Retete cu Piper Boabe

Gogoșari în sos de muștar pentru iarnă

Dacă încă nu ați pus gogoșari la murat pentru iarnă, acum este momentul. Și v-am pregătit o rețetă puțin altfel de gogoșari murați: în sos de muștar, mai exact. Se fac ușor, se păstrează excelent și sunt deosebiți față de restul murăturilor.  Găsiți și o rețetă de gogoșari murați simpli și de gogoșari murați în sos de roșii pentru iarnă, să o alegeți pe care se potivește cel mai bine preferințelor și gusturilor voastre. 

Zacuscă de vinete după rețeta moldovenească

Nu există gospodină care să nu pregătească o porție de zacuscă toamna. Chiar dacă există o mulțime de sortimente de zacuscă în magazine, nimic nu se compară cu zacusca de vinete făcută în casă. Astăzi vă porpupenm o rețetă de zacuscă foarte populară în zona Moldovei. Spre deosebire de rețeta clasică de zacuscă, aceasta conține morcovi și, datorită lor, are o aromă dulce aparte. 

Gogoșari murați pentru iarnă

Este perioada aceea a anului, în care gospodinele pregătesc conservele pentru iarnă. Murături, gemuri și dulcețuri - este momentul lor, pentru că fructele și legumele s-au copt și sunt numai bune de pus la borcane pentru iarnă.  Astăzi vă prezentăm o rețetă ușoară de gogoșari în oțet, care se păstrează foarte bine pe parcursul iernii. Gogoșarii nu se vor înmuia, ci vor rămâne fermi și aromați. 

Zacuscă de pește (rețetă dobrogeană)

Astăzi vă propunem o altfel de rețetă de zacuscă, specifică mai degrabă zonei Dobrogei și localităților de pe lângă Dunăre. Zacusca de pește este delicioasă, se face ușor și merită să o încercați măcar o dată. Este adevărat că este mai costisitoare decât zacusca obișnuită, din cauza prețului peștelui, dar vă asigurăm că merită! Puteți folosi orice fel de pește vă place. Macroul este o alegere foarte bună, pentru că are un preț accesibil și un gust bun, deloc fad. 

Castraveți murați bulgărești

Începutul de toamnă coincide cu prepararea conservelor pentru iarnă. Fie că vorbim despre murături, rețete cu legume sau cu fructe, pe toate le găsiți din belșug în această perioadă în grădini, piețe și supermarketuri.  Astăzi vă propunem o rețetă de castraveți murați dulci-acrișori, inspirată din bucătăria bulgărească. Se fac ușor, nu necesită sterilizare și, după câteva săptămâni, castraveții vor fi deja murați și vă veți putea bucura de aroma lor. 

Gogoșari în sos de roșii pentru iarnă

Este momentul perfect pentru a pregăti conservele pentru iarnă. Fie că vorbim despre fructe sau legume, mai toate s-au copt în această perioadă și sunt gata să fie transformate în compot, dulceață, gem, murături, sosuri sau zacuscă.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și delicioasă, de gogoșari în sos de roșii, la borcan. Se păstrează foarte bine pe tot parcursul iernii, iar gogoșarii nu se vor înmuia, ci vor avea o textură crudă. 

Gogoșari murați umpluți cu varză

Vara și toamna sunt anotimpurile în care avem din belșug legume și fructe proaspete, românești. Ne putem bucura de savoarea lor atât proaspete, cât și sub formă de conserve pentru iarnă, cum ar fi murături sau gemuri și compoturi. Astăzi vă propunem o rețetă simplă de gogoșari umpluți cu varză, murați, ideali pentru iarnă. Se vor potrivi de minune alături de orice fel de mâncare, se prepară ușor și se păstrează foarte bine peste iarnă. 

Avgolemono - supă grecească de pui cu ouă

Fiecare bucătărie internațională are un fel original de a prepara supa de pui, mâncarea care nu lipsește de pe nicio masă  în familie. Astăzi vorbim despre cea mai bună supă grecească de pui, o supă densă și cremoasă, dreasă cu ou și acrită cu zeamă de lămâie. Deși am fi tentați să credem că ciorba a la grec pe care o știm cu toții este supa tradițională grecească, nu este tocmai așa. Cea mai populară supă de pui din bucătăria grecească este Avgolemono, o supă care nu conține deloc smântână (spre deosebire de ciorba a la grec), ci doar un amestec de ouă și zeamă de lămâie. 

Ciuperci murate

Ciupercile sunt o legumă delicioasă în orice combinație. Există atâtea feluri de ciuperci și și mai multe moduri de a le găti, încât nu ai cum să te plictisești de gustul lor. Dacă nu ai încercat niciodată ciupercile murate, trebuie să o faci! Sunt delicioase, se păstrează foarte bine peste iarnă și se potrivesc alături de orice mâncare. Puteți mura orice tip de ciuperci vă plac, dar ghebele și pleurotus se păstrează cel mai bine. 

Gogonele picante in saramura

(pentru un borcan de 1l) 700g gogonele, de marime medie 1 capatana usturoi 2 morcovi 1/2 legatura patrunjel verde 2-3 buchete conopida 1/2 lingurita boabe piper 1 lingurita boabe mustar 2 frunze dafin 1-2 flori marar uscat 1 ardei iute 1 hrean Pentru saramura: 1 l apa 25 g sare pentru muraturi (1 lingura)

Muraturi asortate picante in otet

3 kg ardei grasi 2 kg conopida 1 kg morcovi 2 kg castraveti tineri 100 g gogonele verzi 2 kg gogosari 1 kg arpagic 1 litru otet (de 9 grade) 400 g sare 5 g piper boabe 5 g ienibahar 2 g foi de dafin 250 g usturoi

Sarmale în oală de lut

Sarmalele in vase de lut au mereu ceva in plus, o anumita fragezime, suculenta, o aroma mai adanca si mai bine conturata

Rata Condimentata Cu Sos De Coacaze Negre

Un preparat rapid si elegant pentru o cina in doi.

Dovlecei Condimentati Si Iaurt Cu Curry

Dovleceii gatiti in acest mod pot constitui un fel principal de mancare sau pot fi o garnitura delicioasa langa o friptura la gratar.

Pui cu ardei gras

2 pulpe de pui orasenesc 1 ceapa rosie 1 ceapa alba 1 ardei gras verde 1 ardei gras galben 1 ardei gras rosu 1 morcov 1/2 telina 1/2 pastarnac patrunjel verde oregano cimbru bulion cateva boabe coriandru piepr boabe ienupar 1 lgt curry 1/2 lgt curcuma 1 catel usturoi vegeta boia dulce garnitura: 1 cana de orez 1 ceapa alba mica 1 ceapa rosie mica 1 morcov 1/2 ardei gras verde 1/2 ardei gras galben 1/2 ardei gras rosu unt ulei de masline supa de pui 1/2 lgt curry 1/2 lgt tumeric 1 praf de sumac piper boabe boia dulce

Mancare de fasole boabe cu afumatura

.500g fasole boabe .500 g afumatura .2 cepe .1 ardei gras .2 morcovi .2-3 rosii .foi de dafin .cimbru .piper boabe .sare

Iahnie De Fasole

500-600 g fasole boabe,2 cepe 1 morcov 1 pastarnac 1 radacina patrunjel (facultativ) telina suc de rosii sau 1-2 linguri bulion piper boabe foi de dafin marar sau patrunjel verde (la alegere) 50 ml ulei sare cimbru (facultativ).

Varza murata de vara

Una din salatele mele preferate pe timp de vara este cea de varza murata de vara murata in plin soare timp de cateva zile. Dar pe cat de repede se mureaza tot atat de repede trebuie si consumata pentru ca se oxideaza. -4 kg de varza proaspata -1 legatura de marar cu floare -piper boabe -frunze de dafin -120 g sare. Pentru solutie: -1 l apa -1 lingura miere de albine -30 ml otet din vin -mustar boabe.

Friptura simpla din ceafa de porc

1 kg. ceafa de porc o capatana de usturoi 3 foi de dafin o lingurita boia de ardei ( iute sau dulce) sare piper boabe 2 linguri de ulei

Tocanita de vinete cu ardei copti

2 cepe 7-8 ardei copti 2 vinete coapte 3 linguri pasta de tomate 5 linguri de ulei sare piper boabe 1 frunza de dafin

Dovlecei umpluti cu orez si legume

5 dovlecei marar verde piper boabe 2-3 frunze de dafin Pentru umplutura 2 cepe 1 ardei gras rosu 2 morcovi 1/2 vinata o cana si jumatate cu orez 2-3 linguri cu ulei 1 legatura marar verde sare piper macinat Pentru sos o cana pasta de rosii 1 pahar cu vin alb 1 lingura rasa cu zahar sare piper macinat

Seppie si sardine umplute

6-7 seppie,250g sardine -30g seminte de pin -150g pesmet -40g parmezan -2 hamsii sarate -2 catei de usturoi patrunjel tocat -piper boabe -coaja de lamaie -zeama de lamaie

Osso bucco milanez

4 buc rasol de vita faina cateva linguri ulei de masline in care sa rumenim cotletele unt cat o nuca 2 cepe 1 pastarnac 2 morcovi 1 ardei gras rosu 3 rosii 1-2 linguri pasta de tomate 2 catei de usturoi patrunjel verde 2-3 foi de dafin 1 pahar cu vin alb demi-sec circa 500 ml supa de vita sare piper macinat piper boabe

Legume in aspic pentru vegetarieni si nu numai

-1 dovlecel -2 morcovi mijlocii -1 cana mazare congelata -1 ardei gras (eu am avut verde dar cred poate sa fie mai colorat cu unul rosu!) -1 felie telina -2 oua -1 ceapa alba -sare (optional) -foi de dafin piper boabe -1 capatana de usturoi -gelatina

Supa buna de taitei

Spate si aripi de pasare 5 morcovi 1 radacina patrunjel 1 radacina telina piper boabe 1 ceapa mica 3 catei usturoi cateva seminte de chimion vegeta sare 1 legatura patrunjel verde. Taitei de casa sau o punga de taitei subtiri ,,monte banato,,(eu pe acestia ii folosesc).

Ostropel De Pui

pulpe pui usturoi(cu cat este mai mult cu atat iese mai bun) pasta de tomate sau suc de rosii foi de dafin piper boabe sare, putina digesta praf in loc de faina pentru a ingrosa sosul o lingurita otet de mere putin vin alb un varf de lingurita miere de albine sau zahar

Friptura De Miel La Cuptor

- pulpa de miel - usturoi verde - o capatana de usturoi - piper boabe - ienibahar boabe - cimbru - oregano - busuioc - delicat - 200 ml de vin rosu - pasta de tomate

Piftie de vita

carne de vita piper boabe sare 2 caciuli de usturoi

Sarmalute combinate

1 kg carne de porc(impanata) frunze de vita de vie frunze de varza murata 4-5 fire de ceapa verde 1 legatura de marar 1 ceasca cu orez 1 cana cu bors ulei 1 cana rosii in bulion 1 pahar cu vin alb sare piper macinat piper boabe foi de dafin boia ramuri de cimbru.

Friptura de ied impanata cu usturoi

.1/2 buc. ied .1 pahar de vin alb sec .ulei de masline .1 morcov .1 rosie .1/2 lamaie .cimbru .rozmarin .boia .1 legatura patrunjel .2-3 catei de usturoi .2-3 fire de usturoi verde .piper boabe

Rata pe varza

- o varza dulce mare - 2 rate - cimbru - 2 foi de dafin - 2 cepe mari - 2 morcovi - piper boabe - bulion - 3 linguri delicat - o legatura de marar - putin ulei

Mancarica de Vinete "Spicy"

4 vinete de marime medie 2 cepe de marime medie 1 ardei gras 1 morcov 1 cartof mare 4 catei de usturoi 1 ardei iute rosu (chilli) 1/2 pahar cu vin alb 2 frunze de dafin 2 linguri cu miere 50 g branza rasa 2 felii de sunca afumata taiate cubulete 3 linguri margarina topita (sau ulei) 450 g sos de tomate 1 cana mare cu apa curry sare piper boabe cimbru chimen patrunjel

Marinata de peste (fitofag)

1 kg peste (fitofag) 5 morcovi 1 telina 2 pastirnaci 2 cepe mari 1-2 pahar ulei (100ml) 1-2 otet de mere cu miere (otet de vin) sare piper boabe foi de dafin 1 borcan rosii in bulion (pasta de tomatae)

Gogosari in sos

3 kg gogosari 500 gr otet 7 linguri bulion 7 linguri zahar 7 linguri mustar 1 lingura sare mare piper boabe 4-5 foi de dafin circa o cana apa 150 ml ulei

Scaricica afumata in sos de bere neagra

coaste afumate bere neagra malai vin rosu miere amestec de condimente de porc boia dulce pasta de ardei usturoi piper boabe foi de dafin

Escalop de curcan in sos de rosii

600-700 g pulpa de curcan 5-6 catei de usturoi 5-6 rosii 1 cana supa de pasare 1 lingurita de zahar cimbru uscat oregano ulei de masline sare piper macinat piper boabe

Varza noua cu afumatura in vas roman

.2 verze proaspete .750 g afumatura . 1 ceapa (eu am avut ceapa rosie) .2-3 fire de ceapa verde .1 legatura de marar .o cana suc de rosii .boia .foi de dafin .piper boabe .sare,piper .ulei

Salata Boeuf Cu Piept De Pui

1 piept de pui mare 5 morcovi 2 patrunjei 1 gulie 4-5 catei usturoi 1 ceapa 2 cartofi fierti 200 g mazare fiarta zeama de lamaie 5 oua 2 castraveti murati ulei pentru maioneza piper boabe sare

Cotlet impanat cu legume

-1 kg cotlet de porc fara os, -o vanata mica, -o rosie mare, -un dovlecel mic, -sare,piper,oregano uscat, -piper boabe,

Pui pe Sticla

1 pui 4 felii de bacon 150 ge de zahar brun 1 lingura de ulei de palmier 2 lingurite paste de usturoi si 6 catei de usturoi 1 ceasca vin alb sec cimbru rozmarin sare piper piper boabe enibahar boabe foi de dafin dupa gust

Peste umplut cu legume

2 pesti(caras de marime potrivita) 3-4 rosii 1 dovlecel 4 catei de ustoroi 1-2 ardei 3-4 morcovi mai mici 1 pastarnac mic 1 legatura de ceapa verde marar sare piper boabe boia ulei unt sos de ardei iute vin alb sec

Cotlete De Porc La Tava

4-5 felii cotlet de porc 8 cartofi 2 cepe rosii 1 morcov maricel 2 ardei 1/2 capatana de usturoi piper boabe foi de dafin patrunjel uscat patrunjel verde 150 gr cascaval 1 cutie ciuperci Suc de rosii (folosesc Frutia)

Porc cu portocala si martini

4 portocale, 6-8 cotlete de porc, 1 lingura ulei, 250 ml vermut alb sec (eu am folosit Martini Dry dar merge si Cinzano alb sau Noilly Prat), piper boabe, facultativ putin rozmarin uscat si/sau salvie.

Curcan intreg la cuptor, fezandat in saramura

Ingrediente pentru saramura:apa (cat sa acopere curcanul);250g sare grunjoasa;patrunjel tocat(1/2 legatura);piper boabe;cimbru uscat 2 linguri pline;salvie proaspata;cateva foi de dafin;200ml vin alb sec sau demisec;1/4 ceapa.1 curcan de aproximativ 5kgUmplutura:1 ceapa mare taiata in sferturi;ardei gras rosu taiat cuburi;frunze de telina;cateva fire de patrunjel;salvie si o foaie de dafin.

Salata de ghebe de toamna

- 5 kg ghebe- 5 kg gogosari + ardei (3+2)- 3 kg morcov- 3 kg ceapa- 1 l ulei- 1 l otet- 1 kg zahar- sare, piper boabe

Salata de ciuperci cu usturoi

1 kg ciuperci100 ml ulei4 catei de usturoi2 linguri de otet de mere1 lingura piper boabe2 foi de dafin1 legatura de patrunjel

Ciorba de fasole

500 g fasole boabe, 1 morcov, 1 pastarnac, o bucata telina, 1 ceapa, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 2-3 linguri bulion, sare, piper macinat ,piper boabe, cimbru, boia dulce,carne de porc afumata - daca nu e post

Ciuperci murate

2 kg ciuperci,1 l otet,1/2 l apa,sare-dupa gust,piper boabe-dupa gust,foi de dafin-dupa gust, 1/2 kg zahar

Castraveti la borcan dulci-acrisori

4 kg castraveti½ kg zahar1 l otet (de vin alb de 9 grade sau din vin rosu)1 l apa2 linguri sare grunjoasa2 morcovi2 cepe1 hrean mare1 morcovCativa catei de usturoiBoabe de mustatFoi de dafinPiper boabeMarar uscat

Gogosari umpluti cu conopida

3 kg gogosari rosii1 conopida2 l otet1 l apa2 cani zaharboabe de mustarfoi de dafinpiper boabe1 lingura de sare la 1 l otethrean