În perioada posturilor este destul de dificil să găsim deserturi care pot fi mâncate atât de părinți cât și de copii. Tocmai de aceea, în timp, am învățat să adaptăm rețetele, astfel încât să le poată consuma și cei care țin post, dar și cei care „mănâncă de dulce”, așa cum se spune.
Unul dintre aceste deserturi delicioase, care devine soluția ideală în perioada posturilor, sunt clătitele de post. La fel de gustoase ca și cele tradiționale, se pregătesc foarte ușor, iar tehnica este cât de cât asemănătoare.
Mai mult decât atât, clătitele de post, din punct de vedere nutrițional, reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni, mai ales pentru micul dejun.
Iar dacă alegem făină de grâu pentru aluat, vor fi cu atât mai sănătoase pentru dumneavoastră, dar și pentru copii. Și pentru că a venit vorba, pentru deliciul celor mici pot fi umplute cu gemuri diverse ori dulcețuri, dar și cu cremă de ciocolată de post, nuci, biscuiți zdrobiți și fructe.
Și ar mai fi important de spus că, pentru a prepara clătitele de post, nu trebuie neapărat să folosiți praf de copt, atât timp cât veți pune apă minerală și zahăr, ingrediente ce vor face clătitele să se umfle și să se rumenească.
1 din 11
Clătite de post cu lapte de soia și fără gluten vegane perfecte pentru un mic dejun dulce sau un desert delicios. Vorbim despre clătite din doar 5 ingrediente, fără ou și foarte ușoare.
Ingrediente
- 250 g de făină universală
- 530 ml lapte de soia
- 2 linguri ulei de avocado
- 2-4 linguri zahăr
- 1 lingură vanilie
- 1 linguriță scorțișoară - opțional, pentru a adăuga puțină savoare
2 din 11
Clătitele americane (pancakes) de post sunt ușoare, foarte pufoase și sunt făcute cu câteva ingrediente simple pe care, cel mai probabil, le aveți deja prin bucătărie!
Ingrediente
- 240 ml lapte de soia sau orice lapte vegetal
- 2 lingurițe oțet de mere sau suc de lămâie
- 120g făină universală
- 1 lingură praf de copt
- 1/2 linguriță sare de mare
- 1 lingură zahăr granulat, sau sirop de arțar sau agave
- 1 lingură unt sau ulei vegan + extra pentru tigaie
3 din 11
Apa minerală din rețetă are rolul de a face clătitele pufoase și fragede. Dacă nu aveți apă minerală, puteți folosi apă plată în care să dizolvați o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, care va face același lucru ca apa minerală.
Ingrediente
- 200 g faină
- 500 ml apa plată sau apă minerală
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță de sare
- 1 lingură de zahăr
- esență de rom sau orice alte arome vă plac
- 6 linguri de ulei
- puțin ulei
- pentru umplutură: gem sau dulceață
4 din 11
Dintr-o compoziție simplă, cu puține ingrediente, poți pregăti celor dragi clătite pufoase cu drojdie de bere.
Ingrediente
- 200 g de făină
- un praf de sare
- 2 linguri de zahăr
- 3 g de drojdie granule
- 300 ml de apă minerală
Mod de preparare
Pentru început, se amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr și puțină apă călduță. De știut este că apa poate fi și plată încălzită, dar și de la chiuvetă.
După aceea, făina se amestecă cu sarea și zahărul rămas, apoi cu apa minerală și maiaua dospită, până când se obține un aluat ca cel de iaurt, puțin mai moale decât smântâna.
Odată amestecată, compoziția devine omogenă și se lasă la dospit aproximativ o oră. Apoi, se amestecă din nou și dacă este cazul, se va mai adăuga puțină apă minerală.
Finalul este la fel de simplu. Se încinge o tigaie unsă cu ulei și se pune câte un polonic din acest aluat pentru fiecare clătită în parte. După ce se pregătesc la foc mediu, pot fi servite cu dulcețuri sau gem.
5 din 11
Rețeta este una simplă și rapidă si în mai putin de 30 de minute vei avea niște clătite bune de te lingi pe degete.
Ingrediente
- 1 banană bine coaptă
- 200 ml de lapte vegetal
- 200 ml de apă minerală
- 3 linguri de zahăr pudră
- 180g de făină
- 3 linguri de ulei vegetal
- esență de vanilie sau de migdale, după gust
6 din 11
Ingrediente
- 100 g de făină albă
- 100 ml de apă minerală
- 50 ml de ulei
- 25 g de zahăr
- sare
- dulceață sau gem de afine
- zahăr pudră (opțional)
Mod de preparare
Ca și în cazul celorlalte clătite de post, se pune făina într-un bol, apoi se toarnă ușor apa minerală și se amestecă pentru a nu se forma cocoloașe.
Zahărul, vârful de sare, uleiul se pun apoi în această compoziție și, din nou, se amestecă foarte bine. Iar dacă vi se pare prea consistentă, mai puneți puțină apă minerală pentru a avea densitatea iaurtului.
Într-o tigaie de teflon, unsă cu puțin ulei, puneți câte un polonic din aluat pentru fiecare clătită, astfel încât să acopere tot fundul. Se rumenește pe margini, apoi se întoarce pe partea cealaltă.
Și normal, când sunt gata făcute, le așezăm una peste alta, le ungem cu dulceața de afine și le rulăm sau le împachetăm ca pe servețele.
Dacă vă place gustul, presărați zahăr pudră și nici nu veți simți că mâncați un desert de post!
7 din 11
Clătitele de post cu bere sunt excelente oricând, cu orice fel de umplutură. Deși preparată termic berea își pierde alcoolul, este recomandat totuși să fie făcute cu bere fără alcool.
Ingrediente
- 1 doză de bere fără alcool
- 3 linguri de zahăr
- 2 linguri de ulei
- 400 g de făină integrală
- 1 plic de praf de copt
- 1 praf de scorţişoară
- coajă rasă de lămâie sau portocală
- esenţă de vanilie sau de migdale
- sare
8 din 11
Clătite de post cu griș sunt o alegere bună când vrei ceva dulce, dar ții post. Nu e greu deloc să le faci, și partea cea mai bună e că poți folosi ingrediente pe care probabil le ai deja prin casă.
Ia apă minerală sau orice lapte vegetal ai la îndemână, făină, griș, ulei, zahăr și un pic de sare. Dacă vrei să adaugi un gust în plus, bagă și puțin zahăr vanilat sau esență de vanilie.
Amestecă apoi grișul, zahărul și sarea. Apoi toarnă treptat apa minerală sau laptele vegetal, amestecând ca să nu faci cocoloașe. Lasă-l puțin să stea, ca grișul să se umfle. După aia, adaugă făina și uleiul și amestecă bine până devine un aluat neted.
Pentru copt, încinge tigaia bine. Toarnă aluatul în tigaie și întinde-l frumos. Când e gata pe o parte și uscată pe cealaltă, întoarce-o.
La final, clătitele cu griș de post pot fi mâncate cu orice îți place: dulceață, gem de post, fructe sau chiar și ciocolată de post.
Cam asta e tot. E o rețetă ușoară și bună de încercat când ai poftă de ceva dulce.
9 din 11
Ingrediente
- 500 g de făină
- 2 linguri de zahăr
- 10 g de drojdie
- coajă de lămâie
- sare
- apă
- un borcan de dulceață sau gem de piersici
Mod de preparare
- Pentru început, trebuie să puneți într-un bol făina, zahărul, sarea, drojdia, coaja de lămâie și se toarnă câte puțină apă.
- Se amestecă aluatul cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe. Se lasă la dospit în jur de 20 de minute, apoi se pun cu o ceșcuță în tigaie. Se întorc de pe o parte pe alta, până se rumenesc.
- Ca și clătitele obișnuite, și acestea se umplu cu dulceață de piersici și se rulează. Sau ar mai fi o variantă, aceea ca dulceața să se pună în straturi și să aibă aspectul unui tort. Mai exact, o clătită, un strat de dulceață și tot așa.
- Și dacă veți servi aceste clătite calde, vi se vor cere și a doua oară și a treia…
10 din 11
Ingrediente
- 250 ml de apă minerală carbogazoasă
- 250 grame de făină
- o lingură de zahăr tos
- o lingură de zahăr vanilat
- 50 ml de ulei
- sare
- 2 mere mai mari
- 2 lingurițe scorțișoară
11 din 11
Ingrediente
- 200 g de făină
- 3 linguri de zahăr brun
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 lingură de ulei
- 2 fiole de esență de vanilie
- 375 ml de lapte de soia
Mod de preparare
Pentru a realiza aceste clătite pufoase, aveți nevoie de un tel sau de un mixer. Se amestecă într-un bol toate ingredientele, treptat, pentru a se omogeniza aluatul.
Ungeți o tigaie cu ulei, o puneți la foc mediu, apoi turnați cam 3 linguri de aluat pentru fiecare clătită în parte. O puteți întoarce după aproximativ 2 minute, în funcție de consistență.
Și serviți-le calde pentru că sunt delicioase!
Cum se păstrează clătitele de post
În caz ca v-au mai râmas, păstrați clătitele la frigider până la 3 zile. Așezați-le pe o farfurie și acoperiți-le cu un capac de silicon pentru a nu se usca.
Cât de sănătoase sunt clătitele de post
Clătitele au un conținut moderat de zahăr, cu doar 4 g fiecare. Dacă doriți să includeți mai mult zahăr natural în dieta zilnică, puteți opta pentru alegeri mai sănătoase în ceea ce privește umpluturile, folosind bucăți de fructe.
Deoarece prea mult colesterol poate crește riscul de boli de inimă, aportul recomandat este limitat la 300 mg pe zi.