Ce este Dieta Ketogenică

Dieta Ketogenică este un regim de tip low-carb, bogat în grăsimi, care vă ajută să pierdeți în greutate și despre care se spune că vindecă epilepsia. Principiul acestui regim de slăbit este limitarea carbohidraților și consumarea alimentelor bogate în grăsimi. În acest fel, organismul intră într-o așa-numită stare de ketoză.

Ketoza este o stare naturală a organismului, care ne ajută să supraviețuim atunci când numărul de calorii pe care le consumăm scade. În acest proces, grăsimile prelucrate de ficat produc ketone. Acestea ne ajută organismul să funcționeze cu o cantitate minimă de carbohidrați, dacă îi dăm în schimb grăsimi.

Beneficii ale Dietei Keto

Dieta Keto are o mulțime de beneficii, de la scăderea în greutate, până la creșterea nivelului de energie și efecte terapeutice cum ar fi faptul că ajută la vindecare anumitor boli.

Scade nivelul de insulină și cantitatea de zahăr din sânge și ajută la prevenirea mai multor tipuri de diabet, fiind mai eficientă din acest punct de vedere decât dietele care limitează numărul de calorii.

Dieta Keto are efecte benefice și asupra creierului, fiind un regim bazat pe grăsimi. Ketonele produse de organism sunt un combustibil natural pentru creier, iar rezultatul se traduce prin putere mai mare de concentrare.

Spre deosebire de alte regimuri de slăbit, care vă pot face să vă simțiți lipsit de energie și apatic, dieta Keto vă dă energie și tonus, deoarece grăsimile sunt o sursă foarte bună de energie pentru organism. Mai mult, grăsimile oferă o stare de sațietate și nu veți simți că vă e foame tot timpul, așa cum se întâmplă în cazul dietelor care limitează numărul de calorii.

Dieta Keto reglează colesterolul și zahărul din sânge și are și efecte vizibile: ajută la vindecarea acneei și oferă un aspect strălucitor pielii.

Acest regim ajută la vindecarea epilepsiei și este folosit cu succes în acest scop încă de la începutul anilor 1900.

Alimentația în Dieta Keto

Dacă vă hotărâți să țineți dieta Keto, trebuie să vă faceți un plan alimentar. Cu cât limitați mai mult cantitatea de carbohidrați (sub 15g pe zi), cu atât mai repede organismul trece la starea de ketoză și începe procesul de slăbire.

Carbohidrații îi veți lua numai din nuci, legume și brânzeturi. Sunt interziși complet carbohidrații rafinați, adică făina, pastele, cerealele, cartofii, fasolea și fructele. Excepție fac fructele de pădure, fructul stea și avocado, consumate cu moderație.

Ce ai voie să mănânci

carne (de orice fel)
ouă
verdețuri (spanac, kale, salată verde etc)
legume care cresc la suprafața solului (conopidă, broccoli)
lactate bogate în grăsimi
nuci și semințe
avocado
fructe de pădure
uleiuri presate la rece
pește

Ce NU ai voie să mănânci

cereale (grâu, porumb, orez, ovăz etc)
zahăr
fructe (banane, struguri, portocale etc)
leguminoase (cartof, mazăre, fasole etc)

Dieta Keto este bogată în grăsimi, moderată în proteine și săracă în carbohidrați. Asta înseamnă că trebuie să mențineți un echilibru de: 70% grăsimi, 25% proteine și 5% carbohidrați.

Dieta Keto și sportul

Studiile arată că dieta Keto nu afectează activitatea fizică, sau cel puțin nu pe termen scurt. Mai mulți sportivi care țineau dieta Keto au fost urmăriți pe parcursul a patru săptămâni, iar performanțele lor nu au avut de suferit ca urmare a adoptării regimului.

Cât slăbești urmând dieta Keto

Numărul de kilograme pe care îl pierdeți urmând dieta Keto depinde de voi, de cât de drastic urmați regimul și de greutatea de la care porniți. Sunt trei feluri de dietă Keto: standard, targetată (cu consum de carbohidrați înainte de antrenament) și ciclică (pentru sportivi de performanță și bodybuilders).

Efecte secundare ale dietei Keto

crampe musculare la nivelul picioarelor
constipație
ușoare palpitații
indigestie