Retete cu Foi De Dafin

Macrou cu maioneză și ouă

Învață să prepari macrou cu maioneză și ouă, o rețetă perfectă pentru orice masă. Simplu de preparat, delicios și perfect pentru un prânz ușor sau o cină rapidă.

Rasol de porc la cuptor - rețeta simplă și rapidă

Învață cum să gătești un rasol de porc la cuptor, o rețetă simplă și rapidă care garantează un prânz sau o cină delicioasă.

Varză călită cu ciolan crud

Varză călită cu ciolan crud, o rețetă tradițională, perfectă pentru o masă delicioasă și sățioasă.

Zacuscă de dovlecei - Rețeta simplă și delicioasă

Această rețetă de zacusca de dovlecei este simplă și delicioasă. Este perfectă pentru o masă rapidă și ușoară sau pentru a fi servită ca aperitiv.

Sarmale în oală de lut - cea mai gustoasă rețetă

Sarmalele în vase de lut au mereu ceva în plus, o anumită frăgezime, suculență, o aromă mai adâncă și mai bine conturată.

Castraveți murați în saramură pentru iarnă

Castraveții murați în saramură pot da o savoare deosebită meselor de prânz sau cină. Vezi ingredientele necesare și cum pregătești saramura.

Castraveți bulgărești în oțet - rețeta autentică

Descoperă cum să pui castraveți bulgărești în oțet după rețeta autentică. Ideali pentru salate și gustări!

Borș polonez de sfeclă roșie

Borșul polonez de sfeclă roșie este un preparat preparat specific Poloniei. Are un gust uimitor și, nu în ultimul rând, este foarte ușor de făcut.

Varză a la Cluj cu afumătură, rețeta simplă și rapidă. Cum se prepară pentru un rezultat delicios

Varză a la Cluj cu afumătură este gustoasă și ușor de preparat. Este o combinație de varză călită, afumătură , orez și condimente, așezate pe straturi și pregătite la cuptor.

Ce este supa concentrată de vită. Cum se obține și de ce e bine să o ai tot timpul în frigider sau congelator

Supa concentrată de vită se obține din oase de vită și are o mulțime de beneficii. Află cum o prepari, la ce o folosești și ce nutrienți conține.

Sos spaniol - rețeta originală. Cum se prepară, ce gust are și cum poate fi folosit

Sosul spaniol (sosul brun) este un sos bogat, consistent și plin de aromă. Vezi rețeta originală explicată pas cu pas și la ce feluri de mâncare poate fi folosit sosul spaniol.

Ostropel din aripioare de pui

Ostropelul din aripioare de pui este un fel de mâncare tradițional, delicios și care ne aduce aminte de copilărie, de gustul mâncării pe care o preparau bunicile noastre.

Supă cremă de mazăre galbenă

Chiar dacă mazărea verde este cea mai populară, trebuie să știți că și mazărea galbenă este foarte gustoasă, hrănitoare și merită să fie inclusă în alimentație. Spre deosebire de cea verde, mazărea galbenă se găsește mai degrabă în varianta uscată decât proapătă și nu trebuie să o confundăm cu lintea. Este ceva mai mare ca dimensiune și mai deschisă la culoare decât lintea. Astăzi vă propunem o rețetă de supă cremă de mazăre galbenă, ușoară și sănătoasă, pe care o puteți savura cu bacon prăjit sau simplă. 

Mâncare de varză cu ciuperci

Dacă nu ați încercat niciodată combinația de varză cu ciuperci, trebuie să preparați această mâncare simplă, rapidă și de post măcar o dată. Se poate face cu varză proaspătă sau varză murată, dar trebuie să aveți în vedere că cea murată poate fi prea acră și trebuie să stea în apă rece o perioadă. De asemenea, puteți folosi orice fel de ciuperci vă plac pentru această rețetă. 

Supă de roșii cu găluște

Supa de roșii cu găluște este o combinație delicioasă între clasica ciorbă de roșii și supa de pasăre cu găluște. Se face foarte ușor, nu conține carne și este o idee nemaipomenită de prânz delicios și sănătos, mai ales pentru mesele copiilor.

Friptură de porc înăbușită, cu muștar și usturoi

O bucată de carne rumenită în cuptor, în tihnă, cu un sos delicios, poate fi o variantă perfectă de cină sau prânz. Avantajul cărnii gătite la cuptor este că rămâne fragedă și suculentă, se gătește pe îndelete și nu va fi fadă sau uscată, indiferent dacă este o carne cu mai multă sau mai puțină grăsime.

Ciorbă de burtă ardelenească

Ciorba de burtă este una dintre cele mai iubite și populare ciorbe din meniul românilor. Aproape că nu există reutaurant în meniul căruia să nu se regăsească. Astăzi vă propunem să încercați o ciorbă de burtă după rețeta ardelenească. Ce are aceasta în plus față de ciorba de burtă obișnuită? Rasol sau picioare de porc, care aduc un plus de gust și puțină grăsime, cât să îi dea aroma care trebuie. 

Friptură de porc cu rozmarin

Friptura de porc este nelipsită de pe mesele românilor iarna, și mai ales de sărbători. O puteți prepara din orice carne de porc: ceafă, cotlet, mușchi sau mușchiuleț, în funcție de cât de grasă este carnea și de cum doriți să prgătiți friptura: grătar, grill, cuptor etc. Astăzi vă propunem o rețetă delicioasă de mușchi de porc la cuptor, gătit în tihnă, la foc mic, perfectă pentru masa de Crăciun și nu numai. O friptură aromată cu vin, usturoi și rozmarin, perfectă alături de o porție de cartofi sau o salată. 

Cârnați de porc afumați

Cârnații sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoare de Crăciun și Revelion. Un preparat tradițional românesc, cârnații de porc, aromați și afumați, sunt delicioși atunci când sunt proaspăt preparați de voi, în casă.  Chiar dacă stați la bloc, puteți prepara cârnați proaspeți la voi acasă. Găsiți în orice supermarket membrane pentru umplut, iar carnea de porc proaspătă este și ea disponibilă la discreție în perioada aceasta. Dacă aveți gosodărie, va fi mai simplu să îi afumați. 

Mâncare de linte cu cârnați

În sezonul rece, organismul are nevoie de mai multe substanțe nutritive decât de obicei. De aceea, alimentele bogate în nutrienți, dar și proteinele și grăsimile de calitate trebuie să facă parte dintr-o dietă echilibrată.  Astăzi vă propunem o mâncare simplă și delicioasă cu linte și cârnați. Dacă vreți să preparați varianta vegetariană sau de post, puteți renunța la cârnați. 

Tocăniță de vită cu cartofi

O tocăniță cu carne și legume este o alegere sănătoasă și sățioasă pentru o masă care să sature întreaga familie. Tocănița în general are avantajul că se prepară ușor și nu trebuie să stați pe lângă ea. O lăsați să fiarbă și, între timp, vă ocupați de alte lucruri pe care le aveți de făcut. Sățioasă, delicioasă și din ingrediente la îndemână, tocănița pe care v-o propunem astăzi se potrivește perfect pe post de cină. Nu are nevoie de garnitură, pentru că conține atât carne, cât și legume. 

Mâncare de cartofi cu varză

Mâncărurile de legume, simple, sunt excelente în perioada postului, dar și pentru vegetarieni. Atunci când nu mai știți ce să gătiți, puteți opta pentru o mâncărică de legume, cu ce aveți prin frigider.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și ieftină: tocăniță de cartofi cu varză. Se face ușor, iar dacă nu țineți post se potrivește perfect alături de o porție de cârnați sau carne afumată. 

Tochitură de porc simplă și delicioasă

Tochitura de porc este una dintre mâncărurile tradiționale, care nu lipsesc de pe mesele românilor, mai ales iarna. Și asta pentru că se face ușor, este sățioasă și este o mâncare la îndemână când aveți la dispoziție carne de porc. Tochitura se poate face din mai multe feluri de carne, dar cel mai simplu este să combinați carne macră cu cârnați și, opțional, ficat de porc. Cârnații afumați îi vor da o aromă deosebită preparatului. Tochitura se servește, în mod obișnuit, cu mămăliguță, dar puteți să o savurați și cu pâine. 

Supă grecească de pui cu lămâie

Există multe feluri de a face supă de pui, iar una dintre cele mai gustoase rețete este cea de supă de pui cu lămâie și ou, după rețeta grecească. Este diferită de ce știm noi sub denumirea de supă a la grec, pentru că nu conține deloc smântână.  Supa de pui cu lămâie este excelentă, mai ales în sezonul rece, pentru că vă ajută să țineți la distanță răceala și este un remediu natural menaipomenit împotriva acesteia. 

Ciorbă de legume (de post)

Supele și ciorbele sunt o alegere perfectă pentru prânz. Sunt potrivite și dacă țineți dietă, pentru că nu au multe calorii. În plus, în sezonul rece, o supă caldă vă ajută să combateți gripa și răceala și vă dă un boost de energie, datorită legumelor.  Astăzi vă propunem o rețetă vegetariană sau de post, spuneți-i cum vreți. O ciorbă de legume, simplă, delicioasă și foarte sănătoasă. Puteți adăuga orice alte lume vă plac și aveți la îndemână în casă, cum ar fi dovlecel, vânătă etc. 

Mâncare de țelină cu măsline

Mâncărurile pe bază de legume sunt întotdeauna o alegere inspirată, mai ales în perioadele de post și pentru cei care nu consumă carne, dar nu numai. O tocăniță de legume este sățioasă, sănătoasă și poate fi servită inclusiv alături de o bucată de carne.  Astăzi vă propunem o tocăniță de țelină cu măsline, delicioasă și ușor de făcut. O puteți prepara și în perioadele de post și este foarte hrănitoare. 

Gogoșari murați pentru iarnă

Este perioada aceea a anului, în care gospodinele pregătesc conservele pentru iarnă. Murături, gemuri și dulcețuri - este momentul lor, pentru că fructele și legumele s-au copt și sunt numai bune de pus la borcane pentru iarnă.  Astăzi vă prezentăm o rețetă ușoară de gogoșari în oțet, care se păstrează foarte bine pe parcursul iernii. Gogoșarii nu se vor înmuia, ci vor rămâne fermi și aromați. 

Stifado - tocăniță grecească de vită

Stifado este o tocăniță tradițională grecească, din carne de vită și ceapă, pe care merită să o încercați. Se face ușor, nu aveți nevoie de multe ingrediente, dar este foarte gustoasă. Aromele se combină perfect, iar rezultatul vă va face să vă lingeți pe degete.  Pentru o tocăniță reușită, alegeți carne de vită de calitate. Va face diferența la gust. De asemenea, alegeți pe cât posibil cepe mici, pentru că acestea vor rămâne întregi în tocăniță. 

Zacuscă de pește (rețetă dobrogeană)

Astăzi vă propunem o altfel de rețetă de zacuscă, specifică mai degrabă zonei Dobrogei și localităților de pe lângă Dunăre. Zacusca de pește este delicioasă, se face ușor și merită să o încercați măcar o dată. Este adevărat că este mai costisitoare decât zacusca obișnuită, din cauza prețului peștelui, dar vă asigurăm că merită! Puteți folosi orice fel de pește vă place. Macroul este o alegere foarte bună, pentru că are un preț accesibil și un gust bun, deloc fad. 

Zacuscă cu ciuperci pentru iarnă

Dintre toate conservele care se fac pentru iarnă, zacusca ocupă un loc aparte. Este mâncarea care ne aduce aminte de orice perioadă a vieții, din copilărie până în studenție. Și asta pentru că, oricând ți-e foame și nu ai ce mânca, un borcan cu zacuscă te scoate din încurcătură.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și delicioasă, de zacuscă cu ciuperci, care se păstrează excelent pe parcursul iernii și al cărei gust vă va cuceri.

Gogoșari în sos de roșii pentru iarnă

Este momentul perfect pentru a pregăti conservele pentru iarnă. Fie că vorbim despre fructe sau legume, mai toate s-au copt în această perioadă și sunt gata să fie transformate în compot, dulceață, gem, murături, sosuri sau zacuscă.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și delicioasă, de gogoșari în sos de roșii, la borcan. Se păstrează foarte bine pe tot parcursul iernii, iar gogoșarii nu se vor înmuia, ci vor avea o textură crudă. 

Ciorbă ardelenească de fasole verde (cu afumătură)

Dintre toate influențele din bucătăria românească, ciorbele ardelenești au un gust aparte. Și asta se datorează în general celor trei ingrediente-cheie: afumătura, tarhonul și boiaua de ardei. Sigur că puteți face ciorbe foarte gustoase și fără carne, dar gustul nu va mai fi același. Astăzi vă propunem o ciorbă ardelenească de fasole verde (sau galbenă, de care aveți la îndemână), aromată cu costiță afumată. Puteți renunța la costiță, dacă vreți să preparați varianta de post. 

Ciuperci murate

Ciupercile sunt o legumă delicioasă în orice combinație. Există atâtea feluri de ciuperci și și mai multe moduri de a le găti, încât nu ai cum să te plictisești de gustul lor. Dacă nu ai încercat niciodată ciupercile murate, trebuie să o faci! Sunt delicioase, se păstrează foarte bine peste iarnă și se potrivesc alături de orice mâncare. Puteți mura orice tip de ciuperci vă plac, dar ghebele și pleurotus se păstrează cel mai bine. 

Ciorbă țărănească de pui. Rețeta clasică, cu multe legume

Vezi cum se prepară o ciorbă țărănească de pui, gustoasă și sănătoasă, cu multe legume și o explozie de arome și de culori în farfurie. Cea mai bună alegere pentru un prânz perfect.

Tocăniță irlandeză de porc

Ce faci când ai la dispoziție o bucată de carne de porc și nu ai poftă de o banală friptură? Faci o tocăniță irlandeză de porc, cu legume și bere brună.  Tocănița irlandeză este o mâncare care nu lipsește de pe mesele irlandezilor atunci când sărbătoresc St. Patrick's Day. Tocănița cu carne de porc a ajuns să fie populară și în alte bucătării din lume, datorită faptului că se face ușor și este extrem de gustoasă. Carnea de porc fiartă în bere, cu sos și cu legume, alături de o porție de piure de cartofi, este o idee perfectă pentru cină sau prânz, atunci când aveți poftă de o mâncare cu carne de porc. 

Ciorbă din aripi de curcan

Cirobele sunt alegerea preferată pentru un prânz sănătos și gustos a românilor. Se pot face într-o mulțime de feluri, cu sau fără carne, dulci sau acre. Cele mai gustoase rămân însă ciorbele de carne, acrite cu puțin borș.  Ciorba de curcan, în special, este un extrem de gustoasă și sănătoasă. Aripile de curcan dau un gust nemaipomenit ciorbei, mai ales dacă folosiți carne de curcan de țară. Dar vă asigurăm că veți obține o ciorbă delicioasă și cu carne cumpărată. 

Chifteluțe marinate în sos de roșii

Chifteluțele marinate fac parte din categoria mâncărurilor care ne aduc aminte de copilărie și de gustul mâncării preparate de mama sau bunica. Sunt un fel de mâncare care nu lipsește din nicio bucătărie românească și pe care oricine îl cunoaște.  Chifteluțele marinate sunt excelente alături de piure de cartofi, dar pot fi servite la fel de bine și simple, doar cu sos și pâine, sau alături de o porție de spaghete.  Totuși, combinația de sos de roșii cu piure rămâne cea mai populară și cea mai iubită. Pentru această rețetă puteți folosi orice fel de carne tocată aveți: de vită, de porc sau de curcan, dacă nu vreți să fie foarte grase. Puteți face de la început sosul sau puteți savura chifteluțele ca atare și abia a doua zi să faceți sosul. Aveți două feluri de mâncare diferite, pornind de la același preparat de bază. 

Stufat de miel la cuptor

Stufatul de miel este una dintre cele mai populare rețete cu carne de miel. Este gustos, sățios și potrivit pentru masa de Paște. Pentru cei cărora le place carnea de miel, această rețetă este nelipsită în perioada Paștelui.

Kavarma - cea mai bună tocăniță bulgărească

Dacă treci Dunărea, la sud, găsești o adevărată comoară culinară. Vorbim despre mâncarea bulgăreacă, evident, foarte gustoasă și variată și plină de arome. Bucătăria bulgărească este o combinație de influențe balcanice și turcești, un mix de arome și gusturi care nu au cum să te lase indiferent. Bulgarii sunt specialiști în tocănițe, pe care le fac din orice: pui, vită, miel, porc.  Kavarma este una dintre cele mai gustoase mâncăruri bulgărești și se poate face atât din carne de pui, cât și din porc. Specificul ei, la fel ca în cazul multor mâncăruri bulgărești, sunt castraveții murați.  În funcție de zona Bulgariei în care ajungeți, veți întâlni Kavarma preparată după rețeta locului, picantă sau nepicantă. 

Tochitură de porc cu cârnați afumați

Tochitura de porc este una dintre cele mai gustoase mâncăruri pe care le puteți face din carne de porc. Este foarte bună cu mămăliguță și ou ochi și sunt atâtea feluri de a o pregăti, încât o puteți adapta foarte ușor la gusturile și preferințele voastre.  Tochitura poate fi făcută în mai multe feluri, poate conține și organe de porc (ficat), iar cârnații pot să lipsească dacă nu vă plac. Varianta pe care v-o prezentăm astăzi este una simplă, doar cu carne macră și cârnați afumați, care dau un gust aparte tochiturii. Aceștia sunt ingredientul cheie, iar aroma de fum va face diferența. 

Sarmale de post cu ciuperci și sâmburi de dovleac

Sarmalele de post sunt una dintre cele mai gustoase mâncăruri pe care le puteți pregăti în această perioadă. Există șanse să vă placă atât de mult, încât să le faceți și în afara postului. Există mai multe rețete de sarmale de post și fiecare gospodină le adaptează la propriile gusturi. Dar această rețetă cu sâmburi de dovleac este una foarte gustoasă, datorită uleiului din sâmburi. Ceea ce dă aroma deosebită a sarmalelor, în general, este grăsimea din carne. Cum suntem în post și aceasta este o rețetă de post, este evident că lipsește grăsimea, așa că trebuie să suplinim cu ceva gustul și textura de ”grăsime”. Sâmburii de dovleac au acest rol, iar uleiul pe care îl elimină în timpul gătirii va da sarmalelor de post un gust deosebit. 

Ardei umpluți de post, cu sos de roșii și ciuperci

Ardeii umpluți sunt o mâncare foarte spornică, practică și ușor de făcut. În perioada postului, puteți face ardei umpluți fără carne, adaptați la gusturile și preferințele voastre. Ardeii umpluți de post sunt la fel de gustoși ca aceia umpluți cu carne, sunt foarte sănătoși și hrănitori și pot fi consumați și de cei care țin post, dar și de vegetarieni. Ardeii umpluți cu ciuperci se fac ușor, sunt gustoși și sunt o mâncare de care vă puteți bucura în această perioadă. 

Mancare de varză murată cu carne de porc

În sezonul rece, varza murată este ideală și nu trebuie să vă lipsească din meniu. Este o sursă importantă de fibre, se găsește peste tot - din cămările gospodinelor, până în piețe și supermarket-uri și există o mulțime de varianta de a o pune în valoare. Dacă ne gândim numai la sarmale, o salată de varză murată cu ulei și piper sau varză fiartă, ca să nu mai vorbim de mâncarea de varză călită, poate felul cel mai gustos de a pune în valoare varza murată.  Mâncarea de varză murată cu carne de porc este nemaipomenită alături de mămăliguță și un ardei iute, se face ușor, dar necesită puțină atenție și răbdare, cât timp va sta la cuptor.  Este o mâncare ieftină, care nu necesită foarte mult resurse, dar este extrem de gustoasă și va fi pe placul tuturor. 

Ostropel de pui după rețeta bunicii

Rețeta tradițională de ostropelul de pui care îți va aduce aminte de gustul copilăriei, datorită aromelor care se îmbină. Această rețetă autentică vă garantează cel mai bun ostropel de pui.

Mâncare de linte verde

Lintea este o legumă extrem de hrănitoare și versatilă. Este o sursă incredibilă de proteine, fiind a doua legumă, după soia, ca aport caloric. Există mai multe tipuri de linte: roșie, verde, maro și neagră, dar primele două sunt cele mai populare pe piața de la noi. În timp ce lintea roșie este mai potrivită pentru supă-cremă, cea verde este ideală pentru mâncare. Mâncarea de linte se face foarte ușor și seamănă la gust cu cea de mazăre și cu fasolea, numai că se gătește mult mai repede. Lintea verde este considerată cea mai gustoasă, are o aromă ușor piperată, iar boabele își păstrează forma atunci când este fiartă și nu devine fărâmicioasă. Desigur, cu condiția să nu fie fiartă prea mult. Mâncarea de linte este o sursă ideală de fibre, fier, calciu și vitamina B, precum și magneziu, fosfor și acid folic. Fiind și atât de bogată în proteine, mâncarea de linte poate fi consumată ca atare, fără carne sau o sursă suplimentară de proteine. În plus, este o rețetă ideală pentru vegetarieni!

Ciorbă de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec este una dintre cele mai gustoase și sățioase ciorbe pe care le puteți prepara. Nu este greu de făcut iar rețeta aceasta este fix ceea ce căutați!

Rata Adobo

Desi reteta originala se face cu pulpe de pui, aceasta versiune se face cu pulpe de rata pentru un plus de savoare.

Supa de pui cu taitei

Este genul de supa care face minuni atunci cand esti racit.

Curcan condimentat, la cuptor

Reteta perfecta prin care prepari un curcan fraged si condimentat.

Gogonele murate în oţet

5 kilograme de gogonele 5 morcovi o ţelina cu frunze şi rădăcină 5-6 căţei de usturoi 5-6 foi dafin boabe de piper boabe de mustar un litru de oţet 4 litri de apă 5 linguri de sare 10 linguri de zahăr un plic conservant 5 ardei capia roşii