresterea in greutate.
Pe de alta
parte, ofera o multime de nutrienți in raport cu continutul sau caloric.
O ceasca de lapte de migdale contine doar 39 de calorii, ceea ce
reprezinta jumatate din cantitatea de calorii dintr-o ceasca de lapte
degresat.
Cu toate acestea, nu tot laptele de migdale este la fel.
Laptele de migdale de casa sau anumite marci ar putea contine un numar
mult mai mare de calorii, in functie de cate migdale contine o cana.
In
plus, unele produse contin zahar adaugat si ar trebui evitate daca te
procupa greutatea.
Laptele fara zahar adaugat nu creste nivelul zaharului din sange
O
mare parte din laptele de migdale de pe piata contine zahar adaugat.
Cel fara zahar, pe de alta parte, este o bautura cu continut scazut de
carbohidrati, care contine doar 0,6% carbohidrati (1,5 grame) pe cana.
Prin comparatie, laptele de vaca cu continut scazut de grasimi contine
5% carbohidrati, in total 12 grame intr-o ceasca.
Laptele de migdale este de asemenea bogat in grasimi si proteine in
raport cu continutul sau de carbohidrati. Din acest motiv, nu provoaca o
crestere a nivelului zaharului din sange, facandu-l potrivit pentru
diabetici, precum si pentru cei care tin o dieta cu continut scazut de
carbohidrati.
Laptele de migdale imbogatit iti intareste oasele
Produsele
lactate sunt cea mai bogata sursa de calciu. Pe de alta parte, migdalele
sunt o sursa slaba de calciu.
Pentru a face laptele de migdale mai asemanator cu laptele real,
producatorii il imbogatesc adesea cu calciu.
De exemplu, o ceasca de
lapte de migdale poate contine pana la 45-50% din catitatea zilnica
recomandata.
In comparatie, continutul de calciu dintr-o ceasca de lapte de vaca
poate varia de la 28-31% din catitatea zilnica recomandata.
Ca rezultat, laptele de migdale imbogatit este o excelenta sursa de
calciu pentru persoanele care nu consuma produse lactate, cum ar fi
veganii sau cei care au intoleranta la lactoza sau alergie la lapte.
Laptele de migdale poate reduce riscul bolilor de inima
Studiile arata ca consumul
regulat de oleaginoase este legat de un risc redus de boli de inima.
Acest lucru se datoreaza partial faptului ca acestea sunt bogate in
vitamina E si contin grasimi sanatoase.
Laptele de migdale este ulei in
proportie de 1% din greutate, din care aproximativ 90% este nesaturat.
Acidul oleic, principalul acid gras din uleiul de migdale, a fost legat
de modificarile benefice ale lipidelor din sange.
Un studiu efectuat la
adulti sanatosi a aratat ca consumul de 66 de grame de migdale sau ulei
de migdale in fiecare zi timp de sase saptamani a redus nivelul de
colesterol "rau" cu 6% si al trigliceridelor cu 14%, precum si cresterea
colesterolului "bun" cu 6 %.
Aceste schimbari benefice in profilul
lipidelor din sange sunt asociate cu un risc redus de boli cardiace.