Retete cu Ardei Iute

Musaca turcească cu vinete și carne, în sos de roșii. Rețeta explicată pas cu pas

Cum se prepară, pas cu pas, musaca turcească cu vinete și carne în sos de roșii, ce ingrediente ai nevoie + câteva trucuri pentru cea mai gustoasă musaca de vinete.

Pui marinat în stil grecesc

Un pui întreg, pregătit la grătar, la cuptor sau la rotisor, este o masă excelentă pentru întreaga familie, de la mic la mare. Dacă îi alăturăm o garnitură sau o salată preferată, obținem un fel de mâncare delicios, potrivit pentru orice ocazie.  Rețeta de pui marinat pe care v-o propunem astăzi este inspirată din bucătăria grecească. Carnea de pui este aromatizată cu ulei de măsline, lămâie, usturoi, oregano și poate fi pregătită la cuptor, pe grill sau pe grătar. 

Salată cu pui și papaya

Orice salată poate fi transformată într-una atipică, dacă îi adăugăm un ingredient inedit. De exemplu, un fruct dulce sau acrișor poate fi elementul surpriză în orice salată banală, care să îi schimbe total gustul și să vă trimită cu gândul la un preparat exotic. 

Supă Miso cu tofu și varză chinezească

Supa Miso sau Miso Soup este un preparat care nu lipsește de pe mesele japonezilor. Se mănâncă la toate mesele, inclusiv la micul dejun, în cantități mici. Rețeta originală se face cu un anumit tip de alge și nu lipsește brânza tofu. Astăzi vă propunem o rețetă de miso mai altfel, adaptată, care conține și ghimbir, morcov și varză în loc de alge. Este o sursă excelentă de vitamine și un boost pentru sistemul imunitar, mai ales în sezonul rece. 

Imam Bayaldi - vinete umplute cu legume (de post)

Mâncarea turcească ocupă un loc aparte în bucătăria internațională. Fie că are sau nu carne, există o mulțime de preparate turcești care au ajuns și în bucătăriile noastre. Iar astăzi vă propunem o rețetă cu tradiție și cu o poveste interesantă.  Imam Bayaldi se poate traduce prin ”imamul a leșinat” și face referire la cât de gustos este acest preparat. Este un fel de mâncare doar din legume, fără carne, care poate fi servit ca atare sau cu orez. Sigur că există și varianta de vinete umplute cu carne, dar aceea este altă poveste. Imam Bayandi este un preparat potrivit și în perioada postului, dar și pentru vegetarieni. 

Borș rusesc de legume

Bucătăriile internaționale sunt foarte bogate în preparate gustoase și sățioase, care au fost împrumutate și în gospodăriile de la noi. Borșul rusesc, care poate fi de vițel sau de legume, este o ciorbă extrem de gustoasă și de simplu de făcut, pe care trebuie să o încercați.  Gustul acrișor, ușor iute, se potrivește perfect, mai ales în sezonul rece, pentru a ține la distanță răcelile. Astăzi vă propunem o rețetă de borș rusesc de legume, care nu este altceva decât o ciorbă clasică de legume, pe care o veți acri cu borș făcut în casă sau cumpărat.

Salată picantă de ardei pentru iarnă

Rețetele de murături și conserve sunt vedeta toamnei, așa că întotdeauna este bine-venită o idee pentru iarnă. Astăzi vă propunem o rețetă de ardei picant, la borcan, care se va potrivi perfect alături de orice mâncare, la iarnă.  Aroma de ardei iute se combină perfect cu cea de usturoi și cu oțetul, astfel că veți obține o salată picantă care va arăta excelent pe rafturile din cămară, ca să nu mai vorbim de gustul deosebit!

Brânză feta marinată în stil grecesc

Brânza feta este delicioasă atât simplă, cât și inclusă în rețete. Dar astăzi vă propunem un alt fel de a păstra și savura brânza feta, titpic grecesc. Cubulețe de brânză marinate în ulei de măsline și mirodenii. Sună bine, nu-i așa? Brânza feta marinată va căpăta o aromă subtilă de ierburi aromatice și un gust ușor iute. Poate fi folosită la aperitive, salate, savurată ca atare sau în combinație cu alte brânzeturi. În plus, brânza feta marinată se păstrează mai bine și pentru o perioadă mai îndelungată. 

Karisik Tursu - murături asortate în stil turcesc

Murăturile se regăsesc în toate colțurile lumii, sub o formă sau alta. Rețetele sunt diferite, la fel și gusturile, dar merită să încercați măcar o dată murăturile în alt stil decât le prepară românii.  Puțin mai picante, mutărurile asortate în stil turcesc sunt foarte ușor de făcut. Puteți folosi orice legume vreți sau aveți la îndemână. Orice combinație este permisă, dacă vă face plăcere. Astăzi vă propunem o rețetă de murături asortate, pregătite la rece. Zeama în care se murează legumele nu este încălzită pe foc, ceea ce face ca legumele să se păstreze ferme la textură în borcan. 

Furnici în copac

Chiar dacă la prima impresie nu sună a ceva comestibil, vă asigurăm că furnicile în copac sunt un preparat extrem de gustos și ușor de făcut. Inspirat din bucătăria asiatică, furnicile în copac nu sunt altceva decât o combinație de carne tocată, noodles și urechi de lemn, toate combinate cu condimente și arome asiatice. 

Castraveți murați bulgărești

Începutul de toamnă coincide cu prepararea conservelor pentru iarnă. Fie că vorbim despre murături, rețete cu legume sau cu fructe, pe toate le găsiți din belșug în această perioadă în grădini, piețe și supermarketuri.  Astăzi vă propunem o rețetă de castraveți murați dulci-acrișori, inspirată din bucătăria bulgărească. Se fac ușor, nu necesită sterilizare și, după câteva săptămâni, castraveții vor fi deja murați și vă veți putea bucura de aroma lor. 

Pastă de ardei copți cu usturoi și muștar (pentru iarnă)

Pasta de ardei copt este o alegere delicioasă alături de o friptură sau pur și simplu, servită pe pâine. Se face foarte ușor și poate fi păstrată foarte bine peste iarnă, în borcane.  Dacă ați copt o cantitate mai mare de ardei pentru iarnă sau pentru zacuscă, păstrați și pentru această rețetă. Merită să o încercați și vă asigurăm că vă va cuceri de la prima gustare!  Pasta de ardei copt seamănă destul de mult cu un sos și poate fi servită în orice combinație. 

Harissa - pastă de ardei iute

Bucătăria orientală este extrem de bogată în arome și condimente, iar harissa este doar un exemplu. Celebra pastă de ardei iute a devenit cunoscută în toată lumea și se folosește atât la preparate clasice, cât și la sosuri sau ca atare, atunci când vreți ceva foarte iute.  Harissa se găsește în comerț, dar poate fi făcută și conservată foarte ușor și acasă. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente și veți obține o pastă de ardei foarte iute și concentrată, pe care o puteți folosi tot timpul anului. 

Pizza grecească

Indiferent de restaurantele cu pretenții, cea mai bună pizza rămâne cea făcută în casă. Aceea care conține doar ingredientele care vă plac și pe care o puteți personaliza și adapta la gusturile și nevoile din acel moment, de fiecare dată.  Astăzi vă propunem o rețetă de pizza inspirată din bucătăria mediteraneană. Nu degeaba se numește pizza grecească: conține, practic, ingredientele pe care le-ai pune în mod normal într-o salată grecească, dar pe un blat de pizza. O puteți face și cu tofu în loc de brânză feta, dacă doriți varianta vegetariană sau de post.  Instrucțiunile pentru prepararea blatului le găsiți AICI.

Patlicanli kebap - frigărui turcești cu carne tocată și vinete

Bucătăria turcească este extrem de ofertantă atunci când vine vorba despre mâncăruri pe bază de carne tocată. Numite generic kebap, kafta sau kofte, există zeci, poate chiar sute de rețete în bucătăria internațională, în special în cele orientale.  O astfel de rețetă de kebap vă propunem și noi, astăzi. Este vorba despre un preparat cu carne tocată și vinete, tradițional turcesc, foarte simplu de făcut și delicios. 

Spaghetti alle Vongole

Nimic nu se compară cu o porție de paste cu fructe de mare, preparate după o rețetă tradițională italiană. Pastele alle vongole sunt o combinație de spaghetti (sau tagliatele, după preferințe) cu scoici, stropite cu vin, ulei de măsline, pătrunjel și usturoi. Se fac repede, sunt delicioase și trebuie să le încercați, dacă vă place combinația de paste cu fructe de mare. Există multe rețete de paste alle vongole pe internet, dar cea pe care v-o prezentăm astăzi este una dintre cele mai apreciate. Este inspirată de la Jamie Oliver și nu aveți cum să dați greș cu ea!

Burgeri de creveți cu avocado

De când au revenit la modă burgerii, aproape că nu există restaurant în care să nu îi găsești, în formă clasică sau reinterpretați în maniere și gusturi care mai de care mai originale. Se pot face burgeri din orice, inclusiv din pseudo-cereale gen quinoa, fără să-ți dai seama că nu sunt făcuți din carne. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una mai aparte. Burgeri din creveți și avocado, potriviți pentru cei care nu consumă carne sau dacă v-ați plictisit de burgerul clasic, din carne de vită. Se fac ușor și sunt potriviți și pentru un barbecue party, așa că vă propunem să-i încercați măcar o dată. 

Salsa cu ananas și ardei

Atunci când spui ”salsa”, te gândești la o mulțime de combinații delicioase de sosuri pe care le poți savura în și mai multe feluri. Salsa este o denumire generală pentru un sos făcut din cubulețe de fructe, legume sau combinate. Denumirea este atât de permisivă, încât vă puteți juca cu aromele în orice combinație vă place. Dacă sunteți amatori de arome exotice, acest salsa sigur va fi pe placul vostru! O combinație de ananas cu ardei și ceapă, stropită cu zeamă de lămâie din belșug. Puteți savura acest sos salsa cu chips-uri, cu orez și friptură la grătar sau cu creveți.  Dacă însă nu vă place ideea de a combina fructe cu legume în aceeași rețetă, s-ar putea ca acest sos salsa să nu fie pe placul vostru. 

Bouyourdi - cea mai simplă mâncare grecească

În sezonul cald, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să petrecem mult timp în bucătărie, în fața aragazului sau a cuptorului. De aceea, rețetele rapide și ușoare, care nu necesită mai mult de o jumătate de oră și un minim efort sunt ideale. Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una de inspirație grecească, foarte simplă, dar extraordinar de gustoasă. Aroma ei vă va duce cu gustul la o cină pe malul mării, pe o plajă de pe coasta Mediteranei.  Bouyourdi este o combinație armonioasă de brânză Feta, roșii și ardei, toate stropite generos cu ulei de măsline, puțin iute, datorită ardeiului jalapeno. O puteți savura ca garnitură sau ca fel de mâncare în sine, pentru că este foarte gustoasă și sățioasă. 

Chifteluțe hawaiene cu carne de porc

Dacă v-ați plictisit de rețeta clasică de chifteluțe de porc, vă propunem astăzi o rețetă originală, cu aromă exotică. O rețetă de chifteluțe în sos de ananas, dulce-acrișor, ca să dați o notă de originalitate mesei voastre. Dacă nu vă place combinația de mâncare cu sosuri dulci, pe bază de fructe, atunci această modalitate de a servi chifteluțele s-ar putea să nu fie pe placul vostru. În schimb, dacă sunteți adepții combinațiilor originale de gusturi, o să vă placă gustul de chifteluțe cu sos de ananas. 

Saramură de pui cu mămăliguță

Saramura de pui este una dintre acele mâncăruri care ne aduc aminte de copilărie. Rețeta aceasta provine de la saramura de pește și păstrează același principiu și cam același mod de preparare: legumele coapte și carnea friptă pe grătar. Secretul unei saramuri perfecte constă în legumele coapte. Dacă nu aveți la dispoziție un grătar, puteți prăji carnea pe o tigaie tip grill și să coaceți legumele în cuptor. De asemenea, gustul final depinde mult de calitatea ingredientelor. Cu cât folosiți legume mai naturale, din grădină sau din piață, cu atât saramura va fi mai gustoasă.  În ceea ce privește carnea de pui, este ideal să folosiți pui de țară. Dar dacă nu aveți, puteți opta pentru pui din supermarket, cât mai natural. 

Cele mai PICANTE aripioare de pui

Cui nu îi plac aripioarele de pui picante, rumenite în cuptor sau pe grătar sau prăjite în ulei? Noțiunea de ”picant” este diferită de la gusturile unei persoane la gusturile alteia, iar ceea ce pentru unii înseamnă foarte picant, pentru alții poate însemna ușor picant. Dacă nu ești obișnuit sau nu îți place mâncarea foarte picantă, atunci nu ar trebui să încerci această rețetă. Dar dacă ești amator de senzații tari în bucătărie, asta cu siguranță e pentru tine! Secretul constă în marinarea aripioarelor în cele mai iuți ingrediente, peste noapte. Aromele vor intra în carne, iar rezultatul va fi unul extrem.

Kavarma - cea mai bună tocăniță bulgărească

Dacă treci Dunărea, la sud, găsești o adevărată comoară culinară. Vorbim despre mâncarea bulgăreacă, evident, foarte gustoasă și variată și plină de arome. Bucătăria bulgărească este o combinație de influențe balcanice și turcești, un mix de arome și gusturi care nu au cum să te lase indiferent. Bulgarii sunt specialiști în tocănițe, pe care le fac din orice: pui, vită, miel, porc.  Kavarma este una dintre cele mai gustoase mâncăruri bulgărești și se poate face atât din carne de pui, cât și din porc. Specificul ei, la fel ca în cazul multor mâncăruri bulgărești, sunt castraveții murați.  În funcție de zona Bulgariei în care ajungeți, veți întâlni Kavarma preparată după rețeta locului, picantă sau nepicantă. 

Muraturi picante cu ceapa si ardei

2 kg de ceapa 1 kg de ardei iute 1 cana (300ml) zahar 1 cana (300ml) otet boabe de piper sare

Castraveti murati in saramura pentru iarna

castraveti proaspeti marar uscat frunze de telina radacina de hrean usturoi ardei iute sare frunze de visin, foi de dafin, patrunjel, maghiran, bucati sau felii de morcov (optional)

Gogonele picante in saramura

(pentru un borcan de 1l) 700g gogonele, de marime medie 1 capatana usturoi 2 morcovi 1/2 legatura patrunjel verde 2-3 buchete conopida 1/2 lingurita boabe piper 1 lingurita boabe mustar 2 frunze dafin 1-2 flori marar uscat 1 ardei iute 1 hrean Pentru saramura: 1 l apa 25 g sare pentru muraturi (1 lingura)

Gogonele murate in saramura

gogonele morcovi radacina de hrean boabe de mustar (optional) boabe de piper (optional) usturoi ardei iuti frunze de telina marar uscat sare

Supa de fasole neagra

Cu un continut foarte ridicat de fibre, fasolea neagra este o baza excelenta pentru supe care te ajuta sa slabesti sanatos.

Vita condimentata

Un preparat ce poate fi servit pe post de aperitiv, pe frunze de salata.

Prajitura cu ananas si chilli

Chilli nu este un ingredient comun atunci cand vine vorba de dulciuri, dar in aceasta reteta, completeaza perfect aroma ananasului.

Mic dejun mexican cu tortilla si avocado

Adauga putina "fiesta" mexicana in prima masa a zilei cu acest mic dejun special.

Salata de crab

Plina de arome de lime si ardei iute, aceasta salata se poate servi pe paine prajita, pentru o cina speciala.

Midii cu coriandru si bere

Aceasta reteta nu numai ca este foarte rapida, dar este saraca in calorii si grasimi - perfecta pentru cina.

Somon condimentat si salsa de ananas

Salsa de ananas se potriveste perfect cu carnea de somon, insa poti folosi, intr-o combinatie la fel de savuroasa, si carnea de pui.

Orez cu fructe de mare

Un preparat care este gata in mai putin de o jumatate de ora este un pranz perfect.

Midii picante - reteta thailandeza

Gata in numai 20 de minute, midiile pot fi alegerea perfecta pentru un pranz sofisticat.

Rata cu prune condimentate

Cu o aroma usor fructata, aceasta reteta este inspirata din bucataria chinezeasca si te va surprinde cu siguranta.

Ananas cu menta, condimentat

Cine a spus ca desertul nu este sanatos, nu a incercat reteta noastra de ananas condimentat.

Pachetele De Primavara

Acest preparat inspirat din bucataria chinezeasca este mult mai sanatos decat cele gasite in mod normal in comert si este la fel de gustos.

Pui Biryani

O reteta savuroasa si foarte aromata, pentru zilele in care simti nevoia de preparate speciale.

Tocanita De Fructe De Mare Cu Sofran

Daca esti un iubitor al fructelor de mare, atunci sa fii convins ca aceasta reteta te va face sa te lingi pe degete.

Creveti Si Paine Cu Feta

Fructele de mare se potrivesc perfect cu aceasta paine umpluta cu feta.

Chiftele De Cartofi Cu Porumb Si Guacamole

Se fac atat de repede, incat te vor scuti de orele intregi petrecute in bucatarie. In plus, sunt delicioase!

Briose Cu Branza Cheddar, Ardei Iute Si Porumb

Daca vrei sa pregatesti un aperitiv special pentru mesele in familie, aceasta reteta este fix ceea ce iti trebuie.

Frigărui de ton cu sos de soia

O masa pentru doua persoane, perfecta in zilele de vara.

Blinele Cu Porumb Si Iaurt Cu Tarhon

Blinelele de porumb dulce sunt o mancare vegetariana delicioasa. Merg foarte bine servite calde, cu un iaurt cu tarhon si salata.

Gem Picant

Aromat si usor de facut, pentru acest gem nu este nevoie sa stai toata ziua in bucatarie.

Gem De Rosii Si Ardei Iute

Un gem dulce, dar putin iute, care se potriveste perfect cu biscuiti de casa si branza.

Prepelite In Stil Spaniol Cu Tocana De Naut

O friptura aromata, perfecta pentru seri racoroase.

Ciuperci Murate

Ciupercile murate sunt minunate intr-un sandvis cu branza sau langa o friptura de vita.