Funcționeaza prin arderea depozitelor de zahar ale corpului, asa ca va incepe sa descompuna proteinele si grasimile pentru energie, provocand cetoza (si pierderea in greutate).

Extrem de populara in ultima perioada, dieta ketogenica are nenumarate beneficii asupra sanatatii. Iata cateva dintre ele:

Dieta ketogenica ajuta la scaderea in greutate

Este nevoie de mai multa munca pentru a transforma grasimea in energie decat este nevoie pentru a transforma carbohidratii in energie. Din acest motiv, o dieta ketogenica poate ajuta la accelerarea pierderii in greutate. Si deoarece dieta este bogata in proteine, nu vei suferi de foame.

Dieta ketogenica reduce acneea

Exista o serie de cauze diferite pentru aparitia acneei, si unul poate fi legat de dieta si nivelul de zahăr din sange.

Consumul unei alimente bogate in carbohidrati procesati si rafinati poate altera bacteriile intestinului si poate provoca fluctuatii dramatice ale zaharului din sange, ambele avand o influenta asupra sanatatii pielii.

Prin urmare, prin scaderea consumului de carbohidrati, nu este o surpriza faptul ca o dieta ketogenica ar putea reduce aparitia acneei.

Dieta ketogenica ajuta la reducerea riscului de cancer

Dieta ketogenica a fost recent studiata pentru modul in care poate ajuta la prevenirea sau chiar tratarea anumitor forme de cancer.

Un studiu a constatat ca dieta ketogenica poate fi un tratament complementar adecvat pentru chimioterapie la persoanele cu cancer.

Acest lucru se datoreaza faptului ca ar determina mai mult stres oxidativ in celulele canceroase decat in ​​celulele normale.

Alte teorii sugereaza ca, deoarece dieta ketogenica reduce nivelul ridicat de zahar din sange, ar putea reduce complicatiile de insulina, care pot fi asociate cu unele forme de cancer.

Dieta ketogenica imbunatateste sanatatea inimii

Cand dieta ketogenica este urmata intr-o maniera sanatoasa (care considera avocado o grasime sanatoasa in loc de carnea de porc), exista unele dovezi ca dieta poate imbunatati sanatatea inimii prin reducerea colesterolului.

Un studiu a constatat ca nivelurile de colesterol HDL ("bun") au crescut semnificativ in cazul celor care urmează dietei keto. Colesterolul LDL ("rau") a scazut semnificativ.

Dieta ketogenica poate proteja functionarea creierului

Sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili clar legatura dintre dieta keto si creier.

Unele studii sugereaza ca aceasta dieta ofera beneficii neuroprotective. Acestea pot ajuta la tratarea sau prevenirea unor afectiuni precum Parkinson, Alzheimer si chiar unele tulburari de somn.

S-a constatat ca si copiilor care urmau o dieta ketogenica li s-a imbunatatit vigilenta si functionarea cognitiva.

Dieta ketogenica reduce convulsiile

Se crede ca combinatia de grasimi, proteine ​​si carbohidrati modifica modul in care organismul foloseste energie, ducand la cetoza. Cetoza poate duce la o reducere a convulsiilor la persoanele cu epilepsie.

Dieta ketogenica imbunatateste sanatatea femeilor cu ovare polichistice

O dieta bogata in carbohidrati poate afecta negativ femeile cu ovare polichistice. Nu exista multe studii clinice privind dieta ketogenica si sindromul ovarelor polichistice.

Un studiu pilot care a implicat 5 femei pe o perioada de 24 de saptamani a constatat ca dieta ketogenica:

  • ajuta la scaderea in greutate
  • ajuta la echilibrarea nivelului hormonilor
  • ajuta la echilibrarea nivelului de insulina