Retete cu Marar

Spanac cu orez, proaspăt și aromat

Spanac cu orez, proaspăt și aromat. Făcut cu verdeață, lămâie și alte legume, orezul cu spanac este sănătos, delicios și perfect cu orice masă.

Sos tartar - cum se face și cu ce se mănâncă

Sos tartar, ce este și cum se prepară cel mai bun sos tartar de casă. Cu ce se mănâncă sosul tartar. Rețeta clasică de sos tartar. Rețeta vegană de sos tartar. Originea sosului tartar.

Cartofi noi (baby) la cuptor în sos de unt cu usturoi și mărar

Cartofii noi sau cartofii baby, de dimensiuni mici, acoperiți cu sos de unt, usturoi și cu mărar proaspăt presărat nu sunt doar foarte atrăgători vizual, ci și foarte gustoși!

Drob de porc - rețeta simplă

Drob de porc pentru cei care pur și simplu nu suportă mirosul sau carnea de miel. Rețeta de drob folosește carne de porc și, garantat, drobul va ieși la fel de gustos.

Drob de miel şi pasăre

O rețetă de drob și carne de pasăre cu organe de miel, ficat de pui, ceapă verde, usturoi, pătrunjel, mărar, ștevie, lobodă, ouă, unt și prapur de porc.

Sos pentru somon, cu usturoi, gata în doar câteva minute

Tot ce trebuie să aveți în vedere este că acest sos se face rapid și foarte ușor. Îl veți prepara în doar câteva minute de fiecare dată când gătiți somon!Este cremos, cu gust de usturoi proaspăt și va fi cel ce va adăuga o aromă deosebită somonului.

Cartofi cu mărar (și smântână) în stil ucrainean - 2 rețete

Cartofii cu mărar și smântână sunt foarte des întâlniți în gospodăriile ucrainene. Poate și pentru că, în trecut, cartofii erau de bază la fermă sau în grădini. Asta deoarece erau foarte ieftini, atât pentru a fi cultivați cât și pentru a fi cumpărați și gătiți. Oricum, pe cât sunt de simplu de făcut, pe atât sunt de savuroși.

Somon la cuptor – cea mai ușoară rețetă

Somon la cuptor, fraged, aromat și foarte ușor de făcut. Tot ce aveți nevoie sunt câteva bucăți de file de somon, plus un sos rapid de unt cu lămâie și verdeață.

Cartofi noi natur cu unt, mărar și usturoi

Cartofii noi sunt preparatul care se poate încadra cu ușurință la categoria ”comfort food” de vară; atât de cremoși, fragezi și plini de aromă!

Chifteluțe de pui cu dovlecel

Chifteluțele sunt o idee rapidă și delicioasă de mâncare, atunci când aveți la îndemână carne tocată. Puteți folosi orice fel de carne pentru a le prepara și chiar combina mai multe tipuri de carne cu legume.  Astăzi vă propunem o rețetă de chifteluțe cu pui și dovlecel, pufoase și aerate, delicioase pentru orice masă și potrivite chiar și pentru un platou cu aperitive. 

Mâncare de varză cu ciuperci

Dacă nu ați încercat niciodată combinația de varză cu ciuperci, trebuie să preparați această mâncare simplă, rapidă și de post măcar o dată. Se poate face cu varză proaspătă sau varză murată, dar trebuie să aveți în vedere că cea murată poate fi prea acră și trebuie să stea în apă rece o perioadă. De asemenea, puteți folosi orice fel de ciuperci vă plac pentru această rețetă. 

Plăcintă englezească cu pește

Plăcinta englezească cu pește este o idee delicioasă de a introduce mai mult pește în alimentație. Spre deosebire de plăcintele pe care le știm noi, plăcinta englezească se face cu piure, nu cu aluat sau foaie de plăcintă. 

Sushi în stil grecesc

Atunci când te gândești la sushi, îți vine în minte varianta clasică, din bucătăria asiatică, cu orez, pește sau legume. Dar rețeta de sushi grecesc pe care v-o propunem astăzi se potrivește perfect ca gustare sau aperitiv, pentru orice ocazie, este răcoritor, vegetarian și arată extrem de bine în farfurie. Un sushi atipic, care vă trimite cu gândul la un platou cu aperitive grecești, servit la o terasă pe malul mării. 

Ciulama din pipote și inimi de pui

Ciulamaua este o mâncare românească tradițională, pe care orice gospodină știe să o facă. Fie că este vorba despre ciulama de ciuperci, de pui sau din altă carne/ legume, ciulamaua este un fel de mâncare care se potrivește perfect alături de o mămăligă fierbinte. Sosul cremos de smântână o face să fie o alegere delicioasă pentru orice masă și orice ocazie. 

Cremă de brânză cu ceapă verde

Crema de brânză nu trebuie să lipsească de la niciun aperitiv, dar poate fi preparată și servită și pe post de gustare. Este simplu de făcut, aveți nevoie doar de câteva ingrediente banale și la îndemână, pe care cel mai probabil pe aveți în frigider.

Ruladă din pâine cu cremă de brânză și somon

O ruladă aperitiv este o alegere excelentă pentru o ocazie când aveți musafiri și nu știți ce să pregătiți mai repede. Arată spectaculos pe platou, este delicioasă, rapidă și simplu de făcut. O puteți prepara fără să fie o ocazie specială, și savura ca gustare, mic dejun sau o puteți lua la pachet, pentru că este foarte bună și rece.

Sarmale ardelenești pentru Crăciun

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbătoare ale românilor, mai ales dacă vorbim despre sărbătorile de iarnă. Există multe rețete și feluri de a face sarmale și fiecare gospodină are propriile secrete atunci când vine vorba despre acest preparat. Dacă nu aveți încă o rețetă de sarmale care să vă placă, vă invităm să le încercați pe cele ardelenești. Se fac dintr-un amestec de carne de porc și vită, iar secretul aromei lor constă în boiaua afumată și slănină. Sarmalele gustoase sunt cele cu un procent corect de grăsime, nu cele fade și uscate. 

Pateuri cu ciuperci și mărar

Ce faci când ai de preparat un aperitiv rapid sau o gustare caldă și ai la îndemână doar un pachet de aluat foietaj și o caserolă de ciuperci? Te descurci cu ce ai și pregătești o porție de pateuri delicioase, pufoase și foarte practice.  Astăzi vă propunem o rețetă simplă, dar foarte gustoasă, de pateuri cu ciuperci și mărar, potrivite atât pentru o masă rapidă, în familie, cât și pentru aperitive sau gustări, atunci când aveți musafiri. Se fac ușor, din ingrediente puține și la îndemână și sunt excelente alături de un pahar de bere. 

Sarmale în foi de viță cu ciuperci și orez

Sărmăluțele cu ciuperci și orez sunt o alegere nemaipomenită în perioada postului. Le puteți face atât în foi de varză murată, cât și în foi de viță de vie sau de ștevie.  Astăzi vă prezentăm o rețetă delicioasă de sarmale în foi de viță de vie, aromate, sănătoase și, mai ales, de post. Le puteți face pe aragaz, dar sunt mai gustoase la cuptor. 

Varză murată pentru iarnă

Varza murată la borcan, la bidon sau chiar la butoi face parte dintre murăturile care nu lipsesc din gospodăriile românilor iarna. Este simplu de făcut și foarte spornică în sezonul rece, fiindcă se folosește la sarmale, varză călită sau chiar salată de varză murată. Astăzi vă prezentăm o rețetă clasică de varză murată. În funcție de vasul pe care îl aveți la dispoziție, puteți multiplica sau micșora cantitățile, păstrând proporțiile.   

Salată de fasole verde cu maioneză și usturoi

O salată ușoară, rapidă, cu fasole verde și maioneză este alegerea perfectă atunci când nu mai știți ce să gătiți sau nu vreți să petreceți mult timp în bucătărie.

Varză a la Cluj - rețetă tradițională

Dacă v-ați plictisit de sarmale, puteți încerca o altă rețetă tradițională și delicioasă. Varza a la Cluj este un preparat extrem de popular în zona Ardealului, dar îl puteți pregăti indiferent de unde proveniți. Varza a la Cluj are exact aceeași compoziție ca sarmalele, diferă doar prezentarea. Varza este tocată, iar ingredientele sunt așezate pe straturi. Unii sunt de părere că este mai ușor de făcut decât sarmalele, așa că vă invităm să o încercați. 

Gogonele la borcan pentru iarnă

Dacă tot suntem în perioada în care ne ocupăm de conserve și murături, astăzi vă propunem o rețetă de gogonele murate în saramură, ușor de făcut și deliciose. Încă mai găsiți în grădini și piețe gogonele, adică roșii necoapte, așa că este un moment perfect pentru a le pune la murat.  Alegeți gogonele tari, pentru că acelea care dau în copt se vor înmuia foarte mult la borcan și nu își vor păstra textura fermă. 

Conopidă în saramură pentru iarnă

Conopida murată se potrivește perfect lângă aproape orice fel de mâncare. Dintre toate murăturile, conopida se bucură de o popularitate aparte, pentru că rămâne crocantă și nu se înmoaie în borcan. Gustul acru este exact cât trebuie, iar conopida poate fi murată singură sau alături de alte legume. Și pentru că este sezonul murăturilor, astăzi vă prezentăm o rețetă de conopidă cu saramură, la borcan, perfectă pentru iarnă. Nu este deloc o rețetă pretențioasă și vă garantăm că are un gust deosebit, atunci când veți desface borcanele. 

Cacik - salată turcească cu iaurt și castraveți

Cu toții am auzit de tzatziki și îl asociem în mod tradițional cu bucătăria grecească. Celebra salată cu castraveți și iaurt se regăsește însă și în bucătăria orientală, sub o formă ușor diferită și cu alte denumiri.  Când auzi de Cacik sau Geagik, te duci cu gândul la o salată fresh cu castraveți și iaurt și condimente, care se prepară în bucătăria turcească și în cea orientală în general. Are denumiri diverse, dar seamănă destul de mult cu tzatziki-ul grecesc. Nici nu e de mirare, având în vedere că Turcia și Grecia sunt învecinate și au împrumutat, de-a lungul timpului, o mulțime de rețete de mâncare una de la alta.  Cacik-ul (pronunțat ceacic) nu lipsește de pe mesele turcilor, mai ales vara. Și asta pentru că e un preparat fresh, care taie din greutatea altor mâncăruri cum ar fi cele cu carne de miel sau cele foarte condimentate.   

Langoși umpluți cu brânză și mărar

Langoșii sunt unul dintre preparatele delicioase pe care le-am împrumutat din bucătăria ungurească. Sunt delicioși, se fac ușor, foarte versatili și pot fi umpluți cu orice. Aici v-am prezentat varianta cea mai simplă de langoși, iar astăzi vă propunem să încercați versiunea cu brânză și mărar.

Tartă cu brânză de capră și dovlecei

Tartele sărate sunt o idee nemaipomenită atunci când vreți să preparați ceva delicios, pe post de aperitiv sau masă în sine. Pornind de la un aluat sărat de tartă, puteți improviza și le puteți umple cu orice fel de legume, brânzeturi sau combinații dintre cele două. Astăzi vă propunem o rețetă de tartă cu brânză de capră și dovlecel (sau zucchini), ușor de făcut și mai ales de savurat în zilele de vară. Nu aveți nevoie de multe ingrediente, dar veți obține o tartă delicioasă, al cărei gust vă va cuceri. 

Chifteluțe din cartofi (de post)

Chifteluțele din cartofi, aromate și delicioase, sunt ideale atunci când țineți post sau urmați un regim de viață vegetarian sau pur și simplu vreți o alternativă la chiftelele clasice.

Ardei umpluți de post, cu ciuperci și orez

Ardeii umpluți sunt un fel de mâncare tradițional, foarte popular în bucătăria românească. În afară de varianta clasică, cu carne tocată, puteți face ardei umpluți cu legumele, perfecți în perioadele de post sau când pur și simplu aveți poftă de un preparat ușor, fără carne.  Astăzi vă propunem o rețetă delicioasă de ardei umpluți cu ciuperci și orez, sățioși și ușor de făcut. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente, iar ardeii vor fi gata mai repede decât cei umpluți cu carne, pentru că nu necesită la fel de mult timp de gătire. 

Pârjoale moldovenești

Fiecare zonă a țării are o bucătărie aparte, cu gusturile, aromele și influențele ei. Dar parcă bucătăria moldovenească este cea mai bogată în ceea ce privește gusturile și mâncărurile sățioase. Probabil și datorită faptului că se gătește cu multă grăsime, care dă gust mâncării. Astăzi vorbim despre o rețetă tipic moldovenească. E imposibil să nu fi auzit vreodată de pârjoale, acele chiftele generoase ca dimensiune, pufoase la interior și cu o crustă crocantă la exterior. Pârjoalele moldovenești au devenit cunoscute în toată țara, datorită gustului lor deosebit. Se fac ușor, rețeta diferă doar cu puțin de rețeta clasică de chiftele și vă invităm să le încercați măcar o dată. 

Terbiyeli Köfte Çorbası - ciorbă de perișoare în stil turcesc

Ciorba de perișoare, atât de populară în bucătăria românească, este, de fapt, o ciorbă tradițională din bucătăria otomană. Varianta originală se numește Terbiyeli Köfte Çorbası și este ușor diferită de rețeta din bucătăria românească. Ciorba de perișoare turcească este una dreasă cu iaurt, așadar o combinație între ciorba clasică de perișoare și ciorba de perișoare a la grec. Se face ușor și trebuie să o încercați măcar o dată, dacă vă place ciorba de perișoare în general.  Pentru această rețetă veți avea nevoie de carne tocată de miel sau vită pentru că, după cum știți, în cultura musulmană nu se consumă carne de porc. 

Salată de castraveți cu iaurt

Vara, salatele de legume, care se fac rapid și ușor, sunt ideale pe post de garnitură sau gustare. Vorbim despre salatele simple, făcute din câteva ingrediente, care ne răcoresc și ne hrănesc, în același timp. Astăzi vă propunem o rețetă extrem de simplă, din castraveți, iaurt și ceapă, o salată care merge la orice preparat: lângă o friptură pe grătar, o tocăniță sau o musaca. Se face în 5 minute și este delicios de răcoritoare și aromată.

Tortilla wraps cu somon afumat și spanac

Atunci când ai poftă de ceva rapid și sănătos și vrei să eviți sendvișurile clasice, un wrap de tortilla umplut cu ce îți place ție este alegerea perfectă.  Astăzi vă propunem o rețetă simplă, sănătoasă și rapidă, de wrap cu somon afumat și baby spanc. Se face repede și este ideal ca gustare, ca masă rapidă sau chiar pentru a fi luat la pachet atunci când călătoriți sau la birou. 

Ciorbă de ardei umpluți

Nimic nu se compară cu o porție delicioasă de ciorbă de ardei umpluți, cu o lingură de smântână și pâine proaspătă. Rețeta de ciorbă este foarte populară în Ardeal și are influențe ungurești, în timp ce în celelalte zone ale țării se gătește mai des ardeiul umplut, cu puțin sos. Singura diferență față de rețeta clasică de ardei umpluți este aceea că ardeii vor fierbe într-o ciorbă de roșii, foarte ușor de făcut. Veți avea nevoie de suc de roșii, dar nu pastă sau bulion, pentru că trebuie să fie cât mai subțire. Pentru umplerea ardeilor puteți folosi carne tocată de vită, porc sau amestec, cu cât mai multă grăsime. Dacă folosiți o carne slabă, ardeii vor ieși uscați și fazi. 

Cremă de brânză cu somon afumat și mărar

Ce faci atunci când vrei să prepari un aperitiv sau o gustare rapidă, fresh, cu gust proaspăt și răcoritor? Apelezi la aceste tartine cu somon afumat și cremă de brânză, ideale atât ca gustare, cât și atunci când aveți musafiri.  Se fac ușor, sunt delicioase, sunt sățioase și nu ai cum să dai greș cu ele. Ce îți poți dori mai mult de la o gustare sau de la un aperitiv?  Puteți servi această cremă de brânză cu somon afumat pe pâine prăjită, pe tartine de foietaj sau pe biscuiți sărați. 

Ciorbă de varză - ideală pentru curele de slăbire

Ciorba de varză este cel mai cunoscut aliment recomandat în diete. Regimul de slăbit pe bază de ciorbă de varză este unul foarte eficient, datorită numărului mic de calorii pe care îl are această ciorbă. Dar o puteți prepara oricând, fără să țineți dietă. Dacă vreți să vă bucurați de o ciorbă gustoasă de varză, o puteți ”înnobila” cu afumătură sau costiță, dar evident că numărul de calorii va crește. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă, de ciorbă de varză cu legume, pe care o puteți adapta. Pornind de la rețeta light, de dietă, puteți să o transformați într-o ciorbă mai sățioasă, călind legumele sau adăugând carne de porc. 

Chifteluțe de curcan cu sos de ciuperci

Ce spuneți de o porție de chifteluțe delicioase, într-un sos la fel de gustos? Astăzi vă propunem o rețetă extrem de gustoasă, de chifteluțe în sos de ciuperci, pe care o puteți servi alături de o porție de piure de cartofi. Dacă vreți să reinterpretați puțin ideea de chiftele în sos și să încercați altceva, această rețetă vă va cuceri iremediabil. Le puteți face din orice fel de carne vă place, dar noi am ales varianta din curcan, pentru că sunt mai light și au mai puține calorii. Combinația cu sos de ciuperci este oricum sățioasă, așa că puteți folosi o carne slabă pentru chifteluțe.  Vă recomandăm să le serviți alături de piure, deși sunt foarte bune și simple.

Tocăniță de hribi cu smântână și usturoi

Dintre toate ciupercile comestibile, hribii au un gust aparte, datorită aromei de pădure și texturii cărnoase. Se găsesc proaspeți sau uscați și pot fi folosiți într-o mulțime de feluri și incluși în la fel de multe rețete, încât nici nu știi la care să te oprești. Astăzi vă propunem o tocăniță de hribi cu smântână, ideală alături de o porție de mămăliguță. Dacă folosiți hribi uscați, trebuie să îi rehidratați înainte de a-i găti: cel puțin 30 de minute în apă fierbinte. De asemenea, textura hribilor uscați și hidratați va fi mai elastică și mai gumată decât dacă ați folosi hribi proaspeți.

Chifteluțe marinate în sos de roșii

Chifteluțele marinate fac parte din categoria mâncărurilor care ne aduc aminte de copilărie și de gustul mâncării preparate de mama sau bunica. Sunt un fel de mâncare care nu lipsește din nicio bucătărie românească și pe care oricine îl cunoaște.  Chifteluțele marinate sunt excelente alături de piure de cartofi, dar pot fi servite la fel de bine și simple, doar cu sos și pâine, sau alături de o porție de spaghete.  Totuși, combinația de sos de roșii cu piure rămâne cea mai populară și cea mai iubită. Pentru această rețetă puteți folosi orice fel de carne tocată aveți: de vită, de porc sau de curcan, dacă nu vreți să fie foarte grase. Puteți face de la început sosul sau puteți savura chifteluțele ca atare și abia a doua zi să faceți sosul. Aveți două feluri de mâncare diferite, pornind de la același preparat de bază. 

Drob de pui în crustă de aluat

Drob de pui în crustă de aluat - un aperitiv original, atipic și gustos, undeva la granița dintre drob și plăcintă cu carne tocată.

Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi

Ciupercile sunt unele dintre cele mai sănătoase și mai versatile legume. Sunt pline de vitamine și nutrienți, o sursă excelentă de proteine vegetale și pot fi gătite în atât de multe feluri, încât nu ai cu să te plictisești de gustul lor.

Drob de miel tradițional - rețeta originală

Drob de miel tradițional - rețeta originală, cu organe de miel și cu prapur, dacă vreți să urmați rețeta ca la carte. Puteți să îl omiteți dacă nu vă place sau dacă nu aveți.

Drob de pește (somon și ton)

Drobul de pește cu somon și ton este o alternativă light, sănătoasă și sofisticată, pentru drobul clasic de Paște. Are mai puține calorii și este plin de Omega 3 și Omega 6.

Chiftele de curcan la cuptor

Carnea tocată este unul dintre cele mai versatile ingrediente din bucătărie. Se poate folosi într-o mulțime de feluri și rețete și nu ai cum să te plictisești de ea. Să ne gândim numai la chiftele, perișoare, sarmale, ardei umpluți, lasagna, musaca, spaghete bolognese și câte și mai câte.  Chifteluțele sunt un preparat foarte simplu de făcut, rapid, pot fi folosite la aperitiv sau ca fel principal. Să nu mai spunem că le puteți face un sos de roșii și aveți încă o masă diferită, pornind de la același preparat. Astăzi vorbim despre chifteluțele din carne de curcan, mai ușoare pentru digestie decât cele de porc sau vită, cu mai puține calorii și mai puțină grăsime.  Le puteți face prăjite sau la cuptor, cu sau fără garnitură, sunt spornice și vor fi pe placul tuturor din familie.  

Drob de pui - rețeta simplă

Drob de pui - o rețetă simplă, delicioasă, se face ușor și este potrivită pentru masa de Paște, dar și în altă perioadă a anului, oricând aveți poftă de drob.

Mâncare de mazăre cu morcovi - de post

Mâncarea de mazăre, la fel ca și cea de linte, este o garnitură foarte gustoasă, ușor dulce, hrănitoare și aromată, dar poate fi și un fel de mâncare în sine, pentru vegetarieni sau pentru cei care țin post. Puteți folosi mazăre proaspătă sau mazăre congelată pentru această mâncare, iar combinația cu morcovi îi va da o savoare și o dulceață aparte.  De asemenea, o puteți combina cu carne, sau servi ca atare, cu pâine proaspătă și murături.

Ciorbă de perișoare a la grec

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe din bucătăria românească. Dar dacă v-ați plictisit de varianta clasică, puteți opta pentru o ciorbă de perișoare a la grec, foarte gustoasă și aromată. Ciorba de perișoare a la grec este o combinație între ciorba clasică de pui a la grec și ciorba de perișoare. Dacă vă place ideea de ciorbă cu smântână, dar și perișoarele, atunci această ciorbă se va transforma rapid în preferata voastră.  Se poate face cu orice fel de carne, dar noi am ales astăzi să facem perișoarele din carne de curcan.

Drob de ciuperci - rețetă vegană

Drob de ciuperci, foarte gustos și sănătos și care poate fi consumat și de către vegetarieni.Puteți folosi ciuperci Champignon, dar le puteți combina și cu Pleurotus sau cu hribi.

Ciorbă de spanac cu afumătură

Ciorba de spanac dreasă cu smântână și afumătură este o rețetă specific ardelenească, foarte gustoasă și potrivită în perioada aceasta.  În piață a apărut spanacul proaspăt, așa că nu există perioadă mai potrivită decât aceasta ca să vă bucurați de verdețurile de sezon. Ciorba de spanac cu afumătură seamănă cu ciorba de salată, dar dacă vă place spanacul, trebuie neapărat să o încercați!

Chifteluțe din dovlecei - de post

În perioada postului, legumele sunt cele mai bune prietene ale noastre. Multe rețete pe care le facem în varianta cu carne pot fi adaptate, astfel încât să ne bucurăm de ele și în post, fără să încălcăm regulile acestuia. Chifteluțele din dovlecei sunt cele mai gustoase chifteluțe de post pe care le puteți încerca și vă asigurăm că o să vă placă atât de mult, încât veți vrea să le faceți și când nu veți mai ține post. Chifteluțele de post din dovlecei se fac foarte simplu și rapid și vor fi pe placul întregii familii. Dacă vreți să evitați prăjitul, le puteți face în cuptor, pe hârtie de copt unsă cu puțin ulei. Sunt excelente alături de un sos de usturoi!