46 Cele mai bune garnituri pentru friptura de porc
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Fripturile de porc sunt extrem de versatile și pot fi pregătite într-o varietate de moduri, dându-le arome distincte – de la unele picante la unele mai degrabă dulci. Dincolo de faptul că sunt foarte gustoase și sățioase, acestea sunt și benefice sănătății organismului, deoarece conțin toate substanțele nutritive esențiale.

Chiar dacă gustul și textura fripturii de porc sunt extraordinare, fără garnitura potrivită, masa poate părea incompletă. Rolul garniturilor nu este doar de a da un plus de savoare, ci și de a completa farfuria cu alte componente importante pentru organism, precum fibrele.

Pregătirea garniturii perfecte pentru friptura de porc ajută la transformarea mesei de la una banală la una cu adevărat interesantă și memorabilă pentru toți cei prezenți. Alegerile nu trebuie să fie scumpe sau exagerate pentru a fi de efect.

Ce garnituri sunt perfecte pentru friptura de porc

Friptura de porc poate fi asociată ușor cu diverse ingrediente. Dacă doriți să serviți un fel de mâncare mai consistent, puteți adăuga cartofi, orez sau paste lângă carnea gătită fie la cuptor, la grătar sau la tigaie.

Pe de altă parte, dacă doriți să vă asigurați că numărul de calorii este cât mai mic, puteți opta pentru garnituri cum ar fi broccoli, sparanghel sau fasole verde.

Este recomandat ca atunci când aveți mai mulți invitați să pregătiți o salată și câteva legume ca garnitură, astfel încât să vă asigurați că farfuriile sunt suficient de sățioase pentru pentru toată lumea din jurul mesei.

Ce legume se potrivesc bine cu fripturile de porc

Printre cele mai potrivite legume pentru fripturile de porc, indiferent de modul în care au fost gătite acesteam se numără cele ce au la bază: broccoli, cartofi, fasole verde, morcovi, dovlecei, ceapă, sparanghel și ardei gras.

Acestea completează de minune gustul și textura fripturii de porc, indiferent de cum a fost condimentată și gătită. În plus, legumele enumerate mai sus aduc mai multă culoare și mai mult farmec în farfurie, dincolo de beneficiile pe care le au toate acestea pentru sănătate, prin conținutul lor de vitamine și minerale.

Atenție! În cazul în care garniturile sunt pregătite cu ulei de floarea-soarelui, de măsline sau de alt tip, acestea vor avea un aport caloric destul de însemnat. Astfel, persoanelor care vor să scadă în greutate le este recomandat să opteze mai degrabă pentru garnituri gătite prin fierbere, la aburi sau la cuptor, fără să fie adăugată o cantitate însemnată de ulei.

Bineînțeles, în România, una dintre cele mai gustoase garnituri pentru friptura de porc este reprezentată de murături – fie că este vorba despre varză murată, castraveți, pepeni sau gogonele, precum și de o mămăligă aburindă, care ține loc de pâine și face ca farfuria finală să ofere o și mai intensă senzație de confort.

Garnituri perfecte pentru friptura de porc

1 din 46

Cartofii la cuptor sunt o garnitură clasică, preferată de milioane de oameni. În combinație cu ierburi aromatice proaspete și unt, devin un preparat cu un gust și aromă irezistibile.

2 din 46

Legume delicioase la cuptor cu ulei de măsline, oțet balsamic și condimente aromate. Perfect rumenite, vor deveni, cu siguranță, unul dintre felurile de mâncare favorite.

Cel mai mare avantaj al acestei garnituri este că se face ușor și repede și nu ai nevoie decât de o tavă. În plus, legumele sunt foarte aromate și absolut delicioase.

Taie legumele pe care le ai la îndemână, bagă-le în cuptor și vei avea o mâncare delicioasă în cel mai scurt timp. Sunt o cină ușoară și sănătoasă, cu un minim de efort.

Rețeta este potrivită și pentru persoanele care nu iubesc legumele pentru că nu au mâncat niciodată unele atât de gustoase!

3 din 46

Cartofii dulci cu brânză și usturoi reprezintă garnitura perfectă pentru orice fel de friptură!

Spre deosebire de cartofii obișnuiți, cartofii dulci sunt un aliment cu indice glicemic scăzut și pot ajuta persoanele care au Diabet sau care sunt expuse acestui risc să-și controleze nivelul zahărului din sânge.

De altfel, un cartof dulce mediu cu coaja are 4 grame de fibre și nu are deloc grăsime.

4 din 46

Cușcuș gătit în stil mediteranean, amestecat cu legume colorate, brânză feta, măsline și năut și cu un dressing proaspăt de lămâie și ierburi. O garnitură sănătoasă care adaugă savoare oricărui preparat!

5 din 46

Salată de sfeclă roșie crudă are un gust bun și este plină de nutrienți. Deși conține câteva ingrediente, această salată de sfeclă crudă are un gust bun dar este și plină de nutrienți. De asemenea, este foarte sățioasă și o puteți servi chiar și ca pe o garnitură. Și partea bună este că se face în doar câteva minute.

6 din 46

Cartofi dulci prăjiți în ulei de măsline cu boia dulce, pătrunjel și piper proaspăt măcinat. O garnitură de cartofi dulci poate însoți aproape orice cină. O rețetă simplă, pentru o masă delicioasă și sățioasă.

7 din 46

Când vine vorba de garnituri ușoare și sănătose, pline de nutrienți, dar și foarte gustoase, atunci această salată este alegerea perfectă.

8 din 46

Cartofii wedges fierți și prăjiți sunt cea mai simplă garnitură cu care nu aveți cum să dați greș. Rețeta conține doar 4 ingrediente și este gata în mai puțin de 15 minute!

9 din 46

Piureul de cartofi dulci este o variantă delicioasă a rețetei clasice și poate fi făcută cu diferite arome.

Cartofii dulci sunt adesea apreciați ca fiind mai sănătoși decât cartofii albi, dar, în realitate, ambele tipuri pot fi foarte hrănitoare. În timp ce cartofii obișnuiți și cei dulci sunt comparabili în ceea ce privește conținutul de calorii, proteine și carbohidrați, cartofii albi furnizează mai mult potasiu, în timp ce cartofii dulci sunt extrem de bogati în vitamina A.

10 din 46

Legumele mexicane se găsesc la pungă în orice supermarket și trebuie neapărat să le încercați în această rețetă.

11 din 46

Acest preparat se gătește extrem de ușor, din doar câteva ingrediente ce sunt foarte ieftine și se găsesc în aproape orice magazin alimentar.

În cazul în care vă place conopida, această rețetă este perfectă, pentru că aroma acesteia iese cu adevărat în evidență. Motivul este faptul că aluatul cu care se acoperă conopida nu este unul foarte gros. Se folosește doar un strat subțire și crocant de făină.

12 din 46

O rețetă clasică de mămăligă fiartă cu care nu aveți cum să dați greș. Dacă este prima dată când faceți mămăligă, urmați pașii din această rețetă și nu aveți cum să greșiți.

Mămăliga pregătită după această rețetă merge de minune lângă friptura de porc dar și alături de sarmale, tochitură, pește, împreună cu mujdei de usturoi.

13 din 46

Ai încercat vreodată piure de cartofi cu hrean și smântână? E o variantă cu totul specială a clasicului piure de cartofi. Îți zic, odată ce ai încercat, nu te mai întorci la rețeta veche.

Este un fel de mâncare care te face să te simți ca un chef în bucătăria ta. Nu e doar un simplu piure, e o experiență culinară. În plus, e o alegere super bună ca garnitură lângă orice tip de friptură de porc.

14 din 46

Morcovi la cuptor în două variante: una sărată și una dulce. Ambele sunt delicioase și, în funcție de momentul de servire, le puteți alterna.

Acești morcovi delicioși reprezintă garnitura perfectă pentru aproape orice masă. Gătirea la o temperatură ridicată le scoate în evidență dulceața naturală și le oferă o crustă perfect caramelizată, dar și o textură fragedă-crocantă.

15 din 46

Piureul de țelină are un gust deosebit, este cremos și reprezintă o alternativă elegantă și cu mai puțini carbohidrați la piureul de cartofi pe care obișnuiesc să îl gătească adesea numeroși români.

Piureul de țelină este perfect ca garnitură pentru friptura de porc. Cu smântână, mult usturoi și rădăcină de țelină savuroasă, acest piure are un gust deosebit.

16 din 46

Un sos Gorgonzola cald și cremos completează perfect o friptură de porc suculentă. Este un sos bogat și decadent, preparat cu brânză gorgonzola, parmezan ras și smântână.

17 din 46

Nu există o garnitură sau o salată la fel de versatilă ca salata de varză. Este plină de arome proaspete, care îmbunătățesc gustul oricărei mese. Salata Coleslaw este o rețetă de inspirație americană, extrem de simplu de făcut, având ca ingrediente de bază varză, morcovi și maioneză.

18 din 46

Inelele de ceapă sunt făcute, așa cum le spune și numele, din ceapă tăiată felii, care este înmuiată în aluat și prăjită până devine crocantă. Acestea sunt considerate ca fiind favoritele în fast-food. De asemenea, pot fi un bun înlocuitor pentru cartofii prăjiți. Deși există multe rețete pentru inelele de ceapă, aceasta este una simplă și bună!

19 din 46

Sotați perfect și aromați, morcovii se transformă într-o garnitură deosebită, gustoasă, ușoară și sănătoasă, perfectă lângă numeroase feluri de mâncare.

Prepararea durează doar 10 minute și necesită patru ingrediente ieftine și la îndemâna oricui.

Morcovii sotați pregătiți conform acestei rețete merg de minune ca garnitură sănătoasă lângă numeroase feluri de mâncare. Un avantaj al acestora este că se fac pe aragaz, astfel că îi puteți face pe finalul timpului de gătire al unei fripturi sau al unui alt preparat.

20 din 46

Piureul cremos de conopidă cu usturoi, smântână și parmezan este o garnitură minunată, cu conținut scăzut de carbohidrați.

Deși este o mâncare potrivită pentru orice dietă, în special keto și low-carb, piureul de conopidă cu smântână și parmezan are un gust la fel de bun ca piureul de cartofi obișnuit. Secretul constă în aromatizarea lui cu ingredientele potrivite pentru o aromă și o cremozitate apetisante. Dacă nu ați încercat până acum, vă veți îndrăgosti de piureul de conopidă!

Serviți piureul de conopidă cu orice, de la friptura de porc preferată la pui la cuptor, până la șnițel și la cârnați.

21 din 46

Dacă aveți un grătar sau o tigaie grill, această rețetă este una pe care trebuie să o aveți la îndemână. Iar dacă nu aveți un grătar sau o tigaie grill, ei bine, ar merita să vă luați unul doar pentru a încerca aceste ciuperci. Sunt foarte ușor de făcut, iar gustul este din altă lume. Pe măsură ce ciupercile se gătesc, devin carbonizate la exterior și suculente la mijloc, iar aroma lor savuroasă, umami, se intensifică.

22 din 46

Cartofii țărănești la cuptor se prepară ușor și sunt o garnitură excelentă lângă orice bucată de carne. Se pot servi și ca o mâncare în sine.

Îi puteți servi alături de friptura de porc, dar și cu șnițele sau chiftele.

23 din 46

Păstârnacul la cuptor este ușor, plin de aromă și este gata în doar câteva minute. Astfel vei avea o garnitură perfectă, dulce și sărată în același timp.

24 din 46

Dacă ideea de a mânca varză de Bruxelles vă face să fugiți în direcția opusă, vă încurajăm să încercați imediat această rețetă. Nu seamănă deloc cu varza moale și apoasă pe care nu voiați să o mâncați atunci când erați copil.

Este delicios de crocantă, caramelizată și aproape dulce. Nu fiți surprinși când vă veți trezi mâncând aceste bucățele gustoase direct din tavă ca și cum ar fi bomboane!

Varza de Bruxelles la cuptor este gata în mai puțin de 10 minute, iar orice resturi pe care nu le mâncați imediat pot fi reîncălzite ușor a doua zi în cuptor.

25 din 46

Salata de morcovi este răcoritoare, crocantă și dulce și o puteți servi ca garnitură la mesele de sărbători.

Rețeta noastră este inspirată de o salată clasică franțuzească. O preparăm cu morcovi cruzi crocanți și mărunțiți și o vinegretă simplă de muștar. Morcovii absorb aroma vinegretei și devin super suculenți, dulci și aromați, păstrându-și în același timp textura crocantă.

26 din 46

Dacă nu sunteți familiarizați cu crochetele de cartofi, nici măcar nu realizați ce ați pierdut! Vorbim de piure de cartofi, bacon, umplute cu brânză și apoi prăjite până când devin aurii și crocante.

Pot fi servite ca și garnitură pentru o friptură de porc sau ca un fel de sine stătător, alături de ketchup sau maioneză cu usturoi.

27 din 46

Conopida reprezintă o garnitură ușoară, dar savuroasă, ce se potrivește cu aproape orice! Aroma sa este oarecum neutră în comparație cu alte legume, ceea ce înseamnă că nu veți da greș cu ea.

28 din 46

Orezul sârbesc este o mâncare ușoară și reprezintă o garnitură sănătoasă, ce se prepară rapid și folosește alimente pe care cel mai probabil le aveți deja prin casă!

Lângă, puteți adăuga o proteină la alegere pentru o cină savuroasă, reconfortantă, ce este rapidă, ușoară și poate alimenta chiar și o armată întreagă!

Dacă ați fost vreodată în vacanță în Bosnia (în special lângă coastă) sau în Croația, probabil vi s-a servit acest tip de orez ca garnitură pentru carnea la grătar.

29 din 46

Acest piure de mazăre reprezintă garnitura perfectă, rapidă și sănătoasă pentru cină! Și încă un avantaj este că gustul său dulceag și culoarea verde atrag copiii ca un magnet.

De asemenea, mazărea este bogată în nutrienți, fibre și antioxidanți și are proprietăți ce pot reduce riscul apariției mai multor boli.

Piureul de mazăre este o garnitură atât de versatilă încât o puteți servi în orice combinație în care ați folosi de obicei mazărea.

30 din 46

Pentru broccoli tras în tigaie cu usturoi și ulei de măsline aveți nevoie de doar 3 ingrediente și îl puteți tranforma în garnitura perfecta pentru dumneavoastră sau pentru invitați.

Puteți servi această garnitură pentru o cină cu conținut scăzut de carbohidrați sau ca o parte a mesei de prânz.

Mai mult, rețeta de broccoli la tigaie este simplu de adaptat la orice tip de bucătărie. Adăugați-l lângă friptura de porc sau de pui și veți avea o masă completă, sănătoasă și delicioasă.

31 din 46

Sparanghelul este foarte apreciat pentru beneficiile sale nutriționale iar aroma puternică, pământoasă a legumei este numai unul dintre motivele pentru care ar trebui să-l includeți în meniu.

Această rețetă de sparanghel copt la cuptor este gata în mai puțin de 20 de minute și se realizează doar cu câteva ingrediente de bază. Mai mult, este cea mai bună modalitate de a găti sparanghelul la cuptor. Altfel spus, este pe cât de simplă, pe atât de super-delicioasă!

Acesta este unul dintre cele mai bune moduri de a pregăti sparanghelul, deoarece metoda de gătit este foarte ușoară, iar condimentele sunt unele simple, astfel încât să se potrivească cu aproape orice.

Sparanghelul la cuptor este o garnitură de legume grozavă pentru fripturile simple de porc la cuptor sau pentru cotletele la grătar.

32 din 46

Gândește-te la morcovii ăștia marocani ca la ceva ce scoate friptura de porc din anonimat. E ca și cum ai adăuga un pic de viață pe farfurie. Îi fierbi puțin, apoi îi amesteci cu niște condimente simple, dar care fac toată diferența.

E genul de garnitură care te face să te simți ca și cum ai mânca ceva special, dar fără să fie complicat de făcut. Morcovii rămân crocanți, dar cu un gust interesant, nu doar simpla dulceață a morcovului obișnuit. E o schimbare plăcută, mai ales dacă ești obișnuit doar cu cartofi prăjiți sau piure lângă friptura de porc.

33 din 46

Salata de orez cu legume este colorată și plină de arome și texturi delicioase și este se potrivește cu orice ocazie, indiferent de anotimp!

Puteți folosi orez prefiert sau orez alb pentru un timp de gătire mai scurt. În plus, se pot folosi legume crude în loc să le gătiți și să le condimentați în prealabil. Cantitățile sunt cele descrise în această rețetă.

Această salată poate fi personalizată în funcție de preferințele personale. Adăugați legumele care vă plac și intensificați gustul prin diferite sosuri.

34 din 46

Piureul de cartofi este o garnitură pe cât de comună, pe atât de versatilă. Îl puteți personaliza foarte ușor și îi puteți da de fiecare dată o aromă nouă. Piure cu trufe, piure cu parmezan sau piure cu usturoi copt - iată doar câteva idei pentru a transforma cea mai banală garnitură într-una specială.

35 din 46

Salata de morcovi și țelină e o garnitură ușoară și bună, care merge super cu friptura de porc. Morcovii sunt crocanți și puțin dulci, iar țelina are un gust mai proaspăt și e și ea crocantă. Când le combini, ai o salată care nu e grea și aduce un gust fresh lângă carnea de porc, care e mai grasă.

În plus, e super sănătoasă. Morcovii sunt plini de vitamina A și antioxidanți, iar țelina are multe vitamine și puține calorii. Așa că, pe lângă faptul că e gustoasă, salata asta e și bună pentru sănătate.

Și cel mai mișto lucru e că e super ușor de făcut. E o alegere bună când nu vrei să petreci mult timp făcând garnituri complicate, dar tot vrei ceva care să fie și bun, și sănătos pe lângă friptură.

36 din 46

Sosul de merișoare este foarte ușor de preparat și aproape că nu este nevoie de nicio pregătire. Este excelent cu friptură de porc, curcan, gâscă, pui sau vită.

Poate fi făcut ca un sos fin sau ca unul cu bucăți de fructe și se poate păstra în congelator până la o lună.

37 din 46

Această salată de sfeclă roșie cu iaurt grecesc, de culoare mov intens, este ușor de făcut, delicioasă și reprezintă garnitura ideală, sănătoasă, bogată în nutrienți.

Salata de sfeclă roșie este o modalitate excelentă de a consuma carbohidrați sănătoși. Se coace la cuptor până se înmoaie și apoi se pune într-o vinegretă delicioasă și se servește cu iaurt grecesc și ierburi proaspete, tocate. În mod normal, se consumă la temperatura camerei sau rece și este… perfectă.

38 din 46

Această salată de cartofi dulci este demnă de o masă sau ca garnitură pentru o ocazie specială - mai ales dacă adăugați și puțin bacon!

Combinația perfectă: cartof dulce auriu, rucola, brânză feta sau de capră, nuci pecan și un strop de dressing cu lămâie și miere.

O singură înghițitură și veți vrea din ce în ce mai mult!

39 din 46

Sosul de mere de casă este atât de ușor de făcut și poate fi folosit în multe feluri de mâncare.

Acest sos de mere este delicios fie fierbinte, fie rece. Se asortează bine cu friptura de porc la cuptor, este grozav cu brânză de vaci ca gustare sau pentru un prânz ușor și în plus, este delicios și ca desert, cu înghețată de vanilie sau iaurt.

De altfel, îl puteți savura chiar și la micul dejun cu iaurt și granola.

40 din 46

O garnitură copioasă perfectă pentru orice ocazie, de la cine de sărbători până la un simplu grătar în familie!

De obicei, salata americană de cartofi este pe bază de maioneză, însă salata germană de cartofi, în special cea din Bavaria, este făcută cu bacon și oțet.

În Germania, salata de cartofi este adesea servită ca o garnitură cu cotlete de porc, șnițel, cârnați sau pește pane.

41 din 46

Rădăcina de țelină crocantă și aromată este tăiată fin și acoperită cu un sos cremos remoulade, presărat cu capere sărate și murături picante.

Ați încercat rădăcina de țelină crudă? Dacă nu ați făcut-o până acum, această rețetă vă va convinge. Este delicioasă ca atare, servită pe frunze de salată, ca parte a unei salate compuse sau ca garnitură pentru fripturi.

42 din 46

Acesta sos cald de mărar dă un plus de savoare multor preparate, precum orice tip de carne sau pește la grătar ori la cuptor, orice fel de legume sau piure de cartofi și altele.

Pregătirea acestui sos de mărar și smântână este cât se poate de simplă, necesită doar câteva ingrediente și durează foarte puțin. De altfel, este recomandat să-l pregătiți chiar înainte de a servi masa, astfel încât să ajungă cald în farfuriile cu bunătățile lângă care doriți să îl savurați.

43 din 46

Salată de castraveți cu iaurt, de inspirație grecească, cu ceapă roșie marinată, amestecată cu un dressing de iaurt grecesc inspirat din tzatziki. O garnitură răcoritoare pentru friptura de porc.

45 din 46

Dovleceii pane în crustă de pesmet crocant sunt irezistibili. Nu vă puteți opri niciodată doar la unul singur, mai ales atunci când îi serviți cu un delicios sos Aioli.

46 din 46

Dulceață de ceapă cu oțet balsamic se pregătește extrem de ușor, din doar câteva ingrediente ieftine, iar efectul pe care îl are în farfurie este spectaculos.

Ceapa caramelizată, tăiată în felii, împreună cu gustul inconfundabil al oțetului balsamic și cu ierburile și condimentele preferate, această dulceață poate da un gust incredibil fripturilor, burgerilor, sendvișurilor cu brânză la grătar sau chiar pastelor.