Somonul, unul dintre cele mai sănătoase și consumate tipuri de pește, este în pericol. Culturile de somon sunt afectate de un parazit care a devenit rezistent la tratament.
Proprietarii de crescătorii de somon se confruntă cu o problemă serioasă. Un vierme parazit intră în carnea peștelui și se hrănește cu ea, până când îl omoară sau îl infestează, făcându-l periculos pentru consum. Acesta este și motivul pentru care prețul somonului, proaspăt, congelat sau afumat, a crescut cu jumătate față de anul trecut.
Parazitul este de mărimea unui bob de mazăre și a devenit rezistent la pesticide. Reprezentanții fermelor din Statele Unite, Canada, Scoția, Norvegia sau Chile, adică cei mai mari furnizori de somon la nivel mondial, au transmis că aceasta este cea mai gravă problemă cu care se confruntă.
Remedii (in)eficiente
Pesticidele și medicamentele folosite în trecut nu mai sunt eficiente, pentru că parazitul a devenit rezistent. Experții sunt de părere că soluția este să investească în tehnologii noi, pentru a elimina complet parazitul. O soluție ar fi încălzirea apei din bazine sau tratamente subacvatice cu laser pentru peștii afectați.
Fermierii din Canada au identificat problema paraziților încă din 1994. Peștilor le era administrat un medicament cu ingredient activ, care să omoare bacteria. Soluția a funcționat până în urmă cu câțiva ani, când ”păduchele de mare” a devenit rezistent.
Consecințe
Producția de somon a scăzut cu 10% în ultimul an, iar cele mai mari pierderi le-a suferit Norvegia, care este cel mai important jucător de pe piața somonului de cultură.
Soluții?
Scoțienii au inventat un dispozitiv numit Thermolicer, cu ajutorul căruia încălzesc apa pentru a scăpa de parazit. Încă o metodă pe care o testează fermierii este creșterea somonului în paralel cu alte specii de pești, care să ”curețe” paraziții din apă. O metodă eficientă, dar invazivă, este pomparea în apă a peroxidului de hidrogen, care omoară paraziții, dar poate afecta și peștele.