Retete cu Vinete

Vinete caprese la cuptor

Încă mai găsim vinete de grădină în piețe, așa că astăzi vă propunem o rețetă simplă, fără carne, de vinete caprese. Așa cum probabil ați ghicit, este vorba despre vinete cu mozzarella și roșii, rumenite în cuptor sau pe grătar.  Le puteți savura ca atare sau pe post de garnitură. Sunt delicioase și, dacă alegeți să le faceți pe grătar, vor obține acea aromă deosebită de fum. 

Zacuscă de vinete după rețeta moldovenească

Nu există gospodină care să nu pregătească o porție de zacuscă toamna. Chiar dacă există o mulțime de sortimente de zacuscă în magazine, nimic nu se compară cu zacusca de vinete făcută în casă. Astăzi vă porpupenm o rețetă de zacuscă foarte populară în zona Moldovei. Spre deosebire de rețeta clasică de zacuscă, aceasta conține morcovi și, datorită lor, are o aromă dulce aparte. 

Musaca de vinete în stil grecesc

Musacaua este un fel de mâncare foarte popular în bucătăria românească. Se face de regulă cu cartofi, rondele sau piure, și este o mâncare spornică și delicioasă pentru întreaga familie. Dar musacaua originală, după rețeta grecească, se prepară puțin altfel, iar astăzi ne-am gândit să vă prezentăm această rețetă. Diferența majoră față de musacaua cum o știm noi este că vom folosi vinete în loc de cartofi. La final, musacaua va fi acoperită de un strat de sos bechamel. Găsiți instrucțiunile pentru prepararea unui sos bechamel ca la carte aici. 

Curry de vinete cu roșii (de post)

Rețetele de inspirație orientală sunt nemaipomenite atunci când v-ați plictisit de gustul clasic al preparatelor românești. Cu sau fără carne, rețetele orientale au avantajul condimentelor din belșug, care le dau un gust și o aromă aparte.  Astăzi vă propunem o rețetă simplă, doar cu legume, potrivită și pentru vegetarieni, dar și în perioadele de post. Puteți profita cât timp mai găsiți vinete și roșii românești, proaspete, pentru a vă bucura de acest curry de legume delicios. 

Cea mai simplă salată de vinete (fără maioneză)

Există o mulțime de feluri de a face salată de vinete, cu sau fără maioneză, în stil românesc sau în stil arăbesc. Unele mai simple, altele mai complicate. Pentru că încă se mai găsesc vinete, astăzi ne-am gândit să vă propunem cea mai simplă rețetă de salată de vinete pe care o puteți face.  Salata de vinete fără maioneză este potrivită și în perioadele de post sau pentru vegetarieni. Este ușor de făcut și nu aveți nevoie decât de patru ingrediente. În plus, este gata foarte repede și poate fi savurată imediat. 

Salată de vinete și dovlecei cu maioneză

Există o mulțime de feluri de a prepara salata de vinete: cu sau fără maioneză, în varianta arăbească, simplă sau cu ceapă etc. Dar ce spuneți de o salată de vinete combinată cu dovlecel? Încă mai găsim vinete în piață și în grădină, așa că ne mai putem bucura ceva vreme de aroma lor proaspăt coaptă. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una extrem de simplă, fresh, ieftină și delicioasă. Puteți omite maioneza dacă țineți post sau dacă nu vă place. De asemenea, o puteți prepara în orice perioadă a anului, și cu vinete coapte, de la congelator. 

Melitzanes Papoutsakia - vinete umplute în stil grecesc

Combinația de carne tocată cu vinete este atât de populară, încât o regăsim în multe bucătării internaționale, cum ar fi cea turcească și cea grecească, de exemplu. Și pentru că găsiți oricând vinete proaspete, vă propunem să încercați o rețetă simplă și decicioasă de vinete umplute cu carne tocată, rumenite la cuptor.  Melitzanes Papoutsakia se referă la vinete umplute cu carne tocată, gratinate cu cașcaval la cuptor. Puteți folosi carne tocată de porc sau de vită și le puteți servi alături de un sos tzatziki, tot un preparat tipic grecesc.  

Patlicanli kebap - frigărui turcești cu carne tocată și vinete

Bucătăria turcească este extrem de ofertantă atunci când vine vorba despre mâncăruri pe bază de carne tocată. Numite generic kebap, kafta sau kofte, există zeci, poate chiar sute de rețete în bucătăria internațională, în special în cele orientale.  O astfel de rețetă de kebap vă propunem și noi, astăzi. Este vorba despre un preparat cu carne tocată și vinete, tradițional turcesc, foarte simplu de făcut și delicios. 

Salatit El Batinjan - salată de vinete libaneză

Suntem în plin sezon al vinetelor, așa că o rețetă de salată de vinete este întotdeauna bine-venită. V-am arătat deja cum să faceți salată de vinete în stil arăbesc și în stil grecesc, așa că acum este momentul și pentru o salată de vinete tipic libaneză. Spre deosebire de salata de vinete cu care suntem noi obișnuiți, cea libaneză conține și alte legume și este o salată propriu-zisă, nu doar o cremă care se întinde pe o felie de pâine. Este gustoasă și aromată, de aceea vă invităm să o încercați și să ne spuneți ce părere aveți.

Melitzanosalata - salată de vinete în stil grecesc

Vara, nimic nu se compară cu o salată de vinete proaspăt coapte, cu aromă de fum. Sigur că salata de vinete este la fel de bună și iarna, atunci când o facem din vinete congelate, dar pentru că tot este sezonul, astăzi vă propunem o salată din vinete proaspete, inspirată din bucătăria grecească, care să vă ducă cu gândul direct la o vacanță la Mediterană. Salata de vinete grecească nu este foarte diferită de varianta clasică pe care o știm noi din bucătăria românească, doar că are o cantitate mai mare de ulei de măsline. Vă propunem să o încercați și să ne spuneți printr-un comentariu care variantă vă place mai mult. 

Salată de vinete cu maioneză

Salata de vinete cu maioneză este una dintre mâncărurile care ne duc cu gândul la vară. O salată de vinete proaspăt coapte, cu o roșie de grădină și puțină pâine proaspătă - iată o masă ușoară, rapidă și delicioasă.

Vinete parmigiana

Vinetele sunt unele dintre cele mai gustoase și versatile legume. Le poți prepara și savura în multe feluri și sunt extrem de gustoase ca fel de mâncare în sine, fără să fie nevoie să le combinați cu o carne. Salată de vinete, vinete pane, vinete umplute, vinete cu legume la cuptor și lista poate continua. Astăzi însă vă propunem o rețetă de vinere cu sos de roșii, parmezan și mozarella, vinete parmigiana adică, foarte gustoase și sățioase. Vinetele parmigiana sunt un fel de lasagna fără carne, dacă vreți. O rețetă de inspirație italiană, care vă duce cu gândul la bucătăria mediteraneană. Combinația de arome de vânătă coaptă și brânzeturi se potrivește perfect alături de busuioc proaspăt și un pahar de iaurt rece. 

Baba Ghanoush - salată de vinete arăbească

Dacă vă place salata de vinete sau gustul de vinete, în general, atunci trebuie neapărat să încercați această variantă arăbească a salatei de vinete! Baba Ghanoush, rețeta orientală de salată de vinete, conține două ingrediente-cheie: iaurt și tahini (pastă de susan), care înlocuiesc maioneza din varianta pe care o cunoaștem cu toții din bucătăria românească. Baba Ghanoush se regăsește în mai toate bucătăriile orientale, de la cea libaneză până la bucătăria turcă, siriană, marocană, egipteană etc, sub diferite denumiri și adaptată de la o cultură la alta.  Denumirea de Baba Ghanoush are și o origine foarte interesantă. În limba arabă, această sintagmă înseamnă ”tată răsfățat”. Se spune că un bătrân bolnav, care nu mai putea să mestece mâncarea, avea o fată care ar fi făcut orice să-l vadă fericit. Așa că s-a gândit să facă această pastă de vinete, pe care tatăl ei să o poată mânca. Interesant, nu?

Pinakbet - reteta filipineza

Pinakbet este o reteta filipineza, care seamana cu ghiveciul facut la noi. Cea de mai jos contine mix de legume, carne de porc si creveti.

Rulouri de vinete la cuptor cu sos de rosii

Cunoscuta ca "involtini di melanzane alla parmigiana", aceasta reteta provine din sudul Italiei, acolo unde vinetele sunt cultivate din abundenta.

Burger cu legume si halloumi si iaurt condimentat

Mancarea de tip fast-food nu trebuie sa fie neaparat si nesanatoasa. Incearca acest burger vegetal, plin de savoare si prospetime.

Vinete parmigiana

O reteta cu putine calorii, perfecta pentru vara, atunci cand suntem mult mai atenti la silueta.

Legume mediteraneene

Bucura-te de aromele mediteraneene, intr-o reteta simpla si usor de facut.

Macrou Cu Vinete Picante

Pestele nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa, iar aceasta reteta este speciala si usor de preparat.

Vita Picanta Cu Broccoli Si Alune

O reteta simpla si rapida, care te va cuceri pe loc. Vinetele adauga o aroma minunata acestui preparat.

Frigarui Marocane De Pui

Atunci cand ai pofta de ceva special, incearca acest preparat inspirat din bucataria marocana.

Pizza Indiana Cu Miel Si Vinete

Masa perfecta pentru serile pe care vrei sa le petreci pe canapea, in fata televizorului.

Lasagna Mediteraneana Cu Legume (Reteta Vegetariana)

Incercati aceasta reteta de lasagna vegetariana, facuta cu vinete, dovlecei si ardei, cu un sos bogat si cremos.

Ratatouille Cu Fenicul

6-8 linguri de ulei de masline 2 vinete 2 ardei grasi rosii 2 feniculi 1kg dovlecei 2 cepe 4 catei de usturoi 400-500g rosii, decojite 500g pasta de tomate marar

Mancarica de vinete

2 vinete 2 rosii 2 morcovi 2 cepe 2-3 catei de usturoi 1 lingura cu bulion 80-100 ml ulei de masline sare

Musaca din legume cu carne de pui

1,500 gr carne de pui tocata. 3 vinete. 3 ardei capia rosu copt. 10-12 cartofi de salata. 1 pahar suc de rosii. 1 ceasca de lapte. 25 gr unt. 2 sau 3 linguri de ulei de masline presat la rece. 150 gr parmesan ras sau un cascaval mai tare. condimente:sare,piper roz proaspat macinat,magia aromelor cu gust de gaina de la Knorr.

Zacusca de legume

1,500gr vinete 1kg ardei rosii 1/2kg rosii 1/2kg ceapa 2,3 frunze de dafin o lingura de delikat de legume,ulei,piper negru macinat,boia dulce

Mousaka original greceasca

Cantitati pentru 4 portii: 2-3 vinete 500 gr carne tocata ( miel sau vita) 500 gr cartofi ( facultativ eu nu pun) 3 cepe 4 linguri de unt 4 linguri de ulei de masline 1 lingurita de scortisoara macinata 1 lingura oregano uscat 5 rosii 2 linguri pasta de rosii o priza buna de zahar &frac12 legatura de frunze de patrunjel 150 ml vin rosu sare si piper macinat proaspat Pentru sos bechamel: 500 ml lapte 2 oua 3 linguri de faina 150 gr branza Fetta

Zacusca picanta cu vinete

4 buc. vinete 2 buc. ardei gras rosu 2 buc. ardei gras galben 2 buc. ardei gras verde 4 buc. ardei iute rosu 2 buc. mariceapa 400 g suc de rosii 100 ml ulei 4 buc. foi de dafin sare si piper dupa gust 1 lingura zahar

Budinca De Legume Cu Macaroane Si Cascaval

7-8 rosii coapte bine 500 g ciuperci 1 ceapa 2-3 catei de usturoi 1 vanata 150 g macaroane 200 ml smantana de frisca( 30 % grasimi) sare,piper ceva ulei de masline cateva frunze de busuioc 100 g cascaval ras

Vinete ca acritura la borcan

vinete (cate doriti), ardei iute, usturoi, ulei, otet, sare,oregano

Quiche cu vinete

Aluat pentru tarte (pasta brisée) , 2 oua, 100 ml de smantana, 70 ml de lapte, 2 vinete potrivite, 20 gr parmezan, sare, piper, 150 gr scamorza afumata (puteti pune cascaval afumat).

Vinete umplute cu carne tocata

2 vinete (ale mele au avut 800g)2 cepe2 rosii300g carne tocata in amestec (porc+vita)o legatura patrunjel2-3 catei usturoisare, piperputin uleicascaval

Rulouri de vinete cu sunca si Roquefort

vineteprosciutto cottoroquefortusturoiulei de maslinesare marinarozmarin

Tarta de vara

2 vinete medii, 4 dovlecei mijlocii (eu am pus 5 ca erau cam micuti), 3 rosii, 1 ceapa, 6 oua, 1/2 cana parmezan, 1/3 cana cascaval ras (eu l-am facut rondele subtiri), 1/3 cana pesmet, 2 linguri chives, 1/3 cana ulei masline, 1/4 cana lapte.

Ghiveci in straturi

ceapa, cartofi, ardei gras, praz, vinete, dovlecei, rosii, fasole.

Vinete cu sos alb

vinete, unt,faina, ceapa

Vinete cu chiftelute (piftelute)

* 4 vinete mici; * 250 g carne de vitel tocata; * 4 felii de paine; * 1-2 praz; * 50 ml lapte; * faina; * 1 ou; * 1 catel de usturoi; * 40 g parmesan ras; * 40 g pecorino proaspat; * 1 lingura patrunjel tocat; * cateva frunze de busuioc; * 2 rosii mari; * ulei de masline extravirgin, sare, piper;

Parjoale de vinete

1 kg Vinetesarepatrunjelulei

Vinete la gratar

vinete, ulei, usturoi, patrunjel

Vinete cu ton si mozzarella

2 vinete100 g -150 g. ton conserva in ulei100 g. mozzarella sau cascavalcapereoreganoulei pentru prajit, sare

Zacusca cu dovlecei copti

3,5 kg ardei din care au ramas 1,360 kg de ardei copti,1,5 kg de vinete din care au ramas 440 gr de vinete coapte,2 kg de dovlecei din care au ramas 1,7 kg de dovlecei copti,Ceapa calita din care a ramas 400 de gr de ceapa calita,200 de ml de ulei de masline extravirgin,o cutie de 440 de gr de bulion de rosii,fleur de sel de Camargue,boabe de piper negru.

Ghiveci de legume

ceapa, morcovi, ardei, varza, fasole verde, vinete, rosii, verdeata, condimente

Baba Ganouj

2 vineteo legatura de coriandru verdeghimbir si usturoi dupa gusto lingura pasta de susan(tahini)zeama de lamaieulei de maslineo rodie, suc si samburi

Vinete cu maioneza

1 kg de vinete, 1 ou 150 ml ulei

Foccacia cu vinete si mozzarella

Pentru aluat:500 g faina50 g unt topit250 ml lapte caldut1 lingura zahar bruto lingurita sareun plic drojdie uscataPentru umplutura:600g vinete400 g mozzarellasareulei pentru prajit vinetelePentru deasupra:ulei de maslineoreganodoua rosii

Zacusca de vinete cu fasole boabe la ceaun

7 kg vinete(cantarite dupa ce au fost prajite si curatate)5 kg gogosari2 kg ceapa1 kg fasole boabe1 kg morcovi1,5 uleiaproximativ 500 ml bulionsare,piper,foi de dafin

Vinete umplute

3 vinete 1 piept de pui dezosat 1 ceapa o cana de suc de rosii 1 legatura de marar 3-4 felii de cascaval 2 catei de usturoi 1 ramurica de cimbrisor sare, piper

Vinete pane

2 vinete mari 100 g telemea vaca sau oaie 100 g branza de vaci putina faina pentru prajit patrunjel marar sare piper 1 ou pentru prajit pesmet

Frigarui de pui

500g piept de pui 200 g iaurt 2 vinete 100 g maioneza 1 ardei gras 1 ardei iute 3 rosii ulei de masline frunze de menta o ceapa 3 catei de usturoi foi de dafin sare piper